Noaptea muzeelor ​​din România: Programul se adaptează restricțiilor Covid-19

Peste 60 de muzee din țară s-au înscris pentru a participa la Noaptea muzeelor ​​din acest an, care va avea loc pe 14 noiembrie.

Locurile participante vor rămâne deschise până la ora 21:00, în conformitate cu restricțiile actuale legate de Covid-19.

În același timp, Rețeaua Națională a Muzeelor ​​a pregătit mai multe proiecte digitale. Unul dintre ele acoperă 16 scurte filme documentare care povestesc poveștile mai puțin cunoscute ale muzeelor ​​din București, Ilfov, Iași, Bacău, Piatra-Neamț, Buzău și Vaslui. Documentarele pot fi urmărite pe canalele de socializare ale postului de radio Europa FM, Noaptea Muzeelor ​​(Noaptea muzeelor) și Rețeaua Națională a Muzeelor ​​din România.

Un alt proiect include producții create de liceeni, disponibile pentru vizionare pe pagina de Facebook a Noaptea Muzeelor. Producțiile au avut ca scop prezentarea în moduri creative a muzeelor ​​din comunitățile locale.

„Situația este din ce în ce mai incertă, dar siguranța oamenilor este pe primul loc. Acesta este motivul pentru care, în funcție de măsurile impuse de autorități, evenimentele offline ar putea fi oprite; acest lucru înseamnă că programul Noaptea muzeelor ​​s-ar putea schimba până pe 14 noiembrie. În acest caz, evenimentele vor avea loc practic, unde, pe lângă oferta muzeelor ​​și organizațiilor participante, am pregătit și două proiecte digitale, ”Dragoș Neamu, managerul Noaptea muzeelor, a explicat.

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a oferit vizitatorilor săi, o întâlnire cu istoria țării sub sigla Historia viva (Coloana Traian), împreună cu expoziția lunii Coroana Regilor Români, prezentată într-o expoziție temporară mică.

Muzeul Național al Literaturii Române și-a așteptat oaspeții cu o expoziție permanentă la galeriile de la etaj și expoziția cu fotografii și documente la Centenarul Emil Cioran, deschisă la Rotonda.

Muzeul Național de Geologie le-a arătat vizitatorilor bijuterii și cristale, în timp ce Muzica Militară a Jandarmeriei din România și formația de muzică populară a Pandourilor au oferit un concert în aer liber.

Muzeul Labirintului (Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa și Muzeul Național al Țăranului Român și-a invitat spectatorii să găsească magia Muzeelor ​​Corso într-un labirint stradal al muzeelor ​​pe care vizitatorii le parcurgeau și viața a două lumi și universuri, încă o dată.

Muzeul Militar Regele Ferdinand din București a expus iubitorilor de istorie pavilionul istoriei militare din cele mai vechi timpuri până la Revoluția din decembrie 1989, subliniind dezvoltarea cetăților, a armelor albe și de foc, a echipamentului și a ținutelor militare și a sistem de decorare

Muzeul Național George Enescu a găzduit și concerte de muzică clasică, de cameră sau tradițională românească.

Muzeul Satului Dimitrie Gusti a organizat evenimentul numit Dimineața Muzeului, parte a programului european al Nopții Muzeelor.

Vizitatorii Muzeului Național Cotroceni vizitau expoziția permanentă și participau la un concert de muzică medievală jucat de formația Ruvetti.

Oaspeții Muzeului Național al Hărților și Cărților Vechi au vizitat expoziția numită Cruciade medievale – Rute europene și estice trase în hărțile antice.