Democratii isi intensifica presiunea asupra guvernatorului New York-ului pentru a demisiona

Scandalurile din jurul guvernatorului Andrew Cuomo au sarit vineri de la New York la Congresul de la Washington. Corul vocilor democratilor care cer demisia guvernatorului statului pentru acuzatiile de hartuire sexuala a sase femei si pentru inventarea datelor privind decesele cauzate de Covid-19 in azilele de batrani a devenit un bulgare de zapada care ameninta sa-i ingroape cariera politica, desi politicianul se agata de functie si a reiterat ca nu intentioneaza sa demisioneze.

In doua saptamani de congresmeni democrati din New York, printre care proeminentul Chuck Schumer, liderul Senatului, Alexandria Ocasio-Cortez si Jerry Nadler, s-au alaturat vineri grupului de 55 de legislatori de stat, tot democrati, care i-au cerut joi demisia. 

Intr-o conferinta de presa telefonica, Cuomo si-a mentinut nevinovatia si a asigurat ca se va concentra asupra muncii sale. „Nu am hartuit pe nimeni, nici nu am agresat sau abuzat. Exista intotdeauna motive pentru a face acuzatii de acest gen [din cauza celor sase femei care raporteaza ca au fost hartuite]. Nu am de gand sa-mi dau demisia, ma voi concentra pe munca mea si voi colabora cu anchetele aflate in desfasurare ca sa putem afla cu adevarat faptele. Nu cred ca este responsabil sa luam o pozitie cu privire la aceste acuzatii grave inainte de a cunoaste faptele”, a spus acesta vineri, subliniind ca nu va ceda „culturii anularii”.

Cuomo a iesit astfel impotriva celei mai mari ofensive politice impotriva sa de pana acum, miscarea coordonata a celor doua saptamani de congresmeni -aproape toti reprezentantii New York-ului la Washington-, care sustin ca acuzatiile la adresa veteranului politician democrat sunt credibile si alarmante. . Primarul New York-ului, de asemenea democrat – si inamicul jurat al lui Cuomo – Bill de Blasio, i-a descris chiar ca fiind rusinosi. „Acuzatiile repetate impotriva guvernatorului si modul in care acesta le-a raspuns, ii fac imposibil sa continue sa serveasca ca guvernator in acest moment”, a declarat intr-o declaratie congresmanul Nadler, presedintele Comitetului Judiciar al Camerei. pe reteaua de socializare Twitter.

Progresisita Ocasio-Cortez, la randul ei, leaga ambele scandaluri pentru a concluziona, printr-o declaratie semnata si de colegul ei Jamaal Bowman, ca „avand in vedere astfel de provocari, guvernatorul Cuomo nu poate continua sa conduca [statul]”. In al treilea mandat consecutiv, guvernatorul declarase anterior ca nu intentioneaza sa-si dea demisia, dar intentia sa poate fi ingropata sub presiunea coreligionilor sai. Veteranul politician, care a castigat o mare popularitate pentru gestionarea primului val al pandemiei, a cantat de mai multe ori un mea culpa pentru comportamentul sau, „care poate fi inteles gresit” de cele sase femei care, pana acum, au denuntat in mass-media si retelele sociale hartuirea guvernatorului. Toate cu exceptia unuia Ei lucrau cu el cand s-ar fi petrecut evenimentele. De asemenea, Cuomo si-a cerut scuze pentru disconfortul pe care „comportamentul sau inconstient” l-ar fi cauzat fetelor.

Pe langa crescendo-ul vocilor democratilor, ancheta incredintata joi comisiei judiciare a Adunarii Statului New York, care va decurge paralel cu investigatiile ordonate de procurorul general al statului New York si cu cele ale politiei din Albany – sediul Adunarii-, deschide calea unei posibile demiteri, sau proces politic, a guvernatorului, care ar fi primul in mai bine de un secol in Stat. In declaratia sa, congresmanul Nadler distinge intre ipoteticele responsabilitati penale care decurg din investigatii – politia din Albany incearca sa afle daca unul dintre cazuri a fost infractiune, intrucat a existat, potrivit victimei, atingere – si „problema incredere”. in conducerea politica.

Pentru cei mai critici democrati, care nu pun la indoiala prezumtia de nevinovatie in ciuda „cred in femei si in informatiile existente cu privire la fapte”, ceea ce este in joc este solvabilitatea lui Cuomo ca administrator, slabita de o pierdere tot mai mare a increderii in managementul sau. „Guvernatorul a pierdut increderea oamenilor din New York. Guvernatorul Cuomo trebuie sa-si dea demisia”, conchide Nadler, o greutate grea a clasei democratice. Scandalurile din jurul lui Cuomo au reusit sa trezeasca unanimitatea intre reprezentantii aparatului de partid si membrii celei mai progresiste fractiuni.

Calea libera a Adunarii de la New York catre o eventuala demitere a pus toate cartile pe masa, deoarece nu par sa existe alte optiuni decat demisia sau demiterea. New York-ul asista, incantat, la prabusirea, si in timp record, a vedetei in devenire a Partidului Democrat, care a ajuns sa mangaie ideea de a fi noul procuror general al Administratiei Joe Biden – avocat de formatie, el deja a exercitat aceasta functie la New York intre 2007 si 2010- si ca in doar un an a trecut de la a fi un erou pentru gestionarea pandemiei la un raufacator. Viitorul sau politic se micsoreaza cu salturi, dupa ce in acest weekend liderul democrat al Senatului de stat si-a retras sprijinul, iar o treime din Legislativ a cerut demisia sau inceperea unei demiteri.

Ca o masina fara frane si care merge la vale, cariera politica a lui Cuomo a inceput sa mearga prost cand in ianuarie s-a stiut ca o duzina de experti in sanatate publica din administratia sa si-au dat demisia in timpul pandemiei din cauza discrepantelor cu deciziile lor privind sistemul de vaccinare sau inchiderea economia si, in general, pentru modul ei executiv de a face politica. Cateva zile mai tarziu, a izbucnit cazul datelor false privind decesele cauzate de covid-19 in casele de batrani de stat, iar Cuomo a fost nevoit sa recunoasca ca cifra reala se ridica la peste 15.000, in locul celor 8.000 admise de Administratia sa de luni de zile. ; cazul este investigat de FBI si de un birou al procurorului din New York.

Dar licitatia a fost acuzatia a sase femei pentru presupusa hartuire sexuala, mai ales la locul de munca. Cea mai recenta plangere din presa, cea a unei femei a carei identitate este necunoscuta si care asigura ca a fost chemata noaptea la resedinta guvernatorului din Albany pentru a-l ajuta sa rezolve o defectiune a telefonului mobil, este cea mai grava si face aluzie la unele evenimente.