Alianta PSD-ACD, rupta la Bucuresti. Vanghelie a batut palma cu Udrea

Nici nu s-au apucat bine Ponta si Crin sa imparta functiile in viitoarea alianta de 60% a Opozitiei, ca pesedistii si-au innodat cozile cu Elena Udrea la Bucuresti si cu Vasile Blaga in teritoriu, aranjand ploile pentru localele din 2012.

In primul rand este vorba despre proiectul privind alegerea primarilor intr-un singur tur de alegeri, proiect pritocit de catre Liviu Dragnea si Vasile Blaga, si care ii dezavantajeaza pe liberali, dar ii avantajeaza pe pesedisti si pedelisti. Liberalii au sarit deja in sus, dar “aliatii” lor social-democrati s-au facut ca nu aud.

In al doilea rand, la Bucuresti a aparut o situatie cel putin paradoxala, in contextul in care Ponta isi declara pe toate ecranele dragostea fata de alianta PNL-PC.

Unu la mana, pesedistii au batut palma cu PDL pentru legea Capitalei, prin care primarii de sector sa nu mai fie alesi prin vot direct, ci de catre consilierii locali. Cel mai important insa, legea promovata de Elena Udrea muta bugetele sectoarelor intr-unul singur, la Primaria Generala, adica viitorul primar si cei din umbra sa vor putea sa-si demonstreze mult mai bine si mai generos aptitudinile la “tabla impartirii”.

Legea a fost acceptata de PSD ca urmare a unui troc intre Marian Vanghelie si Elena Udrea, doar aparent dusmani. Vanghelie a facut mai multe vizite in ultima luna la ministerul doamnei Udrea, perfectand amanuntele acestei povesti, si primind in schimb asigurari ca Udrea ii va da finantare pentru proiectul-mamut al cartierului ANL din Soseaua Antiaeriana, unde numai studiile de fezabilitate s-ar ridica la peste 100 de milioane de euro.Liberalii, mai precis doar o parte dintre ei, respectiv cei grupati la Bucuresti in jurul primarului Chiliman, au facut scandal, obtinand un mic success prin acceptul de principiu privind organizarea unui referendum in Bucuresti pentru legea Capitalei. Chiliman a emis si niste acuzatii la adresa lui Vanghelie, spunand ca acesta se afla intr-o “complicitate cu Elena Udrea si cu gruparea mafiota din spatele ei”. La nivelul conducerii centrale a PNL, problema nu este privita insa cu foarte mare interes, Chiliman si gruparea sa fiind catalogata doar drept “gasca lui Vlad Moisescu” (Moisescu – fosta mana dreapta a premierului Tariceanu – n.m.). La nivelul organizatiei PNL Bucuresti, atitudinea conducerii centrale este privita drept complicitate cu PSD si PDL. “Acolo jumatate din ei slujeste interesul PSD, jumatate interesul PDL. Interesul PNL cine il slujeste?’, se intreba un apropiat al primarului Chiliman.

Doi la mana, PSD infige inca un cutit in spatele virtualilor aliati, prin decizia (deocamdata neoficiala), de a-l sustine pe Sorin Oprescu drept candidat la Primaria Capitalei.

La nivelul conducerii PSD exista un agreement, convenit in fata lui Ion Iliescu, de a-l aduce inapoi pe Oprescu, daca nu cu acte rosii cu trandafiri, macar drept candidat al partidului la Bucuresti. Oprescu va candida tot ca independent, dar sustinut de PSD, pe motiv ca toate sondajele il dau ca fiind imbatabil. Idee pe care deja pesedistii, inclusiv Vanghelie, incearca sa o acrediteze, pregatinbd astfel scuza neprezentarii unui candidat din randurile partidului.Paradoxal insa, Oprescu se contureaza a fi si candidatul Elenei Udrea pentru Bucuresti, Doctorul remarcandu-se pana acum drept partener de nadejde al famigliei PDL la stiuta “tabla a impartirii”.

Surse din conducerea ACD sustin ca Victor Ponta a pus drept conditie la negocierile cu PNL si PC, sustinerea lui Oprescu la Primaria Capitalei. Antonescu nu a dat un raspuns, pentru ca liberalii nu au inca unul, avand in vedere ca pe sondajele facute de partid pe Bucuresti, la vot politic, PNL ar avea castig de cauza, cu 26%, fata de 24% cat ar primi un candidat independent. In plus, pe socotelile liberalilor de la Bucuresti, candidatul Crin ar spulbera orice competitie la Primaria Capitalei.

Piedone – singurul care-l poate bate pe Oprescu

Interesant este faptul ca, atat pe sondajele PDL cat si pe cele ale PNL, primarul Piedone de la sectorul 4 ar fi singurul contracandidat cu sanse impotriva lui Sorin Oprescu. In luna noiembrie, pe intrebare deschisa “cu cine ati vota la Primaria Generala daca ar avea loc alegeri maine”, pe primul lor s-a situat Oprescu, si pe locul doi Piedone, care in plus, a primit cele mai favorabile calificative la caracterizarea facuta posibililor candidati.Din informatiile primate de “realitateamea.ro”, Piedone a refuzat categoric sa candideze pentru Primaria Capitalei, el fiind luat in calcul inclusiv de catre pedelisti, cu care a avut o buna colaborare la sectorul 4.

P.S. De remarcat faptul ca exact in aceste zile, cand a aparut spinoasa problema a legii Capitalei si a candidaturii lui Oprescu pentru PSD, Marian Vanghelie si-a facut drum taman peste ocean, sub pretextul unei vizite nemaipomenite si urgente la Washington.