Pe santierele din centrul Bucurestiului se lucreaza la foc continuu

Controversatul om de afaceri Puiu Popoviciu sau Alin Cocos, fiul vitreg al Elenei Udrea, sunt printre putinii care au “puterea” sa construiasca acum in centrul Capitalei. Asta pentru ca autorizatiile de constructie din zonele protejate sau care presupun distrugerea unor vestigii istorice nu pot fi obtinute de oameni fara influenta. Unele dintre cladiri sunt deja in stadii avansate de constructie si sunt scoase la inchiriat.

In zona centrala a Capitalei nu mai sunt multe locuri unde se poate construi. In plus, aprobarile se obtin cu greu si nici nu le poate obtine oricine. Constructiile care se fac au la baza diverse derogari de la urbanism sau cumpararea de drepturi litigioase. Ca in orice perioada insa, in stil „profund romanesc”, exista asa-numiti antreprenori care se descurca si in asemenea conditii.

Cat despre contestatiile din partea ONG-urilor, acestea nu par o piedica pentru constructii, ci sunt mai degraba un simplu episod in drumul spre profit al proprietarilor cu stranse legaturi in sfera politicului, indiferent de partid.

Zona Sala Dalles

Pe bulevardul Nicolae Balcescu, vizavi de Sala Dalles, se lucreaza de zor la fundatia unei cladiri cu subsol si cinci etaje, care va avea birouri si spatii comerciale. Beneficiarul investitiei este Wellkept Imobiliare, o firma ai carei actionari sunt Tatika Investments si Andrei Bejenaru. Omul de afaceri Puiu Popoviciu este greu de gasit ca actionar prin registre, insa multe dintre afacerile sale sunt derulate prin Tatika Investments, un vehicul investitional inregistrat in Cipru. Prin planul urbanistic derogatoriu s-a majorat inaltimea maxim admisa de construire pana la 30 de metri, de la de 21 de metri, cat era permis initial.

Proprietarul se lauda pe site ca Balcescu 17A va fi a doua cladire de birouri de clasa A de pe intreg bulevardul, din ultimii 20 de ani. Prima ar fi Magheru One, proaspat finalizata. Nu e clar insa ce fel de cladire de clasa A va fi, atata timp cat in zona a fost si va fi mereu o problema cu locurile de parcare, criteriu important pentru a cataloga o cladire ca fiind de clasa A. Greu de inteles, finalizarea este programata abia pentru anul 2015. Asta in conditiile in care o asemenea cladire se termina de obicei in doar doi ani. Pana una-alta insa, cladirea are deja prezentarea pe site, in vederea inchirierii.

Pe Lipscani

Pe strada Lipscani 32-34, Alin Cocos impreuna cu un partener au ajuns deja intr-un stadiu avansat cu constructia unui centru comercial cu parter plus doua etaje, care va avea si un club de noapte la subsol, pe specificul Centrului Vechi al Capitalei. Mai multe ONG-uri au incercat sa opreasca aceasta constructie inca de anul trecut, pe motiv ca s-ar fi turnat fundatia peste ruinele unor pivnite din secolul XVII. Proprietarii nu par a avea insa o problema cu asta. Cocos a cumparat terenul de 3.370 mp in anul 2011, iar la constructie se lucra “cu drag si spor” inca inainte de a se obtine toate autorizatiile si avizele. In prezent s-a ajuns deja cu structura la etajul doi. Si spatiile de aici sunt scoase deja la inchiriat.

Calderon 57

Pe strada Jean Louis Calderon la numarul 57, pe coltul lasat liber de doua blocuri foarte apropiate in urma demolarii unei case vechi, s-a ajuns deja cu structura la etajul doi pentru un bloc de trei etaje plus etaj tehnic. Cladirea are ca destinatie locuinte si birouri. Beneficiarul este Cirjoi Georgeta, dar pana sa fie beneficiar, alte persoane, unele cu acelasi nume, au fost implicate direct sau indirect in anul 2009 in demolarea de pe acest loc a unei case din aceasta zona protejata.

Maria Rosetti

Pe locul unei foste case din secolul XIX, pe strada Maria Rosetti la numarul 38, se apropie de finalizare un bloc de noua etaje cu destinatia apartamente de locuit. Beneficiarul este firma Trei Lacuri Invest. Casa a fost demolata in mai 2009 de firma Trei Lacuri Invest, detinuta de un cetatean german, Alexander Smeu, care in ultima perioada mai figura ca actionar la firmele Invest Cladire si Invest Teren. Primaria Sectorului 2 si-a dat acordul pentru construire desi limita de inaltime in zona este mult mai redusa, motivand doar ca respectiva casa nu era monument istoric. Antreprenorul general al santierului este vestita firma Bog’ Art. Cladirea este promisa pentru finalizare in august. Dupa cum au avansat lucrarile, nu ar fi nicio surpriza sa fie gata chiar mai devreme.

Stirbei Voda

Tot in zona centrala, foarte aproape de Parcul Cismigiu, pe strada Stirbei Voda, la numerele 114-116, se apropie cu pasi repezi de finalizare o cladire cu patru etaje. Destinatia este de locuinte si birouri. Beneficiarul lucrarilor este firma Italiana Edilizia, iar finalizarea este promisa pentru vara anului viitor. Cladirea a ajuns insa cu structura la etajul patru si in scurt timp se va trece probabil la tragerea utilitatilor si la finisaje. Cladirea este scoasa deja la inchiriat de firma de consultanta Jones Lang LaSalle. Cladirea are pe langa parter si cele patru etaje si un nivel de subsol. Suprafata totala de spatii office va fi de circa 2.400 mp, iar suprafata unui etaj este de peste 300 mp.

Zona Marasesti – Splaiul Unirii

La intersectia Bulevardului Marasesti cu Splaiul Unirii se apropie de finalizare ansamblul rezidential Neovision Residence, un imobil cu subsol, parter si cinci etaje. Garsonierele si apartamentele sunt scoase deja la vanzare cu preturi incepand de la 33.000 de euro pentru unitatile de o camera. Complexul are si 15 locuri de parcare supraterana scoase la vanzare cu 6.000 de euro plus TVA. In prezent, lucrarile de structura sunt la nivelul etajului patru. Finalizarea ansamblului este promisa pentru vara acestui an.