Ești curios cum fac cazinourile profituri așa de mari?

Industria cazinourilor este unul dintre cele mai profitabile și dinamice sectoare din economia globală, generând venituri de miliarde de dolari în fiecare an. De la luminile strălucitoare din Las Vegas la noile cazinouri care prind avant în Macao, cazinourile au devenit un element de bază al divertismentului pentru oamenii din întreaga lume. Dar v-ați întrebat vreodată cum fac cazinourile de fapt bani dacă în teorie toate rezultatele sunt intamplatoare?

În acest articol, vom explora aspectele economice din spatele cazinourilor și modul în care acestea generează profituri.

Cazinourile sunt gandite de la început ca o afacere – deci trebuie sa aiba profit la finalul zilei

În primul rând, este important să înțelegem faptul ca avem de-a face cu afaceri. Ca orice altă afacere, scopul lor principal este de a genera profituri pentru proprietarii lor și alți actori investiți în succesul acestora. Cu toate acestea, modul în care cazinourile fac bani din este unic și necesită o înțelegere profundă a dinamicii industriei cât și a diferitelor Jocuri Cazinouri.

Primul lucru pe care trebuie să-l știți este că aceste cazinourile se bazează foarte mult pe ceea ce se numește “avantajul casei”. Avantajul casei este avantajul statistic pe care un cazinou îl are asupra jucătorilor într-un anumit joc. Este, în esență, procentul din fiecare pariu pe care cazinoul se așteaptă să îl păstreze ca profit pe termen lung.

De exemplu, dacă un joc de cazinou are un avantaj al casei de 2%, atunci cazinoul se așteaptă să păstreze 2 lei pentru fiecare 100 de lei pariați de jucători, în timp ce jucătorului îi rămân 98 de lei. Pe scurt, pe termen lung la majoritatea jocurilor de noroc unui cazinou îi revine o suma egala cu un procent anume din totalul banilor pariați de jucători, în timp ce media jucătorilor va ieși în minus cu procentul respectiv.

Marja casei este calculată, de obicei, pe baza regulilor jocului și a probabilităților de producere a anumitor rezultate. În jocuri precum blackjack și baccarat, de exemplu, avantajul casei poate fi relativ scăzut, de obicei în jur de 1-2%. În schimb, jocuri precum pacanelele și zarurile pot avea margini ale casei mult mai mari, depășind adesea 10%.

Merită menționat faptul că avantajul casei este o medie pe termen lung și nu se aplică la pariuri sau sesiuni individuale. Cu alte cuvinte, un jucător ar putea câștiga o sumă semnificativă de bani într-o singură sesiune, în ciuda faptului că marginea casei este împotriva sa. Cu toate acestea, pe termen lung, cazinoul se așteaptă să obțină un profit din cauza avantajului casei, de aceea nu se dă înapoi de la a plăti orice câștig oricât de mare.

Un alt mod cheie prin care cazinourile fac bani este prin facilitățile care nu țin de jocurile de noroc. În timp ce jocurile de noroc ar putea fi principalul motiv pentru care oamenii vizitează cazinourile, multe dintre ele oferă, de asemenea, o gamă largă de alte servicii cum ar fi restaurante, baruri, hoteluri și locuri de divertisment. Aceste facilități care nu țin de jocuri de noroc pot fi la fel de profitabile ca și jocurile de noroc propriu-zise și pot contribui, de asemenea, la atragerea mai multor clienți în general.

Cu excepția pokerului și a blackjackului, cazinoul are un avantaj în fiecare joc.

Cel mai simplu mod de a explica acest lucru este să vă uitați la pariurile din orice joc pe care îl jucați. De exemplu, pariurile Negru sau Roșu (sau Par sau Impar, sau Primele 18/ultimele 18) la ruletă. Există 18 buzunare negre și 18 buzunare roșii pe roata de ruletă, iar casa plătește la modul alb/negru sau 50/50. Tu pariezi ca iese 4, deci ori iese ori nu iese. Cu toate acestea, la majoritatea meselor de ruletă nu există 36 de numere, ci 37 sau 38, restul de 1 respectiv 2 fiind 0-uri, ceea ce înseamnă că șansele de câștig sunt de fapt 18/38 sau 47,4%. Cazinourile își câștigă banii din acest avantaj de 2,6%. Diferite jocuri au diferite avantaje de cazinou.

Pokerul și Blackjack sunt diferite. Cazinourile își câștigă banii la poker acționând ca intermediar. Acestea furnizează locul de desfășurare, dealerul și un mediu sigur de joc în schimbul unui procent din fiecare mână – cunoscut sub numele de Rake în engleza – sau prin perceperea unei anumite taxe pe oră de joc.

La Blackjack, șansele se schimbă în mod constant în funcție de compoziția pachetului de cărți. Edward O. Thorpe și-a dat seama de acest lucru în anii 1960 și a inventat “numărarea cărților”, un sistem prin care jucătorul poate urmări valoarea cărților dintr-un pachet. Din punct de vedere tehnic, nu este o înșelătorie, dar cazinourile au luat măsuri pentru a o reduce.

Aparatele de joc sunt cele mai simple jocuri pentru majoritatea oamenilor și cel mai mare centrul profitului pentru majoritatea cazinourilor.

Pui banii înăuntru, apeși butoanele și câștigi sau pierzi; simplu, nu? Aparatele de joc au cel mai mare avantaj pentru cazinou. Sunt luminoase, colorate și fac mult zgomot atunci când câștigi. Astfel, este posibil să se creeze un mediu în care se pare că câștigi, când de fapt pierzi. Psihologic vorbind, păcănelele se joacă cu jucătorii, nu invers.

Plus că puteți să vă gândiți astfel. La fiecare 100 de lei băgați într-un aparat, învârtim un anumit număr de mâini. Dacă la un moment dat pe o mână de 1 leu, câștigăm 10 lei, vom fi înclinați inconștient să credem că am primit un câștig. Dar în ansamblu trebuie luat în considerare câte mâini pe 1 leu am consumat pentru a primi acel castig de 10 lei.

Alte elemente de psihologie intră în joc.

 În cazinouri nu există ceasuri, așa că puteți pierde noțiunea timpului. Cu cât jucați mai mult timp, cu atât este mai probabil să fiți un pierzător la finalul zilei.

Se servesc băuturi gratuite, știind că alcoolul reduce inhibițiile și vă face să pariați mai nechibzuit. Toate lumea stie că oamenii care câștigă au tendința de a continua să joace, crezând că seria lor norocoasă va continua, în timp ce oamenii care pierd sunt motivați să încerce să “recupereze” ceea ce au pierdut. Cazinourile oferă și bonusuri, uneori sub forma unor jocuri gratuite la sloturi, în ideea că, odată ce oamenii și-au pierdut bonusul, vor băga mâna în buzunar pentru a juca mai mult în speranța de a recupera banii de care s-au atașat deja emoțional.

În concluzie

Afacerea cazinourilor este una complexă și cu multiple fete. În timp ce principala modalitate prin care cazinourile fac bani este prin avantajul casei în jocurile lor, acestea se bazează, de asemenea, în mare măsură pe facilitățile pe care le oferă în afara jocurilor de noroc și pe practica bonusurilor oferite pentru a păstra jucătorii interesați.

Înțelegând aceste dinamici, putem avea o privire de ansamblu a rolului pe care cazinourile îl joacă în economia globală și a modului în care acestea funcționează ca întreprinderi.