7 modalitati de a face fata gandurilor negative

Cei mai multi dintre noi petrecem mult timp in propria minte – ingrijorandu-ne pentru viitor, inlocuind evenimentele din trecut si, in general, concentrandu-ne pe partile din viata care ne lasa nemultumiti. In timp ce gandurile comune, negative sau nedorite va pot impiedica sa va bucurati de experiente, va distrage atentia sa va concentrati asupra a ceea ce este important si sa va scurgeti energia. De asemenea, te pot face sa te simti nelinistit si deprimat .

Vestea buna este ca, cu o practica dedicata, puteti inlocui tiparele gandirii negative cu ganduri care ajuta de fapt. Acest lucru poate face o diferenta uriasa in fericirea si confortul dvs. de zi cu zi .

Incercati aceste 7 modalitati de a va gestiona (si de a reduce) gandurile negative:

Recunoaste distorsiunile gandirii. Mintile noastre au moduri inteligente si persistente de a ne convinge de ceva ce nu este adevarat. Aceste ganduri inexacte consolideaza gandirea negativa. Daca le puteti recunoaste, puteti invata sa le provocati. Iata patru distorsiuni ale gandirii comune:

  • Gandire alb-negru. Vazand totul ca intr-un fel sau altul, fara niciun fel intre ele.
  • Personalizarea . Presupunand ca esti de vina pentru orice nu merge bine, ca si cum ai crede ca cineva nu te-a zambit pentru ca ai facut ceva pentru a o supara. (Este mai probabil ca persoana respectiva sa aiba o zi grea, iar dispozitia ei nu a avut nimic de-a face cu tine.)
  • Gandirea prin filtru. Alegerea de a vedea doar partea negativa a unei situatii
  • Catastrofarea . Se presupune ca cel mai prost rezultat posibil se va intampla.

Provocarea gandurilor negative. Ori de cate ori aveti o gandire distorsionata, opriti-va si evaluati daca este corecta. Gandeste-te cum ai raspunde daca o prietena ar vorbi despre ea insasi in acest fel. Probabil ati oferi o buna respingere a opiniei sale negative. Aplicati aceeasi logica propriilor ganduri. Intrebati-va daca presupuneti ca cel mai rau se va intampla sau va invinovatiti pentru ceva care nu a mers asa cum v-ati dorit. Si apoi ganditi-va la alte rezultate posibile sau motive pentru care ceva s-a dovedit diferit decat ati sperat.

Faceti o pauza de la gandurile negative. Este posibil sa inveti cum sa te separi de gandurile negative. O modalitate de a face acest lucru este sa va permiteti o anumita perioada de timp (poate cinci minute) cu gandul. Apoi, luati o pauza de la a va concentra pe ea si continuati mai departe cu ziua voastra.

Hotararea de eliberare. Cu totii ne judecam pe noi insine si pe ceilalti, de obicei inconstient. Ne comparam constant cu alti oameni sau ne comparam viata cu unele nemultumiri ale raselor ideale. Cand sunteti capabili sa dati drumul la judecata (nu usor, dar posibil), va veti simti probabil mai usor. Unele modalitati de a face o pauza de la gandurile judecatoresti includ recunoasterea propriei reactii, respectarea ei si apoi lasarea ei la drum. O alta tehnica utila este „judecatorul pozitiv”. Cand observati ca judecati negativ o persoana, dvs. sau o situatie, cautati si o calitate pozitiva.

Exersati recunostinta. Cercetarile arata ca a te simti recunoscator are un impact mare asupra nivelurilor tale de pozitivitate si fericire. Chiar si atunci cand traiesti o perioada provocatoare in viata ta, poti gasi de obicei lucruri (chiar si lucruri mici) de care sa fii recunoscator. Observand lucrurile care merg bine si te vor face sa te simti fericit te va tine in legatura cu ei. Pastrarea unui jurnal de recunostinta si a scrie cateva lucruri in ea in fiecare zi este un mod usor si eficient de a face acest lucru.

Concentreaza-te asupra atuurilor tale. Natura umana trebuie sa stea pe negativ si sa treci cu vederea pozitivul. Cu cat poti exersa mai mult concentrandu-te pe atuurile tale si sa nu te bazezi pe greselile pe care le-ai facut, cu atat iti va fi mai usor sa te simti pozitiv in ceea ce priveste tine si directia pe care o faci viata ta. Daca te descoperi cu ganduri dure despre personalitatea sau actiunile tale , ia un moment sa te opresti si sa te gandesti la ceva ce iti place la tine.

Cauta asistenta profesionala daca nu esti in stare sa-ti gestionezi gandurile sau gasesti ca interfereaza cu abilitatea ta de a-ti indeplini responsabilitatile zilnice sau de a te bucura de viata. Consilierea si terapia va pot ajuta sa va schimbati viata vremii, sa reduceti suferinta emotionala si sa experimentati cresterea de sine.