Cehia nu mai subventioneaza energia regenerabila

Camera inferioara a Parlamentului de la Praga a votat desfiintarea subventiilor pentru facilitatile noi de energie regenerabila, respectiv pentru cele care vor intra in functiune dupa 1 ianuarie 2014, incercand sa tina sub control majorarea substantiala din ultimii ani a tarifelor la curent electric pentru populatie si companii, determinata de respectivele subventii, noteaza portalul Energy Report.

Proiectul legislativ mai trebuie sa fie aprobat de Senat si promulgat de catre presedintele republicii. Taierea totala a subventiilor nu ii va afecta pe producatorii de energie solara, eoliana, hidro si pe baza de biomasa care se conecteaza la reteaua nationala de electricitate inainte de finalul acestui an.

Mai mult, proiectul va conditiona acordarea in continuare a subventiilor pentru facilitatile de energie regenerabila aflate in functiune de dezvaluirea in detaliu a datelor despre actionariatul companiilor dezvoltatoare. Masura este destinata prevenirii abuzurilor, dupa ce mass media ceha a dezvaluit ca in spatele multor companii de energie regenerabila se afla politicieni locali, care au incasat sume mari sub forma de subventii de stat.

Sistemul generos de subventii pentru regenerabile din Cehia a transformat statul central european intr-unul dintre cei mai mari producatori de energie solara de pe continent, insa, totodata, a scumpit foarte mult curentul electric pentru firme si persoane fizice.

Astfel, potrivit calculelor oficiale, anul acesta, producatorii de energie regenerabila vor primi subventii in suma totala de circa 44 de miliarde de coroane (1,7 miliarde euro), ceea ce inseamna aproximativ 1,1% din PIB-ul estimat al Cehiei pe 2013. Subventiile sunt suportate atat de catre contribuabili, prin intermediul bugetului de stat, cat si direct de consumatorii de curent electric, pe facturile lor lunare.

Pentru a reduce povara subventiilor asupra bugetului de stat, in 2010 a fost introdusa o taxa speciala de 26% asupra veniturilor centralelor solare intrate in functiune in 2009 si 2010. Masura ar fi urmat sa expire la finalul acestui an, dar noul proiect de lege votat de camera inferioara a Parlamentului, aprobat anterior de Guvern, prevede ca taxa va contina sa se aplice. Pe de alta parte, cuantumul acesteia a fost redus la 10%.

In plus, noua legislatie reduce plafonul maxim al subventiei pentru regenerabile suportate de consumatori pe facturile de curent electric, de la 30 la 25 de dolari/MWh. Organizatiile de lobby ale industriei energiei regenerabile din Cehia au avertizat ca guvernul risca sa fie obligat in justitie la plata unor despagubiri costisitoare catre investitorii care vor da executivul in judecata.

Pe de alta parte, unii analisti, inclusiv din interiorul industriei, spun ca va fi in continuare rentabila construirea de unitati de generare de energie electrica din surse regenerabile, in special de catre firme, institutii si proprietari de locuinte care isi instaleaza panouri solare pe acoperisuri, pentru consumul propriu.

Astfel, desfiintarea subventiilor pentru parcuri fotovoltaice noi nu inseamna ca astfel de facilitati nu se vor mai construi in Cehia, ci ca ele vor servi mai degraba la reducerea cheltuielilor cu curentul electric ale proprietarilor lor decat la obtinerea de profituri directe din vanzarea energiei electrice, atat in interiorul tarii, cat si la export, a declarat Tomas Baroch, reprezentant al Asociatiei Industriei Fotovoltaice din Cehia (CFA).

Organizatia grupeaza in special proprietari de mici centrale solare, alimentate de panouri fotovoltaice instalate pe acoperisurile cladirilor, si are 485 de membri, care dispun de o putere instalata totala de 58 MW.

„Reducerea costurilor cu energia electrica va deveni singurul efect economic al operarii centralelor fotovoltaice incepand cu 2014. Acestea vor putea fi competitive si fara ajutor de stat si isi vor putea recupera investitiile in circa 10 ani. Vorbim in special de centralele mai mari, instalate pe acoperisurile marilor complexuri industriale”, a subliniat Baroch.

El a adaugat ca pentru centralele de mici dimensiuni, instalate pe acoperisurile locuintelor, perioada de recuperare a investitiei va fi ceva mai mare, de circa 15 ani, in conditiile in care durata de viata a panourilor solare este de circa 30 de ani.

Baroch a mai criticat faptul ca guvernul impune si detinatorilor de centrale solare care nu vor sa vanda energia produsa, ci doar sa o utilizeze pentru consumul propriu, obtinerea de licente de producator de energie electrica.