Ce inseamna autocuratare catalitica?

Cuptoarele sunt probabil cele mai utilizate aparate electrocasnice din bucataria unei familii. Am observat ca preferintele romanilor s-au schimbat in ultimii 2 ani si nu pot decat sa apreciez acest lucru.

 Tot mai multi cumparatori renunta la vechile aragaze in detrimentul plitelor si a cuptoarelor incorproabile. Stim foarte bine ce avantaje aduc acestea: sunt mai practice, ocupa mai putin loc, arata mai bine, sunt mai moderne si dispun de diverse tehnologii.

 Atunci cand sunteti in cautarea unui cuptor incorporabil, cel mai probabil va uitati la anumite caracteritici cheie. Cele mai importate sunt capacitatea acestuia, pe ce functioneaza (gaz, electricitate), cum arata, care sunt dimensiunile, ce review-uri/comentarii are si brand-ul care-l produce. De asemenea, trebuie sa va uitati si la functiile pe care le ofera: timer, soft close, incalzire pe 2 zone, ventilatie etc.

 Una dintre cele mai importante functii ale unui cuptor, cel putin din punctul meu de vedere, este sistemul de autocuratare. Desi acesta se regaseste pe modelele mai scumpe, chiar am vazut unele cuptoare de buget care dispun de un astfel de sistem. Ele sunt de mai multe feluri: catalitic, pirolitic sau pe baza de apa.

 Astazi am sa va vorbesc despre autocuratarea catalitica. Aceasta este cea mai intalnita in momentul de fata si se realizeaza pe baza unui principiu de functionare simplu. Peretii interiori sunt tratati cu un strat catalitic format din diverse substante. Dumneavoastra nu trebuie decat sa porniti programul de autocuratare (saptamanal, lunar, in functie de cat de des folositi cuptorul) iar acesta incalzeste suprafetele pana la 200 de grade Celsius. Astfel, toate grasimile, toate rezidurile si toate impuritatile sunt topite, arse. Dupa finalizarea programului, dumneavoastra nu trebuie decat sa indepartati reziurile ramase cu o carpa sau laveta umeda. Dupa cum v-am spus si mai sus, este extrem de simplu de folosit, eficient si nu presupune deloc efort. Va mentionez totusi ca aceste suprafete catalitice trebuie inlocuite la un momentdat, in functie de cat de des ati folosit aceasta functie si de indicatiile pe care le primiti de la producator.

 In concluzie, cam asta inseamna sistemul de autocuratare catalitica. Sper ca ati inteles cum functioneaza si la ce ajuta. Va recomand ca atunci cand cumparati un cuptor nou, acesta sa fie dotat cu un sistem de autocuratare pentru ca va ajuta mult cand vine vorba despre intretinere. Desi nu este neaparat necesar, cu siguranta o sa va scuteasca de cateva ore bune de-a lungul timpului pe care le petreceati curatand cuptorul.