10 caracteristici care te vor ajuta în timpul crizei

Avem in fata noastra o era de durata nedeterminata care se va caracteriza prin disconforturi, pierderi si deficiente de diferite tipuri. Asta nu inseamna ca trebuie sa fim catastrofici , adica trebuie sa ne scufundam in disperare pentru a simti ca totul va fi groaznic. Pana la urma, principiul incertitudinii care guverneaza acum totul functioneaza la fel atat pentru pozitiv, cat si pentru negativ: la fel cum nu stim cat de rau va fi acest moment in care suntem acum, nu stim cat de bine poate ajunge sa fie.

Cu toate acestea, dificultatile au inceput deja sa apara si este esential ca, pentru a face fata cel mai bine a ceea ce urmeaza, sa punem in functiune toate resursele personale de care suntem capabili.

Pentru a ne face o idee despre ce caracteristici ne pot ajuta in acest sens , am construit un portret robot al ceea ce am putea numi un model supravietuitor al crizei in care ne aflam.

Nu este stiintific, ci mai degraba intuitiv. Nu poate corespunde cu cineva real, deoarece nimeni nu este perfect si este foarte dificil sa adunam toate calitatile pe care le vom enumera aici sau, cel putin, sa o facem prea mult timp si, prin urmare, sa ne asiguram ca, daca functioneaza, totul va functiona. In plus, nu ar fi corect sa pretindem ca oamenii sunt lucizi, maturi si optimisti atunci cand situatia lor este intr-adevar precara si este plina de factori de stres pe care majoritatea dintre noi le-ar fi greu sa depaseasca, oricat de greu am incerca.

Ceea ce ne dorim este pur si simplu sa descriem acea persoana ideala pe care am dori sa o devenim in urmatoarele luni (sau ani). Cu alte cuvinte, detectarea ce caracteristici vor face mai usor pentru unii oameni sa faca fata mai bine situatiei lor, atat timp cat nu au circumstante grave care fac imposibila implementarea acestor resurse.

In acest fel, supravietuitorii ideali pentru noua criza …

  1. Sunt oameni cu rezistenta buna la incertitudine , adica ceea ce numim in psihologie oameni cu un nivel scazut de nevrotism. Acesti oameni presupun cu usurinta ca lucrurile necesita timp pentru a fi cunoscute si pentru a fi intelese si pentru ca aceste momente nu trebuie sa fie scurte si nici nu trebuie sa fie in acelasi timp.
  2. Sunt persoane cu o capacitate buna de a intarzia recompensele si de a se adapta ritmurilor altor persoane cu o uzura minima. Adica, oameni rabdatori, capabili sa se proiecteze in viitor, sa se astepte si sa poata renunta la recompensele prezente in perspectiva unor recompense mai bune in viitor. De asemenea, sunt persoane cu o capacitate buna de a incanta valorile abstracte si nu numai de bunurile concrete (tangibile).
  3. Sunt oameni cooperanti . Pe de o parte, sunt orientati spre binele comun, deoarece il inteleg ca o sursa a binelui individual (chiar daca intarzie, adica chiar daca este nevoie de timp pentru a ajunge). Ei nu coopereaza neaparat pentru ca este corect , le este suficient sa inteleaga ce este util (asa ca, daca grupul face bine, se vor descurca bine). Ei stiu sa se jertfeasca daca vad ca renuntarea la ceva este un exercitiu fertil atat pentru ei, cat si pentru grup. Pe de alta parte, isi orienteaza binele individual spre binele comun, adica impartasesc binele pe care il au fara a-l rezerva doar pentru ei insisi, deoarece inteleg ca, in alte ocazii, au beneficiat de ceea ce au avut altii si considera aceasta dinamica drept pozitiva. Ei cred in valoarea de a contribui.
  4. Au o vedere panoramica si corecta asupra realitatii , nu sunt optimisti sau pesimisti. Ei vad setul ajustand corect nivelul de importanta pe care il au lucrurile, nu judeca ce se intampla in termeni de „totul va fi bine” sau „ce este un dezastru”. Ei nu vad sticla pe jumatate plina sau pe jumatate goala: ei vad ce se afla in interiorul sticlei. Daca situatia este grea stiu ca este timpul sa fie rau, dar daca situatia nu este foarte rea, incearca sa fie bine. Ei stiu sa extraga satisfactii si invatand chiar si in adversitate, dar nu trebuie sa nege adversitatea atunci cand este usoara sau cand este serioasa pentru a se simti confortabil. Il pot verbaliza. Capteaza nuante.
  5. Sunt inteligenti, perceptivi si intuitivi, desi nu sunt empatici: stiu sa se puna in locul celuilalt si sa observe realitatea din perspective exterioare. Desi nu raspund la nevoile pe care le detecteaza la altii, faptul ca le detecteaza le permite sa nu-i judece pe nedrept si sa inteleaga mai bine ce se intampla in jurul lor. Acest lucru reduce anumite surprize neplacute in viitor sau dezamagiri.
  6. Sunt persoane cu curiozitate si un nivel ridicat de deschidere la experienta , care, la fel ca nevroticul, este una dintre principalele trasaturi ale personalitatii. Au o capacitate buna de divertisment constructiv si nu o bazeaza doar pe contactul social imediat sau stimularea audiovizuala. Ei gasesc placere citind diverse continuturi si se deschid catre creativitatea plastica (pictura, desen, cusut, bricolaj, gatit, gradinarit etc.) si activitati fizice, printre alte activitati posibile.
  7. Au o retea sociala pozitiva , nu deprimanta. Ei petrec timp cu oameni pozitivi si fericiti, care le permit sa evadeze din propria realitate si cu care dinamica ingrijirii reciproce si schimbul de mesaje constructive prevaleaza asupra plangerii sau a parazitismului distructiv.
  8. Ei arata un sens critic dezvoltat si o capacitate buna de a selecta surse de informatii si comunicare adecvate si suficiente. Sunt persoane afirmative, stiu sa nu se exprime prea mult si sa franeze influenta externa care este excesiva sau toxica. Isi masoara puterea si nu trebuie sa atace pentru a se apara. Ei stiu sa se inhibe singuri atunci cand considera ca contributia lor nu va fi o contributie utila.
  9. Sunt orientati in principal (desi nu in mod unic) catre prezent , deoarece inteleg ca in perioadele de criza, viitorul este mult mai incert decat este deja prin natura sa. Ei nu actioneaza pe premisa ca lucrurile vor merge bine, dar cu increderea ca pot merge bine atat timp cat exista conditii potrivite. Sunt putin orientati spre trecut. Ei incearca sa cultive o stare de spirit in care prevaleaza speranta realista asupra melancoliei.
  10. Sunt oameni de buna conformare , capabili sa extraga satisfactii si profit din putin. Lauda simplitatea si stiu sa o distinga de raritate. Acestia diferentiaza in mod adecvat ce trebuie sa ceara de ce sa ceara si stiu cum sa o faca din punct de vedere al respectului si justitiei. Ei nu cer imposibilitati si nu cer cereri riguroase si in timp util.