Ce se va alege de afacerea Ford? Uzina din Craiova opreste productia si in noiembrie

Declinul industriei auto afecteaza activitatea Ford Romania. Reprezentantii companiei au anuntat ca, luna viitoare salariatii, din zona de productie vor sta acasa 13 zile lucratoare, iar cei de la sectia Motoare 8 zile. Decizia este cauzata de lipsa comenzilor.Uzina din Craiova a trecut prin episoade similare si in septrembrie si octombrie. Luna trecuta, aproximativ 2.500 de angajati din cei 4.000 pe care ii are fabrica au fost in somaj tehnic si au primit 80% din salariul de baza. La fel si in octombrie, cand perioada de inactivitate s-a intins pe 13 zile lucratoare.

Zilnic, la Craiova sunt produse 370 de masini Ford B-Max. Ford Romania a pornit, la sfarsitul lunii aprilie 2013, productia de serie a noului motor EcoBoost de 1,5 litri , iar acest demers a venit ca o continuare fireasca a procesului inceput in iulie 2012, cand a fost lansata productia de serie a modelului B-Max.

Investitia americanilor in sectorul auto din Romania a fost privita ca fiind unul dintre cele mai importante proiecte economice care s-au realizat la nivel national. Asta cu atat mai mult cu cat compania nu a venit singura la noi in tara, ci a atras dupa ea o serie de furnizori care la randul lor au facut o infuzie de capital importanta in industria autohtona. Alaturi de francezii de la Renault, Ford este unul dintre cele mai puternice motoare din industria romaneasca. Aceasta putere nu este data doar de volumul afacerilor derulate de americani in Craiova, ci si de numarul mare de furnizori implicati in lantul sau de productie. Prin urmare, blocarea activitatii in cadrul fabricii va avea efecte si la nivelul altor companii care functioneaza in Romania.“Ford Romania va continua sa isi alinieze productia la cererea efectiva a pietei si, datorita flexibilitatii sistemelor noastre de lucru, putem reactiona in timp real la schimbarile pietei, inclusiv prin cresteri de productie. B-MAX continua sa fie cel mai bine vandut monovolum de dimensiuni mici din Europa si suntem increzatori ca acestea sunt masuri temporare, urmand ca situatia sa se amelioreze pe masura ce vanzarile de automobile pe piata europeana vor incepe treptat sa creasca”, a precizat purtatorul de cuvant al Ford Romania, Ana Maria Timis.

Situatia Ford nu este una buna nici la nivel global, avand in vedere ca, acum cateva luni, americanii au decis dupa 90 de ani de la producerea primei masini Ford in Australia sa inchida cele doua fabrici pe care le detineau aici. Analistii Bloomberg au comentat atunci ca s-a ajuns la aceasta masura din cauza faptului ca unitatile de productie din Australia inregistreaza costuri duble fata de cele din Europa. “ Costurile ridicate ale fortei de munca nu ne permit sa concuram pe termen lung cu tarile in care salariile sunt mai mici, mai ales cu cele din Asia. In plus, rata de schimb valutar accentueaza puternic lipsa de competitivitate a Australiei”, sustine Katrina Ell, analist Moody’s din Sydney.