24 de copii, un singur ideal

Cei 24 de tineri si copii care alcatuiesc trupa Dance World au pentru moment un ideal comun: castigarea premiului cel mare la Festivalul de Dans si Interpretare de la San Remo. Muncesc cu constiinciozitate pentru ca numerele sa le iasa in cele mai mici detalii, dar totusi se simt ca intr-o familie si sunt convinsi ca sunt cei mai buni.

Alina Cimpoieru, coregrafa formatiei Dance World, spune ca merge cu copiii la toate emisiunile, spectacolele si festivalurile la care e invitata, indiferent de conditii, intrucat pentru ei fiecare reprezentatie inseamna un plus. Este insa pentru prima data cand trupa va strabate un drum asa de lung, tocmai pana in Italia. Intrucat nu toti membrii dispun de fondurile financiare necesare, iar descompletarea formatiei era o varianta inaccteptabila, cei 24 de dansatori au apelat la bunavointa si la darnicia bucurestenilor. Ideea realizarii unui spectacol umanitar a fost ideea lui Claudiu Ciobanu, tatal celei mai tinere membre Dance World.

“M-am tot lovit de usi inchise si raspunsuri negative, am cerut si ajutorul unor fundatii. Am realizat ca cea mai buna varianta era sa facem un spectacol in cadrul caruia ei sa arate ce stiu, pentru ce au fost selectati si sa strangem si niste bani”, explica acesta.

Teatrul Masca din cartierul Militari le-a pus la dispozitie o scena in aer liber si 500 de locuri, care au fost ocupate in cea mai mare parte. Desi vremea nu a fost chiar prietenoasa, spectatorii au fost incalziti de energia copiilor si cantaretilor care i-au sustinut si au urmarit spectacolul “Un ideal” pana la sfarsit. Pe scena au urcat Teodor Badea, Alin Vaduva, Dorin Anastasiu, Adelina Brestoiu, Gabriel Ciocan, Eugen Cristea si Trupa Atelier. Spectacolul a fost prezentat de Andy Juganaru.

Dance World a luat nastere la initiativa Alinei Cimpoieru, din pasiunea sa pentru coregrafie, dar si pentru lucrul cu copiii. Sa lucrezi cu copii cu varste intre 5 si 19 ani este frumos si in acelasi timp dificil. Ea sustine ca dansului ar trebui sa i se acorde o importanta mai mare in educatie. “Multi parinti isi aduc copiii la dans doar pentru a face miscare, dar apoi isi dau seama si de componenta sociala sau de cea muzicala. Eu cred ca omul poate trai fara muzica si dans, dar traieste urat, fara veselie“.

Acelasi lucru spune si Claudiu Ciobanu, care ar sfatui toti parintii sa isi dea copiii la dans. “E benefic pentru dezvoltarea personalitatii, pentru conditia fizica, pentru sanatate. Iti dezvolta chiar si latura artistica”, spune el. Fiica sa Ana are 5 ani si se antreneaza la fel de mult ca si ceilalti membrii Dance World, cate 3 ore de 3 ori pe saptamana. Firea sa energica si calitatile fizice au fost motivele care l-au indemnat pe tatal sau sa o inscrie la dans, acum doi ani. El crede ca ar putea urma o cariera artistica, insa micuta Ana spune ca vrea sa devina “doctorita rockerita”.

Marina, in varsta de 12 ani, crede ca toti copiii ar trebui sa danseze, deoarece “se face miscare, concursurile si spectacolele sunt o experienta”. Simona, 15 ani, spune insa ca “daca nu ai talent nu poti sa dansezi, trebuie sa simti muzica”. Poate argumentul cel mai tare in favoarea dansului e cel mentionat de toti copiii cu care am discutat: in cadrul trupei se simt ca intr-o familie, sunt uniti si se ajuta recriproc.

In ceea ce priveste festivalul de la San Remo, cei mai multi dintre ei spun ca nu au emotii, pentru ca sunt cei mai buni si sunt obisnuiti cu competitiile. “Avem sanse la San Remo, inseamna mult ca ne-am calificat. Faptul ca am intrat cu trei numere artistice (Dans Tiganesc, Rock’nRoll Baba si Un Ideal) a insemnat tare mult. Sunt alte tari mai dezvoltate cu un singur moment artistic. Noi vrem sa luam premiul cel mare”, mentioneaza Alina Cimpoieru. Dance World va intra in competitie pe 23 aprilie si, indiferent de rezultat, participarea “reprezinta o experienta unica, o rampa de lansare”, dupa cum precizeaza Claudiu Ciobanu.