25 de scriitoare pe care trebuie sa le cititi in timpul vietii

Intr-un sens, a evidentie un grup mic de scriitoare ca fiind eminamente demne de atentie se simte ca o nedreptate fata de un gen care a publicat o cantitate incomensurabila de literatura profunda si de durata. In acelasi timp, recunoasterea marilor autoare de sex feminin este un exercitiu pe care aici, la Powell’s, suntem dedicati sa-l intreprindem din nou si din nou – cu accent, entuziasm, fara scuze.

Asadar, va prezentam 25 de autoare pe care le admiram pentru viziunea lor, neinfricarea, originalitatea si impactul asupra lumii literare si nu numai. Pentru a incepe, am inclus o recomandare de carte pentru fiecare autor.

Adrienne Rich

Cat de des, printre iubitorii de literatura, sunt citate poezii din Visul unei limbi comune a lui Adrienne Rich? („Aleg sa nu sufar inutil // …Aleg sa iubesc de date asta odata / cu toata inteligenta mea”, din „Despartiri.”) Aceasta colectie, in special secventa din mijloc, „Douazeci si unu de poezii de dragoste, ” contine unele dintre cele mai frumoase si captivante poezii de dragoste scrise in acest secol. Adrienne Rich este un gigant feminist, iar aceste poezii, scrise in 1974, cartografiaza si delimiteaza teritoriul iubirii femeilor pentru femei (sexuale si de alta natura) si lupta pentru sine, constiinta, istorie si arte cu putere, creativitate si empatie apriga. . Chiar daca crezi ca nu esti un fan al poeziei, munca lui Rich — „limbajul ei comun” — te va emotiona. – Jill O.

Alison Bechdel

Bechdel a devenit pentru prima data cunoscuta ca desenator pentru seria sa de lunga durata Dykes to Watch Out For (1983-2008). Cand Fun Home a fost publicata in 2006, era clar ca munca ei luase o directie mult diferita. Ea spune ca Fun Home este despre modul in care a invatat sa fie artista de la tatal ei. „Fun Home” era ceea ce ea si fratii ei au numit casa de pompe funebre pe care o conducea cu jumatate de norma. Bechdel povesteste copilaria prin inregistrari din jurnal care il catapulteaza pe cititor inapoi in timp, juxtapuneri inteligente de clasici literari si opere de arta cu o faratie usor gotica. Subtitlul este „A Family Tragicomic”, iar Fun Home este exact asta, dar mult mai mult: povestea iesirii lui Bechdel, relatia ei cu tatal ei, moartea tatalui ei si propria sexualitate. – Mary Jo

Amy Hempel

Hempel obisnuia sa fie in acea categorie cunoscuta drept „scriitor de scriitor” – laudat critic, iubit cu devotament de colegii autori si adesea predat (in special povestea ei aproape perfecta, „In cimitirul unde Al Jolson este ingropat”), dar nu a fost. citita pe scara larga. . De fapt, cateva dintre colectiile si timpurii de povesti au fost epuizate si greu de gasit. Dar, odata cu publicarea Povestilor ei colectate in urma cu cativa ani, acum nu exista nicio scuza pentru a nu o citi. Hempel este unul dintre cei mai buni scriitori de povestiri din America de astazi, fara indoiala — proza ​​​​ei incredibila, ascutita, stilul ei minimalist precis, umorul si emotia ei devastatoare si adesea absurde au facut din ea o piatra de incercare si o influenta. pentru alti scriitori contemporani. Povestile colectate ale lui Hempel sunt o abundenta care ii va rasplati pe cititori din nou si din nou. – Jill O.

Chimamanda Ngozi Adichie

Abilitatea lui Adichie de a scrie cu o proza plina de compasiune si geniala despre subiecte precum razboiul civil, conflictele politice, problemele de imigrare, rasa, diferentele culturale si dragostea ia castigat aprecierea critica binemeritate si multe premii, inclusiv un „Genius Grant” MacArthur in 2008. Cel mai recent roman al lui Adichie, Americanah, este in paralel cu o parte din propria ei experienta ca nigeriana care a venit pentru prima data in America pentru a merge la facultate. Alternand intre si trecut, Ifemelu prezent sa se adapteze la noua ei casa temporara, invatand ce inseamna cu adevarat sa fii negru in America. Desi acum „stabilita” si cu o cariera de succes, Ifemelu doreste sa se intoarca in Nigeria si sa lase totul in urma, inclusiv inchiderea unui blog popular despre observatiile ei americane notabile. O privire emotionanta, amuzanta, uneori usturatoare asupra realitatii de a fi un nou imigrant in Statele Unite – mai ales din perspectiva africana – Americanah este o opera de literatura de neuitate care nu trebuie ratata. – Jen C.

Clarice Lispector

Lispector, un scriitor si jurnalist brazilian evreu, nascut in Statele Unite, este foarte iubit in intreaga lume, dar este, din pacate, insuficient citit in Statele Unite. Ultima ei lucrare (si cea mai populara), The Hour of the Star, a fost publicata initiala cu cateva luni inainte de moartea ei, in 1977. Romanul lui Lispector ofera povestea lui Macabea, o persoana saraca, neatragatoare si subnutrita – totusi curios ( daca nu putin naiv). ) — Dactilograful din Rio, precum si cel al naratorului cartii, Rodrigo SM, si dificultatile sale tot mai mari in a transmite povestea tanarului Macabea. Rafinat si singular, romanul adesea nefericit este magnific atat pentru povestea sa, cat si pentru abordarea neobisnuita prin care este spus. Proza talentata a lui Lispector straluceste adesea cu o frumusete inocenta, iar multe dintre pasajele ei aproape radiaza din pagina. Lispector poate fi unul dintre cei mai straluciti scriitori pe care nu ati avut inca onoarea sa-i cititi. – Jeremy G.

Donna Tartt

Nu exista scriitoare in viata ca Donna Tartt. De cand am citit in facultate pe marii greci si rusi, nu am intalnit un scriitor atat de talentat sa impleteasca melodramaticul, chiar si supranaturalul, in cotidian; nici nu am citit proza atat de fin calibrata si opulenta atmosfera povestii sa o inlocuiasca rapid pe a mea. Toate romanele lui Tartt – fiecare cu un deceniu in devenire – implica personajul excentric care se afla in situatii din ce in ce mai ciudate si periculoase. Excelentul ei roman de debut, thrillerul literar The Secret History, urmareste un grup de cult de studenti clasici la o facultate prestigioasa care incep sa comite crime, posibil sub conducerea lui Dionysos, zeul grec al nebuniei rituale. O drama fascinanta si plina de umor a privilegiului si a dorintei, Istoria secreta este genul de carte la care ai citit noaptea si la care te gandesti mult dupa ce ai terminat-o. – Rhianna W.

Edwidge Danticat

Temele relatiilor mama-fiica ale lui Edwidge Danticat, nascut in Haiti, au ritmuri exotice care prin felul de magie, pe atat de pamant. Exista onestitate in povestirea ei despre diaspora haitiana, despre familii divizate; dezvaluind dragostea, pierderea si dorul. Romanele si nuvelele sunt amintiri dulci-amare si nedreptati sociale rapide si violente. Scrisul premiat al lui Danticat (National Book Critics Circle, American Book Award etc.) intruchipeaza condimentul oalei, culorile vibrante ale Haitiului si o fraternitate a femeilor. In Breath, Eyes, Memory, o fiica haitiana este indepartata din lumea pe care o sa aiba cunoastere si pe care sa o cunoasca pentru a fi trimisa la New York pentru a reintalni cu o mama pe care nu si-o aminteste. Ei fac tot posibilul pentru a se adapta reciproc la dragostea celuilalt, dar aderarea la traditia generationala le pune pericol in increderea delicata. Scrisul lui Danticat este ademenitor, aproape tribal. Simplu si complex, zdrobitor si frumos, Respira, Ochi, Memoria vor ramane mult timp in propria ta memorie. – Tracey T.

Elizabeth Kolbert

In cartea sa, castigatoarea a premiului Pulitzer, The Sixth Extinction, scriitoarea din New Yorker Elizabeth Kolbert se confrunta cu ceea ce ar putea fi cea mai convingatoare, mai pregnanta si mai definitorie caracteristica a modernitatii noastre: pierderea aproape de neconceput si iremediabil a biodiversitatii pamantului. din mana noastra. specie proprie. Desi pamantul a suferit cinci extinctii in masa in mii jumatate de miliard de ani – in timpul lor „planeta a suferit schimbarea atat de sfasiatoare a diversitatii vietii a scazut” – avem ultimele onoarea distincta si indoielnica de a nu numai „sa asist la unul dintre cei doi. cele mai rare evenimente din istoria vietii, [dar] si provocandu-le.” Incisiva, imperativa si plina de raportari perspicace, The Sixth Extinction a lui Kolbert este o lucrare cea mai semnificativa si substantiala – o care prevede calamitatea viitorului nostru si urmareste sa previna cea mai ignominioasa mostenire imaginabila. – Jeremy G.

George Eliot

Eliot este un autor pe care cei mai multi oameni cunosc de la scoala sau pentru ca vad cartile pe liste de „literatura importanta”. Dar citirea lui Middlemarch, monumentul ei extraordinar pentru Anglia provinciala de la inceputul secolului al XIX-lea, este departe de a fi o experienta academica greoaie. Cu un strop de satira si o intelegere incredibila a complexitatii naturii umane, Eliot ilustreaza tiparele – si particularitatile – ale oamenilor care locuiesc in orasul ei fictiv Middlemarch. Defectuoase si conflictuale, personajele ei se poticnesc ca si noi toti, navigand in greseli si nenorociri cu diferite niveluri de succes. Aceasta nu este o carte cu arcuri clasice ale personajelor sau cu final fericit, dar este o adevarata capodopera, ceva de savurat pentru intriga sa, savurat pentru proza ​​sa ascutita si admirat pentru atemporalitate. – Renee P.

Isabel Wilkerson

Din 1915 pana in 1970, aproape sase milioane de afro-americani au parasit Sudul in cautarea unor oportunitati economice mai bune si o calitate mai buna a vietii. A fost una dintre cele mai mari migratii interne din istorie si a avut un efect profund asupra culturii si politicii acestor tari. Pentru a intelege mai bine acest eveniment monumental, dar putin documentat, jurnalista Isabel Wilkerson, castigatoarea a premiului Pulitzer, a petrecut 15 ani si a intervievat peste 1.000 de oameni care cerceteaza si scriu The Warmth of Other Suns. In aceasta capodopera a non-fictiunii narative, Wilkerson ofera scarei epice a Marii Migratii un unghi uman, concentrandu-se pe trei indivizi pentru a reprezenta fiecare dintre cele trei rute migratorii principale. The Warmth of Other Suns este o relatare iluminatoare si captivante, plina de povesti care sunt fin lucrate, meticulos cercetate si extrem de usor de citit. – Shawn D.

Jane Jacobs

Jacobs a fost un scriitor, activist si vizionar a activitate a avut un efect profund asupra modului in care privim zonele urbane din jurul nostru. A fost considerata o proscrisa in lumea urbana dominata de barbati, totusi cartea ei, Moartea si viata marilor orase americane, ramane un text fundamental in acest domeniu. Una dintre marile bucurii ale acestei carti este ca Jacobs nu este un academic, ci mai degraba un locuitor al orasului dedicat, care, fara indoiala, face multa placere din a trai intr-un peisaj urban. Scrierea ei este perspicace, sincera, fara pretentii si deschide ochii. Entuziasmul pe care Jacobs il simte pentru orasele noastre este contagios si straluceste pe fiecare pagina a acestui clasic. – Shawn D.

Joan Didion

Didion este un adevarat original. Stilul ei lipsit de sens si abilitati acute de observatie au schimbat modul complet in care vedem non-fictiunea literara, iar influenta pe care a avut-o asupra generatiilor de autori este incomensurabila. Desi adesea grupata impreuna cu Tom Wolfe, Norman Mailer si altii din miscarea New Journalism, munca ei a rezistat in modul in care nu ai lor. Au trecut aproape 50 de ani de cand au fost scrise primele eseuri din Slouching around Bethlehem, dar portretul ei neclintit al Americii in general si al Californiei in special ramane la fel de vibrant si relevant ca intotdeauna. – Shawn D.

Karen Armstrong

Cariera lui Armstrong a inceput cand ea a scris si a prezentat un documentar despre viata lui St. Paul, care a fost difuzat la BBC Channel Four. Fosta calugarita si unul dintre cei mai importanti autori care au scris despre religie publicata, Armstrong a peste 20 de titluri. O istorie a lui Dumnezeu discuta despre originile crestinismului, iudaismului si islamului si explica modul in care conceptul nostru despre Dumnezeu sa schimbat de-a lungul istoriei. Este fascinant sa afli cum politica, filosofia si diverse scoli de gandire au schimbat modul in care gandim despre monoteism. Majoritatea dintre noi nu petrecem mult timp gandindu-ne de unde ne-au venit ideile despre Dumnezeu. In O istorie a lui Dumnezeu , Armstrong ofera cititorului sau multe informatii pentru a intelege mai bine imaginea de ansamblu. Este o carte cu carne, plina de idei mari si care merita citita. – Mary Jo

Lionel Shriver

Shriver a trimis manuscrisul „Trebuie sa vorbim despre Kevin” agentului ei imediat dupa 9/11. Agentul ei a gasit cartea completa dezagreabila si a sugerat o rescrie extinsa. Shriver a gasit in cele din urma un nou agent si a publicat cartea cu mare succes. Doisprezece ani mai tarziu, trebuie sa fie vorbim despre Kevin sa continue sa examineze oportun si sa fie nevoie a raului in a noastra si a ceea ce se intampla atunci cand acel rau se afla sub propriul tau acoperis. Este o lectura convingatoare si sumbra, care are o calitate de epava de tren; se pare ca nu poti privi in alta parte de la personaje. Sunt ei dispretuitori sau oameni bine intentionati care se zbate intr-o situatie care nu poate fi controlata? – Mary Jo

Louise Erdrich

Scrierea lui Erdrich este profunda cu 14 romane apreciate, inclusiv Casa rotunda (castigatoare a premiului national pentru carte) si Ciuma porumbeilor (finalist Pulitzer). Desi este probabil ca i-ati citit titlurile mai recente, pentru a intelege cel mai bine Erdrich si mostenirea ei, merita sa reveniti la primul roman din seria ei nativi americani, Love Medicine. Castigator al Premiului National Book Critics Circle din 1984, Love Medicine este sfasietor, crud si fascinant. Povestea expune inima si sufletul familiilor Kashpaw si Lamartine care traiesc intr-o rezervatie din Dakota de Nord, de-a lungul generatiilor. Scrierea lui Erdrich este colorata si melodica pe tot timpul, cu pasaje uluitoare, cum ar fi reprezentata ei a bunicului Kashpaw: „Evaziv, insarcinat cu istorie, gandurile lui au disparut si au disparut. Aceeasi culoare ca apa”. Fanii si cititorii incepatori la Erdrich deopotriva nu ar trebui sa rateze acest clasic. – Kim S.

Lydia Davis

Poate fi greu de identificat ce face scrisul Lydiei Davis atat de magnetic. Limbajul ei precis, fara sens, combinat cu definitia ei liberala a nuvelei? Atentia pentru lucrurile trecute cu vederea e banalul, dezordinea din vietile noastre care are atat de mult sens? Simtul ei subestimat al umorului, atat de adanc inradacinat in observatiile despre absurditati vietii? Oricare ar fi, il veti gasi in povestiri in Povestile ei colectate, care compila toata fictiunea scurta a lui Davis, de la Break It Down (1986) pana la Varieties of Disturbance (2007). Munca putinilor scriitori se preteaza atat de bine la compilatie. Indiferent daca alegeti povesti la intamplare sau incepeti de la inceput si va parcurgeti colectia (foarte recomandata), aceasta este o carte care se simte ca cel mai bun cadou: distractiva, emotionanta si nesfarsit de plina de satisfactii.
– Renee P.

Margaret Atwood

Atwood este un maestru in transmiterea peisajului interior al personajelor sale, iar romanele sunt adesea prezentate cu comentarii sociale ascutite si incisive. Adorata atat de cititori, cat si de critici, ea a publicat peste 40 de lucrari, inclusiv multe carti de poezie, si a castigat nenumarate premii, inclusiv Booker Prize si Arthur C. Clarke Award. Cat’s Eye, scrisa in 1988, este povestea lui Elaine, o pictorita celebra care se intoarce in orasul in care a copilarit pentru o expozitie retrospectiva a operei sale. Flashback-urile lungi il duc pe citor inapoi in copilaria lui Elaine, unde a indurat mult chin emotional din partea grupului ei de prieteni. Cat’s Eye este o imagine ciudata a cat de cruzi pot fi fata de semenii lor, a efectelor pe care le poate avea asupra victimelor si a modului in care acea cruzime rasuna in minte de ani de zile. Atwood aduce lumea lui Elaine vie pentru cititor in detalii vii si incandescente. – Mary Jo

Mary Shelley

In scurtii ei 53 de ani, Mary Shelley a scris romane, piese de teatru, povestiri, eseuri, biografii si carti de calatorie, dar nu este surprinzator ca este cunoscut cel mai bine pentru romanul sau Frankenstein. Este greu de separat ideea monstrului lui Frankenstein de icoana populara in care a devenit, dar toata lumea ar trebui sa citeasca romanul original. Capodopera gotica a lui Shelley, publicata pentru prima data cand ea avea doar 20 de ani, este mult mai bogat decat mostenirea pe care a adus-o la viata, o opera de eleganta si profunzime, mai mult tragedie decat cu monstri, care exploreaza. pericolele orgoliului, natura asa-ziselor. raul, durerile nu conduc la crimele noastre si posibilitatea ca respingerea si remuscarea sa fie orori mult mai mari decat orice monstru. – Gigi L.

Patricia Highsmith

Highsmith este un maestru al prozei severe si poetice, apreciat pentru temele si necrutatoare de crima si chin psihologic. Ea este cel mai bine cunoscuta pentru seria sa de cinci romane Tom Ripley, denumita popular Ripliad. Ca si povestile lui Ripley, cartea de debut a lui Highsmith, Strangers on a Train, este cel mai amintit pentru adaptarea pe ecran. Intriga sa hipnotica se invarte in jurul unui moment intre doi straini si o propunere foarte iesita din comun: “…ce idee! Ne ucidem unul pentru celalalt, vezi? Eu iti ucid sotia si tu il ucizi pe tatal meu!” Da, Hitchcock a facut acel celebru film, dar romanul original al lui Highsmith este mai complex si mult mai intunecat. Mai mult decat un simplu thriller captivant, acest studiu fascinant al personajului pune intrebarea: Care este linia de demarcatie dintre sanatatea mentala si nebunie, intre vanat si vanator?
– Gigi L.

Rebecca Solnit

Solnit este una dintre cele mai elocvente, urgente si inteligente voci care scrie non-fictiune astazi; de la Men Explain Things to Me la Storming the Gates of Paradise , orice a scris ea merita citit. Dar minunata sa carte de eseuri A Field Guide to Getting Lost ar putea fi cea mai poetica si extatica lucrare a ei. Field Guide este despre spatiile dintre stabilitate si risc, singuratate si claustrofobia ocazionala a vietii obisnuite. Cu tranzitii de vis, Solnit ia in considerare o varietate de exemplu care contrasteaza salbaticia creata cu salbaticia naturala, inclusiv Pastele, muzica punk si tineretul suburban, moartea timpurie a unui prieten din cauza unei supradoze, realizarea de filme in ruinele unui spital de boli psihice. si aventura ei cu un pustnic din desertul de sud-vest. Ea exploreaza misterul fara a patrunde in mister, iar acesta este intr-adevar sau realiza remarcabila. – Jill O.

Susan Sontag

Sontag se pricepea la aproape tot ce tine de limbaj – a scris romane, povesti, piese de teatru si memorii. Dar cele mai bune eforturi ale ei au fost eseurile si scrierile ei critice. Este dificil sa restrangi o singura colectie pentru a reprezenta opera ei de non-fictiune, care a variat din filmul de groaza la incapsularea „tabara” pana la explorarea bolii ca metafora. On Photography este una dintre lucrarile ei fundamentale, in care ea redefineste si examineaza moduri de a vedea, de reprezentare si de realitate. Asa cum scrie Sontag in primul eseu, „In pestera lui Platon”, „A colecta fotografii inseamna a colecta lumea”, iar On Photography ne extinde radical constiinta despre ceea ce inseamna sa traiesti intr-un astfel de loc. – Jill O.

Toni Morrison

Daca singura carte pe care ai citit-o de Toni Morrison este romanul ei, castigator al premiului Pulitzer , Iubit , iti pierzi. Cunoscuta pentru proza ​​​​ei puternic evocatoare, maretele ei povesti mistice cufundate in istoria neagra, personajele ei bantuitoare (si bantuite), Morrison este o autoare a carei lucrari necesita atentie. Al treilea roman al ei, Cantecul lui Solomon – cartea preferata autoproclamata a lui Barack Obama – este o poveste magnifica si epica care urmeaza lui Macon „Milkman” Dead, impreuna cu o varietate de personaje ale caror vieti sau ating si uneori sau pun in pericol. pe a lui. Violenta si o echipa palpabila de nedreptate patrund pe oamenii acestor carti, plasata in Michigan in anii ’30 pana in anii ’60. In plus, pe masura ce multe personaje ies in culori atat pentru Milkman, cat si pentru cititor, Cantarea lui Solomon este o carte a trezirilor si o poveste despre calatoria unui om de la sfidare la actiune. – Renee P.

Valeria Luiselli

Oricat de sinuos este un roman Fetele in multime de Valeria Luiselli, este cu atat mai remarcabil cu cat este un debut – si unul mai sigur. Prima fictiune a romancierului si eseistului mexican impleteste naratiuni si perspective multiple, schimbandu-se intre ele cu usurinta si gratia unei scriitoare cu mult dincolo de anii ei ( Fas in the Crowd a fost publicat cand Luiselli avea 28 de ani). Schela metafictionala a romanului lui Luiselli este construita perfect, iar fatada sa bibliocentrica sau inradaceste intr-o traditie bogata a literaturii latino-americane de referinta. Faces in the Crowd , dincolo de scriere sa superba si de compozitia superba, este modesta, dar izbitoare, masurata, dar proeminenta. Toamna trecuta, Fundatia Nationala a Cartii a numit-o pe Luiselli unul dintre „5 sub 35 de ani” din 2014 si, avand in vedere gama evidenta a nenumaratelor si talentului literar, nu este de mirare de ce. – Jeremy G.

Virginia woolf

A citi Virginia Woolf este ca si cum ai iesi pe o veranda, unde toata lumea se desfasoara in fata ta in detalii uimitoare. Abilitatea ei de neegalat de a picta o scena atat de rafinat si de a locui in personajele ei cu atata claritate si intensitate, face o experienta care este atat uimitoare, cat si profund miscatoare. To the Lighthouse, amplasat intr-o casa de vacanta de la marginea unei insule scotiane, infatiseaza vieti modelate de temperamentul mediului si de miturile stravechi ale marii. Starile de spirit ale oamenilor se schimba dupa capriciu, perspectiva trece fluid de la un corp la altul, iar maretia peisajului le face sa se imbarce intr-o calatorie care demonstreaza ca calatoriile epice nu implica intotdeauna distante mari. Nu devine mai frumos decat asta. – Renee P.

Wislawa Szymborska

Una dintre cele 13 femei care au primit Premiul Nobel pentru Literatura (din totalul de 111 laureati), poetul polonez Wislawa Szymborska (pronuntat vees-WAH-vah shim-BOR-ska) a primit cea mai mare onoare literara din lume in 1996. O cariera- Cuprinzand lucrarile care prezinta poezii din opt colectii separate, Poems New and Collected ofera aproximativ patru decenii din cele mai bune versuri ale poetului. In ciuda faptului ca a publicat doar cateva sute de poezii in timpul vietii, Szymborska a fost considerata unul dintre cei mai buni poezii europeni ai secolului. Descrisa drept „Mozart al poeziei”, Szymborska a fost recunoscuta de comitetul Nobel pentru poezia care, cu o precizie ironica, permite contextului si biologic sa iasa la lumina in fragmente din realitatea umana”. Cu imagini bogate si o gama stilistica larga, profunzimea poeziei lui Szymborska o face personala, atemporala si relevanta universala. – Jeremy G.