De ce cererea de petrol, gaze si carbune va scadea pana in 2030?

Pentru prima data, cererea de carbune, petrol si gaze este estimata sa inceapa sa scada pana in 2030, in semn al trecerii „de neoprit” la energie curata. Intr-una dintre cele mai respectate prognoze din lume, Agentia Internationala pentru Energie a spus ca criza energetica globala si impulsul din spatele tehnologiei curate au marcat „inceputul sfarsitului erei combustibililor fosili”.

Inseamna ca noile emisii de gaze cu efect de sera la nivel global vor atinge varful pana in 2025, a spus acesta, desi militantii au avertizat ca ramane un „decalaj masiv si mortal” cu ritmul schimbarilor necesare.

Directorul executiv al AIE, Fatih Birol, a declarat: „Tranzitia la energie curata are loc in intreaga lume si este de neoprit.

„Nu este o chestiune de „daca”, este doar o chestiune de „cat de curand” – si cu cat mai devreme, cu atat mai bine pentru noi toti.”

Potrivit AIE, politicile si legile existente in intreaga lume inseamna ca pana in 2030 se asteapta:

• Aproape de 10 ori mai multe masini electrice pe drum
• Cota surselor regenerabile in mixul de electricitate global sarind de la 30% la aproape 50%, cu o crestere a energiei solare fotovoltaice
• Pompe de caldura si alte sisteme electrice de incalzire care vand mai mult cazanele pe combustibili fosili
• De trei ori la fel de multa investitie in noi proiecte eoliene offshore decat in ​​noi centrale electrice pe combustibili fosili
• Cerere maxima pentru petrol, gaze si carbune.

Dar a avertizat chiar si aceste schimbari radicale care erau deja in curs de desfasurare inca nu sunt suficiente pentru a limita incalzirea la 1,5 C, un prag crucial stabilit in Acordul de la Paris pentru a preveni efectele mai periculoase ale schimbarilor climatice.

World Energy Outlook 2023 a AIE a avertizat, de asemenea, ca instabilitatea actuala din Orientul Mijlociu ar putea duce la perturbari suplimentare ale pietelor si preturilor energiei, ca urmare a consecintelor invaziei Ucrainei de catre Rusia.

Raportul spunea ca lumea ar putea chiar sa inregistreze o „exces de aprovizionare” in gaz, din cauza unei „cresteri fara precedent” simultane a noilor proiecte de gaz natural lichefiat (GNL) care vor fi lansate in 2025, care coincide cu o scadere a cererii.

Prognoza inseamna ca ponderea energiei globale furnizata de combustibilii fosili va incepe in sfarsit sa scada, de la 80%, unde a fost „blocata de zeci de ani”, la 73% pana in 2030.

Stirile despre varful cererii de combustibili fosili reflecta o „schimbare dramatica” in comparatie cu ceea ce analistii credeau ca ar fi fost posibil cu doar 10-15 ani in urma, a declarat Philippe Benoit, manager la AIE in perioada 2011-2016.

Doua lucruri cheie au determinat treptat aceasta schimbare, a spus dl Benoit, care lucreaza acum la Centrul pentru Politica Energetica Globala de la Universitatea Columbia din New York.

In primul rand, exista „un impuls si o dorinta crescuta de a face fata emisiilor de gaze cu efect de sera”, alimentata partial de tinerii mai implicati si partial de o recunoastere mai mare a faptului ca securitatea energetica si tehnologiile cu emisii reduse de carbon „se intaresc de fapt, mai degraba decat obiective concurente” .

De asemenea, se datoreaza faptului ca „inovatia tehnologica a deschis intr-adevar o multime de oportunitati”, cum ar fi vanzarile in crestere de vehicule electrice, care fac o adancime uriasa in cererea de petrol.

Dar raportul a fost dur in avertismentul sau ca progresul nu a fost suficient de aproape pentru a pune lumea pe drumul spre incalzire de 1,5 °C, cu traiectoria actuala estimata la aproximativ 2,4 °C. Pana cand emisiile vor ajunge aproape la zero, clima va continua sa se incalzeasca.

Acest lucru risca nu numai sa agraveze impactul schimbarilor climatice dupa un an de caldura record, ci si sa „submineze securitatea sistemului energetic”, care a fost construit pentru o lume mai rece, cu fenomene meteorologice mai putin extreme.

Raportul pune presiune asupra liderilor care se pregatesc pentru urmatoarele negocieri globale privind clima la COP28 din Dubai, in decembrie.

Este de asteptat ca discutiile sa conduca la o alta disputa cu privire la un pact global de eliminare treptata a combustibililor fosili, in general tarile producatoare de petrol si gaze sau marii emitatori preferand o „reducere treptata” sau alte tinte mai blande.

AIE le-a indemnat pe cei reuniti la Dubai sa accepte sa tripleze capacitatea globala de surse regenerabile si sa creeze „masuri pentru a asigura o scadere ordonata a utilizarii combustibililor fosili”.

Kelly Trout, director de cercetare la grupul de campanie Oil Change International, a declarat ca ramane „un decalaj masiv si mortal in comparatie cu ritmul tranzitiei energetice de care este nevoie”.

„Singura cale de iesire din dezastrul climatic este ca petrolul si gazele sa ajunga imediat la varf si sa scada rapid”, a spus ea, subliniind avertismentul repetat al AIE ca nicio dezvoltare a combustibililor fosili nu este compatibila cu limitarea incalzirii la 1,5°C.