Cele mai bune 6 festivaluri traditionale din Romania

Pe tot parcursul anului, romanii isi sarbatoresc mostenirea antica, schimband anotimpurile, sarbatorile religioase si evenimentele din ciclul vietii, cum ar fi nasterea, casatoria si moartea, cu festivaluri care au ramas neschimbate de secole.

Romania este o tara in care traditiile si mestesugurile vechi de secole sunt puternic inradacinate in cultura locala. Un tinut in care ritualurile patriarhale reprezinta nu numai simboluri ale identitatii, ci si sarbatori ale vietii. Nu este nimic neobisnuit sa vezi oameni imbracati in costume traditionale care merg la biserica, carute umplute cu fan tras de cai sau ciobani care marsaluiesc in munti cu turma lor. Descoperiti cultura romaneasca traditionala participand la festivaluri; pentru ca sunt atat de multe sarbatori, iata o lista cu cele mai bune.

Unele dintre cele mai traditionale folcloruri europene sunt pastrate cu meticulozitate aici, tineri sarbatoresc purtand aceleasi costume si dansand dupa melodiile cantate la instrumentele traditionale ale stramosilor lor din timpuri imemoriale.

Festivalurile ofera oportunitati minunate vizitatorilor de a experimenta amalgamul de oameni care alcatuiesc aceasta tara ale carei radacini latine datand din Imperiul Roman o fac unica in Europa Centrala si de Est.

Targul de mestesuguri traditionale

Artizanii din Bucuresti si pasionatii de mestesuguri din toata Romania se aduna la Muzeul Satului din Bucuresti pentru a oferi demonstratii gratuite de sculptura traditionala in lemn, tesut de covoare, tesut si brodat textil, turnare ceramica, pictura cu oua si multe altele.

Festivalul de arta si mestesuguri medievale din Sighisoara

Sarbatoarea de trei zile a artelor, mestesugurilor, muzicii medievale, care recreeaza atmosfera Sighisoarei medievale.

Dans la Prislop (Hora de la Prislop)

Sarbatoarea traditionala a legaturilor intre trei dintre principalele regiuni ale Romaniei: Transilvania, Moldova si Maramures; satenii defileaza in costum traditional la Pasul Prislop din Muntii Carpati, apoi participa la dansuri traditionale, cantand si ospatand.

Festivalul de arta populara din Romania

Initiere in creatia de arta populara (turnare ceramica, brodare textila, sculptura in lemn si multe altele) oferita, gratuit, de artisti populari preeminenti celor interesati de mestesugurile traditionale.

Festivalurile traditiilor de Craciun

Dintre toate evenimentele programate pe parcursul anului, festivalurile populare sunt, probabil, cele mai colorate. In timp ce unele date ale festivalului raman fixe, altele se schimba an de an, deci este intelept sa verificati inainte de calatorie.

Targul de Fete de pe Muntele Gaina

„Targul de fecioare de pe muntele Gaina” este cea mai veche si cea mai mare sarbatoare traditionala din Romania, avand loc in satul Avram Iancu, in Muntii Apuseni in cea mai apropiata duminica de sarbatoarea Sfantului Ilie din 20 iulie. Pe vremuri, aceasta festivitate era o adunare a localnicilor, unde familia si prietenii se reuneau si era, de asemenea, un festival de potrivire. Tinerele au venit impreuna cu parintii si trousseau-ul lor si, daca s-a facut o potrivire, casatoria a fost sarbatorita pe loc de preotul local.

Astazi, femeile Apuseni incep festivalul cantand la instrumentul local tulnic , folosit pentru comunicarea dintre pastori sau pentru dresarea oilor si cainilor. In centrul satului, exista o piata locala de mestesugari cu o expozitie de fotografii ale localnicilor care isi desfasoara viata de zi cu zi. Evenimentul este animat de spectacole folclorice si de o ceremonie dedicata eroului national al Romaniei Avram Iancu.