Conservatorii doar sustin in mod deschis arderea cartilor

In ultimii cativa ani, au existat multe oportunitati de a arunca termeni precum „fascist” si „fascism”, de obicei in contextul Partidului Republican si al aspirantului dictator caruia multi dintre membrii sai au jurat loialitate nemuritoare. Ca raspuns, a spus ca republicanii s-au abatut frecvent in privinta unor astfel de termeni, insistand ca sunt total nepotriviti, nu se aplica si spun mai multe despre oamenii isterici care ii folosesc decat despre tintele lor. Si totusi… asta suna destul de fascist!

Pe fondul eforturilor nationale ale GOP impotriva predarii despre rasa si sexualitate in scoli, doi membri ai consiliului scolar al judetului Spotsylvania din Virginia au pledat pentru arderea anumitor carti, potrivit ziarului Free Lance-Star din Fredericksburg. Acest lucru s-a intamplat in timp ce consiliul scolar a ordonat personalului sa inceapa sa elimine cartile „explicite sexual” de pe rafturile bibliotecii, dupa ce a votat 6-0 in favoarea inlaturarii, a raportat Lance-Star . Consiliul intentioneaza sa revizuiasca modul in care anumite carti sau materiale sunt definite ca fiind „contestabile”, se spune in ziarul, care deschide usa pentru eliminarea altor continuturi. 

Reprezentantul Courtland Rabih Abuismail si reprezentantul Livingston Kirk Twigg au sustinut ambii arderea cartilor care au fost eliminate. „Cred ca ar trebui sa aruncam acele carti in foc”, a spus Abuismail. Intre timp, Twigg a spus ca vrea „sa vada cartile inainte de a le arde, astfel incat sa putem identifica in comunitatea noastra ca eradicam aceste lucruri rele”.

Pentru cei care nu cunosc precedentele istorice, incendiile de carti au o istorie lunga si intunecata legata de cenzura si regimuri opresive, cel mai faimos cel din Germania nazista condusa de Adolf Hitler. In 1933, nazistii au ars mii de carti considerate „negermane”, inclusiv lucrarile autorilor evrei precum Albert Einstein si cele ale „influentelor straine corupte” precum Ernest Hemingway.

Directiva de a elimina cartile „explicite din punct de vedere sexual” a fost aparent determinata de o sedinta a consiliului scolar de luni, in timpul careia parintii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la accesarea studentilor de literatura prin aplicatia de biblioteca digitala a liceului Riverbend.

Un parinte a fost aparent alarmat de disponibilitatea fictiunii „LGBTQIA”, a spus Lance-Star , si a gasit o carte numita 33 Snowfish de Adam Rapp deosebit de ingrijoratoare. Asociatia Americana a Bibliotecii a numit cartea cea mai buna carte pentru tineri adulti in 2004. Potrivit unei recenzii a Publishers Weekly , cartea este „poveste neagra despre trei fugari care inteleg ura si violenta mai bine decat dragostea”. 

Cererile de ardere a cartilor in Virginia urmeaza alegerii lui Glenn Youngkin, care a spus in timpul campaniei sale de guvernator ca va interzice teoria rasiala critica in prima sa zi de mandat si a difuzat o reclama in care apar o mama locala care a incercat sa obtina iubit, Pulitzer. Roman premiat de Toni Morrison, eliminat din programa de studii AP a fiului ei. Mama a sustinut ca cartea contine „unul dintre cele mai explicite materiale pe care vi le puteti imagina”, ceea ce este pe deplin adevarat, avand in vedere ca este vorba despre ororile sclaviei, despre care multi parinti conservatori ar prefera sa nu invete copiii lor cu adevarat.

„Ceea ce ne-a surprins anul acesta este intensitatea cu care bibliotecile scolare sunt atacate” , a declarat pentru The Washington Post Nora Pelizzari, purtatorul de cuvant al Coalitiei Nationale Impotriva Cenzurii . Ea a adaugat: „In special atunci cand este luata impreuna cu incercarile legislative de a controla programele scolare, aceasta se simte ca o incercare mai generala de a curata scolile de materiale cu care oamenii nu sunt de acord. Se simte diferit de ceea ce am vazut in ultimii ani.”

Tot in aceasta saptamana, relateaza Postul , un consiliu scolar din afara orasului Wichita, Kansas, a declarat ca scoate din circulatie 29 de carti, inclusiv cartea lui Morrison The Blueest Eye si scrieri despre rasism in America, precum piesa „Fences”, castigatoare a premiului Pulitzer a lui August Wilson. ” Luna trecuta, reprezentantul statului Texas, Michael Krause, a lansat o „recenzie” a cartilor care „contin materiale care ar putea face studentii sa simta disconfort, vinovatie, angoasa sau orice alta forma de suferinta psihologica din cauza rasei sau sexului lor sau care transmit ca un student, prin virtutea rasei sau sexului lor, este in mod inerent rasista, sexista sau opresiva, fie ca este constient sau inconstient.” (Krause a semnalat in mod special numeroase carti premiate, din romanul castigator al Premiului Pulitzer din 1967Confesiunile lui Nat Turner la Between the World and Me de Ta-Nehisi Coates) Tot in Texas, un district scolar le-a spus recent profesorilor, daca au o carte despre Holocaust, trebuie sa ofere si o carte cu o „perspectiva opusa”.

Republicanii, evident, nu au de gand sa faca nimic, decat poate sa-l mangaie pe spate si sa-i ceara numele coordonatorului de productie video.

Un grup de democrati din Camera Parlamentului introduce o rezolutie pentru a-l cenzura pe reprezentantul Paul A. Gosar (R-Ariz.) pentru ca a postat un videoclip animat modificat, care il infatiseaza ucigand pe reprezentantul Alexandria Ocasio-Cortez (DN.Y.) si leganand doua sabii la presedintele Biden. „Pentru ca un membru al Congresului sa posteze un videoclip manipulat pe conturile sale de socializare in care se infatiseaza ucigandu-l pe reprezentantul Alexandria Ocasio-Cortez si atacandu-l pe presedintele Biden este un caz clar de cenzura”, au spus democratii intr-un comunicat. „Pentru ca acel membru sa posteze un astfel de videoclip pe contul sau oficial de Instagram si sa-si foloseasca resursele oficiale ale Congresului in Camera Reprezentantilor pentru a continua violenta impotriva oficialilor alesi, depaseste totul.”

Rezolutia va fi prezentata de reprezentantii Jackie Speier, Jim Cooper, Brenda Lawrence, Sylvia Garcia, Veronica Escobar, Debbie Wasserman Schultz, Rashida Tlaib, Eric Swalwell, Nikema Williams si Ayanna Pressley.

Videoclipul, pe care Gosar l-a postat duminica pe Twitter si l-a postat pe Instagram si pare sa fi fost sters de atunci, a fost o versiune modificata a unei serii anime in care fata lui Ocasio-Cortez a fost editata peste unul dintre personaje. Intr-o scena, personajul lui Gosar o taie in ceafa, ucigand-o. Intr-o alta scena, el leagana cu doua sabii catre un personaj a carui fata a fost inlocuita cu cea a lui Biden. Ocasio-Cortez a postat luni seara pe Twitter ca probabil ca Gosar „nu va avea niciun fel de consecinte, deoarece @GOPLeader il incurajeaza cu scuze”. Ca raspuns, biroul lui Gosar a insistat ca „Toata lumea trebuie sa se relaxeze”, adaugand: „Stanga nu primeste cultura meme. Nu au nicio bucurie. Ei nu sunt viitorul. Este un desen animat. Gosar nu poate zbura si nu detine nicio sabie usoara. Nici violenta nu a fost glorificata. Este vorba despre lupta pentru adevar.”

Sora lui Gosar, Jennifer, care a fost unul dintre cei sase frati Gosar care au jucat intr-o reclama in 2018, implorand oamenii sa nu voteze pentru fratele lor, a condamnat videoclipul. Intr-un interviu pentru CNN, ea a spus ca comportamentul congresmanului este „cu siguranta se inrautateste, pentru ca nimeni – nimeni – nu-l trage la raspundere”. Ea s-a intrebat, de asemenea, cu voce tare, daca el trebuie sa actioneze in functie de comportamentul mentionat inainte ca oamenii sa realizeze ca „este un… sociopat absolut”.

Greg Abbott, care a discutat cu guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, pentru a vedea cine poate veni cu cele mai iresponsabile politici privind coronavirusul, a suferit un esec major in incercarea sa de a lasa pe toti cei din statul Lone Star sa ia COVID. Potrivit Bloomberg:

Cruciada anti-masca a guvernatorului Texas, Greg Abbott, a primit o lovitura grava de catre un judecator federal, care a blocat definitiv edictul lui Abbott care interzice mandatele de masti scolare, ca o incalcare a dreptului elevilor cu dizabilitati de a accesa in mod egal institutiile de invatamant. Judecatorul de district din SUA, Lee Yeakel, s-a alaturat miercuri cu unii parinti din Texas care se tem ca copiii lor vulnerabili din punct de vedere medical vor prinde – si pot muri din cauza – COVID-19 transmis de colegii de clasa si profesori demascati. Parintii au spus ca copiii lor ar putea accesa in siguranta beneficiile instruirii in persoana daca altii ar purta masti in jurul lor.

Yeakel, un desemnat de George W. Bush, a respins argumentul lui Abbott conform caruia politicile voluntare ale mastilor nu discrimineaza, deoarece ii trateaza pe toti studentii la fel, iar copiii cu dizabilitati sunt liberi sa participe la cursuri daca doresc. Guvernatorul republican a spus ca considera ca purtarea mastilor ar trebui sa ramana o chestiune de responsabilitate personala decisa de parinti. „Raspandirea COVID-19 prezinta un risc si mai mare pentru copiii cu nevoi speciale de sanatate. Copiii cu anumite afectiuni de baza care contracteaza COVID-19 au mai multe sanse de a experimenta efecte biologice acute severe si de a necesita internarea intr-un spital si in unitatea de terapie intensiva a spitalului”, a scris Yeakel.

Hotararea de miercuri este prima oara data de un judecator federal privind interzicerea mastii lui Abbott. Anterior, judecatorii de stat au fost in mare parte de partea oficialilor locali care au sfidat interzicerea mastilor pentru a proteja studentii, ceea ce este dragut din partea lor. Abbott a incurajat initial folosirea mastilor in scoli, dar si-a schimbat pozitia dupa presiunile conservatorilor care prefera sa arunce zarurile pe care copiii ajung sa le traiasca.