Celalalt Everest din Nepal

La aproximativ doua ore de mers la nord de Namche Bazaar, cel mai mare oras din regiunea Khumbu din Nepal, exista o bifurcatie pe traseu. Virati la dreapta, asa cum o fac marea majoritate a trekkerilor, si va indreptati spre tabara de baza Everest.

Virati, totusi, spre stanga, urcand scari de piatra care par sa atarna aproape de marginea muntelui, iar poteca urmeaza cursul Dudh Kosi, sau raul Milk, intr-o vale mai indepartata si mai putin circulata de drumeti decat „autostrada Everest” in Tabara de baza.

Pentru cei care fac acest viraj la stanga, exista o destinatie in minte: muntele Gokyo Ri. Din varful sau, la 5.360 m deasupra nivelului marii, sunt vizibili patru dintre cei mai inalti sase munti din lume – Everest (8.848 m), Lhotse (8.516 m), Makalu (8.485 m) si Cho Oyu (8.188 m).

Gokyo Ri este celalalt Everest al calatorilor. Pentru multi, acesta va fi cel mai inalt punct pana la care au urcat vreodata, oferind o priveliste peste Muntele Everest care, probabil, depaseste scenele chiar si din jurul taberei de baza. Stati aici si devine clar de ce un ghid de drumetii merge atat de departe incat il descrie pe Gokyo Ri ca avand „cel mai bun punct de vedere accesibil din Nepal”.

Calatoria catre Gokyo Ri, insa, nu se refera numai la vederea finala. Odata trecuta de cotitura dincolo de Namche Bazaar si in valea Gokyo, raspandirea asezarilor se diminueaza si apare un Nepal mai natural.

Traseul nu mai este un sir nesfarsit de ceainari si cabane, iar satele sunt bine distantate pentru a ajuta drumetii cu aclimatizarea la altitudine. Noptile petrecute in satele Phortse Tenga (3.700 m), Dole (4.200 m), Machhermo (4.500 m) si Gokyo (4.800 m) ofera o abordare confortabila de patru zile la poalele muntelui din Namche Bazaar, urcand treptat prin aerul care se rarieste. Intre sate, versantii sunt acoperiti de rododendroni si trunchiurile de mesteacan argintiu decojite si de hartie. Cascadele coboara din munti, iar mult mai jos, Dudh Kosi isi framanta drum prin chei inaccesibile. Pe poteca, trenurile de iac coboara din satele mai inalte, iar hamalii trec in viteza cu greutati aparent imposibile atarnandu-le de cap.

Pe masura ce parasesti Machhermo, ultimul sat dinaintea lui Gokyo, ai impresia ca intri in regalitatea muntilor. In fata, Cho Oyu, al saselea cel mai inalt munte din lume, modeleaza orizontul nordic, iar poteca urca langa botul ghetarului Ngozumpa. Acesta este cel mai lung ghetar din Himalaya, care se intinde pe aproximativ 25 km de la inceputurile sale pe versantii inalti ai Cho Oyu.

La marginea ghetarului, traseul ajunge la primul dintre Lacurile Gokyo, un lant de sase lacuri intinse pe mai mult de 10 km care formeaza cel mai inalt sistem de lacuri cu apa dulce din lume. Aici, peste varfurile ratelor inevitabile, Gokyo Ri iese pentru prima data la vedere, forma sa rotunjita maro contrastand cu liniile ascutite si acoperite de zapada ale lui Cho Oyu de dincolo.

Pe malul celui de-al treilea lac se afla satul Gokyo, o colectie de cabane de drumetii batute de vreme care se uita pe Gokyo Ri. In interiorul cabanelor, drumetii se odihnesc inainte de urcarea lor finala, pastrandu-si puterea si totusi ardand energia, doar incercand sa respire si sa functioneze la o asemenea altitudine — la 4.800 m, nivelul de oxigen este de doar aproximativ 55% din cel de la nivelul marii.

Everestul privelistilor In cea mai veche dintre traditiile montane, ziua de varf pe Gokyo Ri incepe inainte de zori, tinand o torta cu cap si indreptandu-se spre intuneric. Dupa ce traverseaza intrarea lacului, adesea inghetata, pana la baza muntelui, poteca incepe sa urce in zig-zag pe versantii reci.

Este o plimbare de 2 km care poate dura ore intregi, deoarece trekkerii se opresc la fiecare cativa pasi pentru a-si aduna o suflare pretioasa. Astfel de opriri regulate sunt, de asemenea, o sansa de a va opri si de a va bucura de priveliste, cu lacurile si Gokyo micsorandu-se dedesubt si varful distinctiv in forma de sageata al Muntelui Cholatse (6.440 m) ridicandu-se deasupra.

In cele din urma, steaguri de rugaciune apar in fata pe traseu, fluturand drumetii spre varf. Cairns de stanci aglomereaza urcarea finala — este ca un mini Manhattan de turnuri de piatra inalte — pana cand poteca se ridica peste creasta si pe varf, care este inabusit in steaguri de rugaciune.

Daca conditiile sunt favorabile, scena de la varf este o priveliste de vis la munte. Ghetarul Ngozumpa acoperit de moloz isi croieste drum prin valea de dedesubt, Cho Oyu se afla in apropiere si linii nesfarsite de munti se intind pana la orizont, unde se inalta Makalu.

Se ridica peste tot muntele pe care toata lumea a calatorit pana acum pentru a-l vedea, cel mai inalt si mai faimos varf din lume: Muntele Everest. Privit de aici, Everestul este uluitor de inalt, ridicandu-se cu inca 3,5 km deasupra punctului pe care stai. Este o scena atat de vasta, atat de larga fata de perspectivele din apropierea taberei de baza, incat nu poti sa nu fii bucuros ca ai virat la stanga cand ai iesit din Namche Bazaar.