Caramida: Tipuri, proprietati si utilizari

Sursa foto: https://unsplash.com

Inca din cele mai vechi timpuri caramida a fost utilizata pentru realizarea constructiilor. Datorita proprietatilor sale si mai ales datorita avantajelor pe care le ofera, caramida este in prezent unul dintre cele mai utilizate tipuri de materiale de constructii, alaturi de beton si de BCA. Iata care sunt tipurile de caramida existente, utilizarile dar si proprietatile acestora in domeniul construirii. 

Clasificare caramida dupa compozitie

Caramida poate fi grupata in prima faza in functie de compozitia structurala, iar aici se delimiteaza urmatoarele tipuri de caramida: 

  • Caramida plina sau caramida portanta

Caramida plina este cel mai des folosita pentru structuri de rezistenta, datorita faptului ca materialul plin realizat din argila, apa si nisip devine un tot unitar foarte rezistent. Se poate folosi caramida plina pentru constructii solide, cu regim de inaltime mare, pentru ca acestea vor rezista foarte bine mai ales in cazul cutremurelor. 

Peretii portanti reprezinta scheletul locuintei, iar rolul acestora este acela de a prelua incarcarile si de a le trimite mai departe, la fundatie. Pentru a putea face acest lucru trebuie ei insisi sa fie rezistenti, iar caramida plina este materialul perfect pentru realizarea acestora. 

Datorita structurii compacte, dar si a mortarului care functioneaza ca adeziv, caramida poate rezista foarte bine atat la incarcari statice, cat si dinamice, lucru deosebit de important mai ales in cazul caselor expuse la trafic, zapada, sau in zone seismice.

Casele realizate din caramida plina sunt unele dintre cele mai durabile, majoritatea dintre acestea rezistand o viata fara a avea nevoie de reparatii majore la nivel structural. 

  • Caramida cu goluri verticale sau orizontale

Caramida cu goluri este o optiune foarte buna pentru pereti nestructurali, iar unul dintre punctele sale forte este capacitatea de a izola termic. In unele situatii golurile pot fi umplute cu material termoizolant, cum ar fi, spre exemplu, spuma poliuretanica sau polistirenul.

Caramida cu goluri este folosita adesea pentru delimitari interioare sau exterioare sau in zonele in care este nevoie de structuri usoare. De cele mai multe ori caramida cu goluri este in competitie cu blocurile din BCA din acest punct de vedere, ambele materiale aducand avantaje majore constructiilor, la nivel de rezistenta, izolare termica, fonica si confort. 

Clasificarea caramizilor in functie de clasa acestora

Caramizile mai pot fi, de asemenea, alese in functie de clasa lor, iar la acest nivel putem distinge:

  • Caramida de clasa 1 

Acest tip de caramida poate fi folosit pentru structuri portante, acolo unde este nevoie de un plus de rezistenta. Blocurile sau casele pot fi realizate din aceste tipuri de caramizi, la care se adauga mortarul pentru monolitizarea structurii. 

  • Caramida de clasa 2

In aceasta categorie intra caramida cu goluri, creata pentru folosirea in cadrul peretilor neportanti. Pereti neportanti sunt cei care nu preiau incarcari, adica cei folositi in mod uzual pentru lucrari de compartimentare. 

Clasificarea caramizilor dupa densitate

Exista si in acest caz doua categorii ce trebuie luate in calcul si anume:

  • Caramizi HD sau cu densitate mare, care pot fi folosite atat in contextul finisajelor cu caramida aparenta, neprotejate prin tencuiala, sau in cazul protejarii acesteia prin acoperirea cu un strat de tencuiala.

  • Caramizi cu densitate mica sau LD care necesita a fi utilizate doar in cazul lucrarilor ce implica acoperirea ulterioara a substratului cu tencuiala.

Fiecare lucrare de construire isi are cerintele sale, asa ca este indicat sa folosesti tipul de caramida recomandat in proiectul tehnic pentru realizarea lucrarilor. Pentru a te bucura de rezistenta la incarcari, la seism, dar si de caracteristici foarte bune de izolare, este important sa aleg  tipul de caramida recomandat de catre inginerul proiectant.