Sfaturi de siguranta pentru cumparaturile online de Black Friday si Cyber ​​Monday

In fiecare an, milioane de oameni isi incep cumparaturile de sarbatori de Black Friday si Cyber ​​Monday. Desi in fiecare an se dezvolta putin mai mult spre cumparaturi si oferte online, pandemia COVID-19 a facut si mai probabil ca in acest an sa se indrepte spre cumparaturi online fata de cumparaturi in persoana.

Indiferent de modul in care intentionati sa faceti cumparaturi anul acesta, o recomandare este sa incepeti mai devreme decat ati face de obicei. Intreprinderile si magazinele online au lucrat pentru a imbunatati lanturile de aprovizionare si transportul online, dar cresterea cumparaturilor online poate pune in continuare o presiune semnificativa asupra infrastructurii de transport. Pentru a va asigura ca totul ajunge la timp, multe companii isi incep promotiile de vacanta la inceputul acestui an.

Cumparaturile online ar putea fi cea mai sigura optiune din acest an, dar ar trebui sa luati in continuare cateva masuri de precautie necesare pentru a evita riscurile financiare. Iata cateva sfaturi despre cum sa va pastrati informatiile in siguranta in timp ce cumparati oferte de Black Friday si Cyber ​​Monday.

Asigurati-va ca site-urile pe care faceti cumparaturi sunt sigure

Ori de cate ori navigati pe Internet, este o idee buna sa va asigurati ca site-urile pe care le utilizati au o adresa URL care incepe cu https (in loc de doar http) si / sau ca exista un lacat inchis in bara de browser. Acestea valideaza site-ul ca fiind sigur. Aceste semnale sunt si mai importante pe un site pe care intentionati sa faceti cumparaturi, astfel incat sa puteti asigura siguranta informatiilor dvs. personale si financiare. Utilizati acelasi proces de validare pentru anunturile de pe retelele de socializare care pot parea pe platforma, dar care sunt de fapt pe site-urile agentilor de publicitate.

Aflati despre marci inainte de a cumpara

Multe dintre marcile de top si comerciantii cu amanuntul online vor fi inghesuiti cu comenzi online anul acesta, deci ar putea fi o idee buna sa cumparati branduri noi, mai mici si mai locale – chiar si online. Atunci cand comandati de la un nou site sau retailer, este intotdeauna o idee buna sa intelegeti compania. Puteti verifica online un brand citind recenziile clientilor. Asigurati-va ca ati citit si Termenii si conditiile site-ului. Cum gestioneaza compania rambursarile, transportul si returnarile? Amintiti-va doar, daca o afacere sau un sunet special suna prea bine pentru a fi adevarat, probabil ca este.

Utilizati acelasi card de credit pentru toate achizitiile

Cand faceti cumparaturi online, expertii in securitate va recomanda sa utilizati mai degraba un card de credit decat un card de debit sau preplatit. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea cardurilor de credit au protectie integrata impotriva fraudei, in timp ce multe carduri de debit au limite la cat de mult din banii dvs. puteti recupera intr-o situatie de incalcare.

In plus fata de cumparaturile efectuate numai cu carduri de credit, va poate ajuta sa utilizati un singur card de credit pentru toate tranzactiile online – mai ales in timpul sarbatorilor. Utilizarea unui singur card de credit permite urmarirea mai usoara a achizitiilor, astfel incat sa puteti semnaliza mai rapid si mai usor orice debitare necunoscuta. De asemenea, inseamna ca va trebui sa anulati un card numai daca informatiile dvs. sunt compromise.

Achizitionati pe Wi-Fi de acasa

Expertii va recomanda, de asemenea, sa faceti toate cumparaturile in reteaua Wi-Fi de acasa, mai degraba decat pe Wi-Fi public (la o cafenea, de exemplu), care ar putea fi mai putin sigur. Daca trebuie sa utilizati Wi-Fi public, asigurati-va ca utilizati o retea privata virtuala (sau VPN) pentru o securitate suplimentara.

Pastrati e-mailul in siguranta

Impreuna cu o crestere a ofertelor de cumparaturi online vine si o crestere a e-mailurilor in acest sezon de sarbatori. Expertii recomanda prudenta sporita in casuta de e-mail inainte de sarbatori. Nu deschideti si nu interactionati niciodata cu un e-mail al carui expeditor nu il recunoasteti. Hack-ul prin e-mail (sau phishing-ul) folosind linkuri rau intentionate este una dintre cele mai frecvente forme de atacuri cibernetice si creste in timpul sezonului de vacanta.

Folositi parole puternice

Multe platforme de cumparaturi online, cum ar fi Etsy, eBay si Amazon, solicita utilizatorilor frecventi sa creeze conturi pentru a salva informatiile de plata si de expediere. Utilizati parole puternice si creati o alta parola si autentificare pentru fiecare dintre aceste site-uri. Daca aveti nevoie de ajutor pentru a crea parole puternice si pentru a le mentine drepte, puteti utiliza un manager de parole.

Cumparaturile de vacanta in conditii de siguranta pot arata putin diferit in acest an si este intotdeauna o idee buna sa respectati standardele de siguranta atunci cand utilizati date personale sau financiare online. Urmati aceste sfaturi pentru a va asigura ca va pastrati informatiile in siguranta online si ca aveti vacante fericite si sanatoase.