Ce este si cum poti sa combati ecoanxietatea?

Preocuparea actuala tot mai mare a majoritatii societatii cu privire la marile probleme de mediu ale planetei cu care trebuie sa ne confruntam in acest secol este dincolo de orice indoiala. Sensibilitatea mai mare a populatiei la provocarile de durabilitate precum schimbarile climatice si incalzirea globala, defrisarile sau poluarea cu materiale plastice si microplastice este in general pozitiva, intrucat este necesar sa se stabileasca un punct de plecare de la care sa se rezolve aceste probleme de mediu si sa se propuna solutii. 

Cu toate acestea, aceasta preocupare logica pentru ecologie are si unele contrapartide. Astazi ne concentram pe cunoasterea unuia dintre aceste aspecte negative ale preocuparii tot mai mari pentru mediu care se manifesta in domeniul psihologic. Ne referim la ecoanxietate . In acest articol, vom vedea ce este ecoanxietatea si in ce consta . De asemenea, vom descoperi care sunt persoanele cele mai afectate de ecoanxietate, care sunt principalele sale simptome si cateva sfaturi pe care le putem urma pentru a o combate. 

Ce este ecoanxietatea si in ce consta?

Am putea defini ecoanxietatea ca fiind anxietatea cauzata de frica constanta de a suferi un tip de dezastru pe scara larga, de anvergura globala, ca o consecinta a impactului schimbarilor climatice si a tuturor celorlalte probleme de mediu care ameninta planeta. 

Desi astazi ecoanxietatea nu este considerata o boala in sine, cert este ca aceasta problema concentreaza din ce in ce mai mult atentia profesionistilor din psihologie si a principalelor asociatii din psihologie. Este cazul Asociatiei Americane de Psihologie, care puncteaza posibilele consecinte psihologice care ar putea aparea din eco-anxietatea si internalizarea problemelor de mediu care ne afecteaza. 

Care populatie este cel mai afectata de ecoanxietate?

Potrivit unui sondaj realizat de publicatia The Lancet Planetary Health , anxietatea ecologica este legata de o preocupare pentru viitorul nostru personal si, de asemenea, pentru viitorul generatiilor viitoare, avand in vedere observarea consecintelor de mediu pe care le are modul nostru de viata asupra lume.planeta. 

In acest sens, ecoanxietatea ii afecteaza, in general, in special pe acei oameni care sunt mai constienti de sustenabilitate si grija pentru mediu . Si din acest motiv, ecoanxietatea este, de asemenea, mai frecventa in randul populatiei mai tinere , asa cum rezulta dintr-un sondaj recent realizat de publicatia The Lancet Planetary Health , in care 45% dintre respondenti, toti sub 25 de ani, recunosc influenta negativa. de ingrijorare cu privire la problemele de durabilitate din viata lor de zi cu zi. O parte a populatiei generale care tinde sa fie mai interesata de sustenabilitate si problemele ecologice si care, datorita propriilor caracteristici demografice, se confrunta si cu un nivel mai ridicat de incertitudine cu privire la viitorul lor. 

Astfel, expertii indica o crestere a cazurilor de ecoanxietate in viitorul apropiat, pe masura ce diferitele probleme de mediu se agraveaza , in timp ce gradul de constientizare a populatiei  cu privire la aceste probleme continua sa creasca .

Am ecoanxietate? Principalele simptome pentru a recunoaste ecoanxietatea

Dupa cum spunem, ecoanxietatea este produsa de o preocupare tot mai mare fata de fenomenele de mediu precum schimbarile climatice. Vorbim despre un tip de anxietate produs (sau agravat) de o problema anume; totusi, din punct de vedere al simptomelor, anxietatea ecologica se manifesta intr-un mod foarte asemanator cu alte stari de anxietate. In general, daca suferim de eco-anxietate, putem identifica sentimente de tristete si abatere , sentimente de vinovatie, o stare de nervozitate generalizata , dificultati de adormire si/sau alte tipuri de tulburari de somn si odihna, simptome de stres si, in cazuri, Mai mult extrem, am putea avea, de asemenea, dificultati de respiratie si chiar simptome depresive. 

Sfaturi si sfaturi pentru a depasi anxietatea ecologica

Pentru a ne confrunta cu anxietatea ecologica si a reduce efectele acesteia asupra noastra, idealul este sa o abordam din doua aspecte diferite. In ceea ce priveste starea noastra psihologica si sanatatea, putem urma aceleasi recomandari generale care sunt folosite pentru a trata orice alt tip de anxietate. Acestea au ca scop de obicei reducerea stresului, invatarea sa canalizam emotiile si imbunatatirea sanatatii noastre generale. Iar in ceea ce priveste aspectul de mediu, cunoasterea diferitelor probleme de mediu, cresterea nivelului nostru de informare despre acestea si despre actiunile concrete pe care le putem pune in practica pentru a atenua efectele lor negative asupra planetei, ne poate ajuta sa facem fata sentimentului nociv de vinovatie. asociat cu ecoanxietatea. 

Ca recomandare, putem urma aceasta serie de sfaturi pentru a controla si reduce efectele anxietatii ecologice asupra noastra: 

1. Gandeste pozitiv

Cand vine vorba de eco-anxietate, la fel ca atunci cand vine vorba de a face fata oricarei alte probleme, exista sanse mai mari de succes daca ne confruntam cu situatia cu un anumit spirit pozitiv. Nu vorbim de un exces de pozitivitate sau de pozitivitate toxica in stilul Mr Wonderful, ci mai degraba de adoptarea unui punct de plecare constructiv de la care sa ne propunem schimbari in viata de zi cu zi. Schimbari care vizeaza adoptarea unui stil de viata mai durabil. 

2. Nu subestimati valoarea stocurilor individuale 

Este clar ca abordarea problemelor majore de mediu este responsabilitatea tuturor, dar nu trebuie sa neglijam valoarea pozitiva a actiunilor noastre individuale in ceea ce priveste durabilitatea. Totul se aduna. Intotdeauna fara incetare a cere ca cetateni ca autoritatile si institutiile publice si private sa se implice activ in solutionarea problemelor de mediu, deoarece capacitatea lor de a face schimbari materiale este mult mai mare. 

3. Cresteti nivelul nostru de cunostinte despre durabilitate

Cunoasterea mai bine a provocarilor de mediu ne va ajuta sa le masuram mai precis. Si ne va permite, de asemenea, sa facem lumina asupra posibilelor sale solutii si asupra actiunilor concrete pe care le putem intreprinde pentru a contribui la solutionarea acesteia. 

4. Lucrati la sanatatea noastra

Este foarte posibil ca ecoanxietatea sa nu vina singura si sa fie doar o componenta in plus care ne afecteaza atunci cand vine vorba de modificarea starii noastre psihologice. Prin urmare, este intotdeauna important sa avem grija de sanatatea noastra in general, ducand un stil de viata sanatos care sa ne fereasca de stres si stari nervoase: facand exercitii fizice regulate, luand masuri pentru imbunatatirea calitatii somnului, luand o alimentatie sanatoasa, evitand consumul de alcool, tutun si alte substante toxice etc.