Avantajele si dezavantajele tehnologiei

Tehnologia este toata acea solutie, dezvoltare sau cunoastere care faciliteaza viata in societate. Si in ultima jumatate de secol, progresele tehnologice au fost atat de indelungate, incat chiar ne-au modificat modul de a trai, comunica si relationa.

In acest sens, tehnologia a adus mari avantaje pentru dezvoltarea sociala, dar si dezavantaje care sunt exprimate individual si colectiv. Acestea sunt unele dintre ele.

Avantajele tehnologiei

Tehnologia faciliteaza viata de zi cu zi, dar are, de asemenea, un impact profund asupra mai multor domenii de care societatea beneficiaza, cum ar fi:

1. Acces rapid la informatii
Accesul la informatii prin tehnologii precum web este din ce in ce mai rapid. Acest lucru permite din ce in ce mai multi oameni sa aiba acces la mai multe date care le permit sa ia decizii mai bune, de la starea vremii la prognozele financiare dintr-o corporatie mare.

2. Acces la mai multe surse de cunoastere
Tehnologia, prin web si utilizarea dispozitivelor, permite utilizatorilor sa aiba acces la orice tip de cunostinte si la toate nivelurile de invatare. Aceasta, impreuna cu viteza cu care pot fi gasite informatiile, este un instrument valoros in special in procesele de instruire.

3. Stimuleaza creativitatea
Astazi, exista multe resurse tehnologice care permit crearea in mai multe domenii (artistic, academic, muzical, literar, film, computer, etc.), de la software gratuit pentru editare de imagini, audio si video, la tutoriale de modelare 3D.

Odata cu trecerea timpului, aceste tipuri de resurse (care anterior erau foarte scumpe) devin mai accesibile, ceea ce ajuta la stimularea creativitatii si la incurajarea de noi spatii si formate pentru creare.

4. Stimuleaza inovatia
Odata cu avansarea tehnologiei vin noi provocari si pentru societate. Iar inovatia permite crearea de solutii satisfacatoare si in multe cazuri masive. Serviciile educationale la distanta sau robotica aplicata sanatatii sunt un exemplu in acest sens.

5. Favorizeaza antreprenoriatul
Pe masura ce invatarea devine mult mai usoara si exista atat de multe resurse gratuite sau low cost disponibile, antreprenoriatul a devenit mult mai accesibil. In zilele noastre, pentru a va dezvolta o idee va puteti baza pe o echipa multidisciplinara la distanta, ea poate fi vanduta online, este posibil sa cautati finantare oriunde in lume etc.

6. Faciliteaza comunicarea
Astazi pare evident, dar acum doar 10 ani, majoritatea serviciilor de mesagerie instantanee nu existau, iar comunicatiile video nu erau la fel de eficiente. Accesul la internet si imbunatatirile tehnologice au dus la o scurtare a distantelor care a avut un impact global, deoarece acestea nu sunt reflectate numai in sfera personala, ci si la locul de munca, ceea ce are un impact direct asupra economiei.

7. Permite deplasari mai lungi si mai rapide
Tehnologia depaseste cu mult internetul si are legatura cu dezvoltarea tuturor solutiilor care fac viata in societate mult mai usoara. In acest sens, avansarea sistemelor de transport a fost foarte vizibila si sunt propuse din ce in ce mai multe noi alternative care permit transferul mai multor persoane catre noi destinatii si in mai putin timp.

Trenurile cu gloante japoneze sunt un exemplu tangibil, in timp ce turismul spatial (calatorii pe luna in scop de divertisment) este tot mai aproape.

8. Simplificati treburile casnice
Asa-numitul internet al lucrurilor permite conectarea dispozitivelor interne la aceeasi retea. Prin aceasta, este posibil ca o persoana sa poata controla de la distanta si de la acelasi dispozitiv (telefonul, de exemplu), incalzirea, usile automate, sistemul de securitate si chiar masina.

Dincolo de aceasta interconectare, astazi electrocasnice sunt concepute pentru a fi eficiente, consuma mai putina energie si, in multe cazuri, au conexiune la internet.

9. Mai multa eficienta in procesele industriale si administrative
Utilizarea tehnologiei in procesele industriale ajuta la cresterea productivitatii, deoarece permite fabricarea pieselor in cantitati masive si in mai putin timp. Pe de alta parte, tehnologia permite controlarea proceselor care anterior erau manuale, ceea ce garanteaza, printre altele, mai putine erori umane si date mult mai verificabile in timp real.

Din punct de vedere administrativ, tehnologia cloud permite companiilor sa se elibereze de costurile infrastructurii IT si sa garanteze securitatea datelor lor.

10. Imbunatatirea si cresterea mediilor de divertisment
Tehnologia a influentat toate domeniile de divertisment. De la servicii de streaming la transmisiuni live pe retelele de socializare si jocuri video. In plus, le permite celor care anterior erau consumatori de continut sa fie si creatori, ceea ce a influentat dinamica comunicationala si a extins optiunile de divertisment disponibile.

Nu numai ca exista mai multe platforme pentru afisarea continutului, dar fiecare persoana poate fi propriul sau mijloc de comunicare.

11. Faciliteaza procesele educationale
Tehnologia favorizeaza abordarea resurselor educationale catre locuri inaccesibile si permite din ce in ce mai multe persoane sa depaseasca decalajul digital si sa se alature unei lumi interconectate. Procesele de educatie la distanta si realitatea augmentata aplicata educatiei sunt doua exemple despre modul in care tehnologia poate influenta semnificativ pregatirea academica.

12. Permite dezvoltarea abilitatilor tehnice la o varsta frageda
Spre deosebire de alte vremuri, astazi este foarte frecvent ca copiii sa aiba acces la dispozitive si la resurse tehnologice. Acest lucru le pune intr-o pozitie avantajoasa fata de generatiile anterioare, deoarece stimuleaza dezvoltarea anumitor abilitati.

In prezent, este foarte frecvent ca copiii sa aiba un interes pentru programare, informatica sau dezvoltarea jocurilor video, iar acest lucru contribuie semnificativ la cresterea competentelor tehnice ale viitorilor profesionisti.

13. Creaza noi surse de munca
Pe masura ce tehnologia avanseaza, apar probleme care justifica solutii inovatoare. Aceasta creeaza noi oportunitati de munca, determinand dezvoltarea economica pe mai multe niveluri.

Dezvoltarea tot mai mare a serviciilor bancare online ( fintech ), de exemplu, necesita profesionisti legati de inginerie software, dezvoltare UX (experienta utilizator), specialisti in analiza datelor etc.