Ce linistit doarme Ponta pe taierile lui Boc!

Primul-ministru Victor Ponta a iesit vineri la poza cu o tolba de cifre menite sa demonstreze romanului de rand cat de bine o duce, fara sa-si dea seama. Fiind vorba de cifre seci, n-ar trebui sa punem la indoiala adevarul lor. Dar obligati sa supravietuim cu stilul public al lui Victor Ponta, de a paria pe minciuna in detrimentul adevarului, suntem nevoiti sa fim circumspecti chiar si cu numerele pe masa. De ce?

Deoarece, in ciuda faptului ca teoretic suna bine ce scrie pe hartie, in viata reala adevarul arata altfel. Da, statistica spune ca Romania a avut anul trecut o crestere economica de 3,5%, in topul UE. Dar toata floarea cea vestita a analistilor economici striga de-atata amar de vreme in pustiu ca daca dai la o parte agricultura, mai ramane un amarat de 1%. Cu alte cuvinte, romanul a strans recolta buna anul trecut, dar guvernul n-a avut niciun merit in manipularea buletinului meteo si nici in dozarea optima a cantitatii de soare&precipitatii. Dumnezeu a dat, Ponta a luat, sa fie primit! Mai mult, performanta uzinelor “Dacia”, reflectata in exporturi de mare succes, a ajutat si ea masiv la cresterea economica. Dacia, plus Agricultura, minus 3,5%, da un rezultat foarte dureros al adevarului din spatele cifrelor prezentate de Victor Ponta.

Asadar, cresterea economica reala, data de motoarele economiei, nu e un motiv de mandrie cata vreme ea se bazeaza masiv pe productia sectorului agricol. Apoi, somajul. Guvernul se lauda ca e scazut fata de media UE si are dreptate. Dar tot pe hartie, nu si in viata reala. 7%, fata de 24% in Spania, suna, intr-adevar, fantastic! Dar, in realitate, stie si ultimul angajat al tarii ca exista o patura groasa de someri fara acte, care au iesit din perioada de plata si care nu mai apar in nicio statistica. Somajul real este estimat undeva peste 20%, ca atare iarasi vorbim de o statistica mincinoasa. Sa nu omitem si ca somajul a fost in crestere anul trecut, o anomalie pentru o economie aflata pe crestere economica. In mod normal, daca ai crestere inseamna ca sunt investitii, se creaza locuri de munca, deci somajul scade. La noi, ca la nimeni! Avem somaj, mic, dar mai mare ca inainte, cand ar fi trebuit sa fie si mai mic de pe urma cresterii economice! Asta, da, ecuatie macro ciudata, dar normala intr-o tara ca Romania.

De asemenea, deficitul bugetar mic cu care se mandreste premierul Ponta nu este nicidecum meritul sau, ci al FMI si al UE. In lipsa acestor organisme, ne-am fi mutat probabil inapoi in timp, pe vremea guvernelor Vacaroiu, Ciorbea, Radu Vasile sau Adrian Nastase, cand pofta guvernelor pentru aruncat bani in pomeni electorale ar fi violat de-a dreptul stabilitatea bugetelor publice. Cu FMI si UE, e mai greu sa arunci cu bani in buzunarele votantilor usor de cumparat cu spaga electorala bugetara. Nu si imposibil, vezi felul dubios in care FMI si BNR s-au lasat corupte moral de mega-teapa botezata “electorata”. Dar, oricum, nu mai tine cu dezmaturi de altadata, ca atare degeaba se bate guvernul cu pumnii in pieptul deficitului bugetar, e doar meritul supravegherii “Marii Finante Internationale”. Si discutia poate continua cu inflatia sau cu alti parametri macroeconomici, toti – foarte usor demontabili din punct de vedere al meritelor guvernului USL.

Dar, asa-i in politica, nu-i pentru cine se pregateste…Marele merit este al guvernelor anterioare, obligate de criza sa taie in carne fie, sa faca mai multa ordine in bucaria financiara si sa curate toata mizeria ascunsa sub pres din vremea boom-ului Taricean. Boc si Ungureanu au fost fortati de imprejurari sa fie nepopulari, au redresat barca nationala, dar au platit cu imaginea dupa ce au fost calcati in picioare mediatic.

Ma intreb deseori ce soarta ar fi avut Emil Boc daca alegea calea lui Ponta, de a mari taxe si impozite, de a inghiti veniturile populatiei prin scumpiri si prin inflatie? Ca si acum, populatia n-ar fi bagat de seama ca statul le haleste pe “neve” salariile si pensiile; omul de rand ar fi vazut ca suma de pe fluturas nu se schimba si ar fi inghitit galusca asa cum se intampla si azi. Era, fara indoiala, un mod mincinos de a face politica, in interes de grup politic si antinational.

Cu siguranta n-ar fi erodat asa de mult imaginea puterii de atunci, desi economia ar fi primit o lovitura teribila, egala cu ani multi de blocaj economic. In locul minciunii economice, Boc a ales adevarul nepopular si a facut “treaba murdara”. Ponta a venit pe masa pusa, la papat bani si la cules  lauri in statistici. A primit hrana buna, pe termen lung. V-ati intrebat vreodata unde am fi fost azi daca Victor Ponta era atunci in locul lui Emil Boc? Nici nu vreau sa ma gandesc!