Ambasadorul Beijingului convocat de Filipine dupa doua coliziuni in Marea Chinei de Sud

Manila l-a convocat pe ambasadorul Beijingului dupa ce a acuzat China de comportament „ilegal si periculos” care a dus la doua coliziuni in Marea Chinei de Sud, extrem de disputata. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe filipinez, Teresita Daza, a declarat ca Manila „foloseste pe deplin procesele diplomatice” dupa incidentele care au implicat nave apartinand Chinei si Filipinelor si l-a convocat pe ambasadorul chinez luni dimineata.

Ciocnirile, care au avut loc duminica dimineata, sunt cele mai recente dintr-o serie de confruntari maritime dintre cele doua tari in Marea Chinei de Sud si au provocat condamnarea Chinei de catre SUA, care are un pact de aparare reciproca cu Filipine.

Filipinele au acuzat paza de coasta a Chinei de „manevre de blocare periculoase” care au determinat-o sa ciocneasca cu o barca de aprovizionare filipineza la aproximativ 25 km de Second Thomas Shoal, unde nava de razboi a fost esuata in mod deliberat cu zeci de ani in urma pentru a sublinia pretentiile Filipinelor in mare. Site-ul este un punct de foc deosebit, iar Filipine a acuzat in repetate randuri China ca incearca sa-si blocheze misiunile de reaprovizionare.

Grupul de lucru national al Filipinelor a declarat ca „actiunea provocatoare, iresponsabila si ilegala” a navei chinezesti a „periculat siguranta” echipajului ambarcatiunii filipineze.

Intr-un incident separat, o nava filipineza de paza de coasta care escorta o misiune de rutina de reaprovizionare a fost „locuta” de ceea ce grupul operativ filipinez a descris drept o „nava a militiei maritime chineze”.

China a acuzat ambarcatiunea filipineza ca a provocat „in mod deliberat” probleme prin intoarcerea intr-un „mod premeditat” intr-o nava de pescuit chineza.

Jonathan Malaya, purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala din Filipine, a declarat luni intr-o conferinta de presa ca actiunile Chinei au avariat una dintre ambarcatiunile din Manila, dar ca nimeni nu a fost ranit. Amploarea pagubelor este inca in curs de evaluare, conform Garda de Coasta din Filipine.

„Suntem usurati si recunoscatori ca niciun personal filipinez nu a fost ranit. Dar suntem ingrijorati de escaladarea si provocarile navelor chineze care nu au nicio treaba in Marea Filipine de Vest”, a spus Malaya.

China revendica Marea Chinei de Sud aproape in intregime, in ciuda faptului ca un tribunal al ONU a constatat ca acest lucru este fara temei juridic. Filipine si alte tari vecine au, de asemenea, pretentii care se suprapun asupra caii navigabile, care este una dintre cele mai aglomerate rute comerciale din lume si se crede ca contine rezerve semnificative de petrol si gaze naturale.

Filipine a acuzat in mod repetat China de comportament agresiv si periculos in Marea Chinei de Sud si exista ingrijorarea ca, daca asemenea incidente ar escalada, acest lucru ar putea aduce SUA, un aliat filipinez, in confruntare cu rivalul sau, China.

Ca raspuns la coliziunile de duminica, departamentul de stat american a acuzat China de „actiuni periculoase si ilegale” si a reafirmat ca tratatul sau de aparare reciproca cu Manila „se extinde la atacuri armate asupra fortelor armate filipineze, navelor publice si aeronavelor – inclusiv pe cele de pe coasta sa. Paznic – oriunde in Marea Chinei de Sud.”

Cateva alte tari occidentale si-au exprimat ingrijorarea. Ambasadorul UE in Filipine, Luc Veron, a declarat ca „repetarea si intensificarea” incidentelor precum coliziunile de duminica sunt „periculoase si foarte tulburatoare”.

Ambasada Canadei in Filipine a numit actiunile Chinei „nejustificate” si a spus ca „Actele continue de intimidare si constrangere submineaza siguranta, stabilitatea si securitatea in regiune si creste riscul de calcul gresit”.

In august, navele chineze de paza de coasta au folosit tunuri cu apa impotriva unei misiuni de reaprovizionare filipineze, incercand sa aduca provizii trupelor stationate la Second Thomas Shoal, in timp ce in februarie Manila a acuzat China ca a directionat un laser de calitate militara asupra unei nave filipineze.

Al doilea Thomas Shoal se afla in zona economica exclusiva de 200 de mile a Filipinelor si se afla la mai mult de 1.000 km de cea mai apropiata masa de uscat a Chinei, insula Hainan.