Adolescenta tarzie: tot ce trebuie sa stiti

In perioada adolescentei tarzii, tinerii isi consolideaza identitatea si incep sa priveasca spre viitor. Aflati cum sa va insotiti copiii in aceasta etapa.

Adolescenta este o etapa complexa si determinanta in viata fiecarei fiinte umane. Constituie un punct de cotitura intre copilarie si maturitate. Cu toate acestea, realitatea unui copil de 13 ani este departe de ceea ce poate experimenta un copil sub 18 ani, asa ca este important sa cunoastem diferitele etape. In acest caz, vrem sa va vorbim despre adolescenta tarzie.

Nu este un secret pentru nimeni ca si parintii sunt afectati atunci cand copiii lor trec prin aceasta faza tulbure si incitanta. Astfel, odata ce pubertatea si toate provocarile au trecut, putem crede ca munca este deja facuta.

Cu toate acestea, ultimii ani ai adolescentei sunt la fel de relevanti ca si primii si munca parintilor continua sa fie la fel de importanta ca la inceput. In acest fel, pentru a va putea insoti copiii in aceasta tranzitie, va aratam ce trebuie sa stiti despre ea.

Ce este adolescenta tarzie?

Adolescenta este o perioada larga care se intinde de la pubertate pana la varsta adulta timpurie. Prin urmare, nu este posibil sa oferim o singura definitie.

Nivelul de maturitate al tinerilor variaza pe masura ce cresc. Provocarile si schimbarile pe care le experimenteaza sunt, de asemenea, diferite in functie de varsta lor.

Astfel, pentru a obtine o mai buna intelegere a ceea ce se intampla in acesti ani, adolescenta este impartita in mai multe faze:

  • Adolescenta timpurie: este prima si acopera de la 10 la 13 ani. Se caracterizeaza prin modificarile fizice si hormonale derivate din pubertate.
  • Adolescenta mijlocie: este perioada cuprinsa intre 14 si 16 ani. Identificarea cu grupul egalilor si cautarea independentei sunt constantele.
  • Adolescenta tarzie: etapa care are loc de la varsta de 17 ani incoace. Ar putea fi considerata o revenire la calm si o restabilire a echilibrului.

Adolescenta tarzie este preludiul maturitatii, momentul in care se stabilesc rezultatele a tot ceea ce s-a intamplat in anii precedenti. Totusi, tanarul continua sa se maturizeze si sa se transforme pe mai multe planuri.

Adolescenta este marcata de grupul de apartenenta si impartasire cu ceilalti egali.

Caracteristicile adolescentei tarzii

Daca ai un copil care se afla in aceasta etapa sau este pe cale sa treaca prin ea, sigur iti va placea sa stii la ce te poti astepta in acest sens. Din acelasi motiv, va aratam cum evolueaza corpul, mintea si emotiile tinerilor in perioada adolescentei tarzii.

Stabilirea identitatii personale

Cautarea propriei identitati este unul dintre obiectivele principale ale adolescentei. Pentru a face acest lucru, tinerii tind sa caute acceptarea din partea grupului de egali. Este obisnuit ca acestia sa isi asume valorile, atitudinile si chiar imaginea fizica a semenilor lor.

Cu toate acestea, la atingerea adolescentei tarzii, tanarul nu mai manifesta la fel de mult aceasta dependenta. Si-a dezvoltat propria sa schema morala, propriile opinii si prioritati si propriul stil.

Maturitatea cognitiva

Pe masura ce adolescenta avanseaza, se imbunatatesc capacitatea tanarului de a face abstractie, manevrarea logicii si functiile sale executive. In acest fel, de la varsta de 17 ani sunt deja mai capabili sa-si controleze impulsurile, sa ia decizii si sa planifice tinand cont de consecintele actiunilor lor.

Egocentrismul si nevoia de imediata sunt diluate pentru a face loc unui rationament mai matur, capabil sa amane gratificarea. Cu toate acestea, dezvoltarea cognitiva nu este completa, deoarece anumite regiuni ale creierului (cum ar fi cortexul prefrontal) continua sa se maturizeze pana la varsta de 25 de ani.

Acceptarea imaginii corpului

Cele mai drastice schimbari la nivel fizic apar in timpul pubertatii si adolescentei timpurii. Prin urmare, ajungand in aceasta etapa finala, tinerii au obtinut in general o acceptare a noii lor imagini. Desi complexele pot continua sa existe, adolescentii se simt mai confortabil in corpul lor si se identifica cu acel aspect mai adult.

Cautati intimitatea emotionala

Daca in primii ani de adolescenta tinerii tind sa se cufunde in grupuri mari de egali, acum calitatea incepe sa prevaleze asupra cantitatii. Este obisnuit ca ei sa caute o mai mare apropiere emotionala cu prietenii lor si sa incerce sa dezvolte o mai mare intimitate.

Astfel, se pot raporta la un grup mai mic de oameni, dar o fac la un nivel profund. In acelasi timp, exista un grad mai mare de independenta fata de ceilalti decat in ​​vremurile anterioare.

Adolescenta tarzie este perioada in care parintii vad acei copii care s-au distantat emotional revenind. Ei sunt aceiasi care li s-au opus sa se intalneasca si au sfidat autoritatea de a-si explora propriile reguli.

Desi este adevarat ca in fiecare familie aceasta distantare apare intr-un grad diferit, spre sfarsitul adolescentei se remarca la tineri o tendinta de a reconsidera opiniile si sfaturile parintilor. Este timpul sa abordam pozitiile si sa ne integram din nou in nucleul familial ca participanti activi.

Aceasta etapa marcheaza revenirea in familie cu o atitudine mai putin provocatoare si mai concilianta.

Adolescenta tarzie nu este inca maturitate

Desi multe dintre atitudinile, emotiile si comportamentele adolescentilor se inmoaie sau se stabilizeaza in aceasta ultima etapa, este important sa ne amintim ca nu suntem inca adulti pe deplin maturi si dezvoltati. Confuzia, incertitudinea, impulsivitatea sau lipsa de realism sunt prezente.

In plus, in societatile occidentale exista o tendinta generala de a prelungi adolescenta, astfel incat anumiti autori considera ca aceasta dureaza pana la 25 de ani. Si este ca conditiile de munca si socioeconomice ii impiedica adesea pe tineri sa devina independenti.

Important este ca pe parcursul acestui proces sa se realizeze obiectivul stabilirii identitatii, dezvoltarii autonomiei si dobandirii resurselor cognitive si emotionale necesare pentru a fi adulti functionali si independenti. Daca ai un fiu care trece printr-o adolescenta tarzie, fii alaturi de el si ghideaza-l cu intelegerea ca este inca in tranzitie.

Rezilienta la adolescenti in timpul pandemiei

UNICEF (2020), recunoaste ceea ce stim, ca a fi adolescenti este complicat in orice situatie, dar pandemia de coronavirus din 2019 a facut-o, fara indoiala, mai dificila.

Inchiderea institutiilor de invatamant, anularea evenimentelor muzicale si sportive la care adolescentii sunt pasionati, pare sa implice ca acestia au pierdut sa se bucure de momente bune.

Este de inteles atunci, cresterea anxietatii, stresului si depresiei atunci cand sunteti fortat sa ramaneti in carantina si izolare. In acest scenariu advers, rezilienta ar fi o modalitate pozitiva de a face fata dificultatilor care au aparut. Sa ne adaptam studiului si socializarii prin retele si sa raspundem cu optimism si speranta la provocarile unei lumi care va fi diferita de cea pe care o cunosteam.

Cand vom iesi cu totii in sfarsit din pandemie, va fi sosit o „noua normalitate”.