Avantajele utilizarii unui umidificator

Terapia cu umidificator adauga umezeala in aer pentru a preveni uscarea care poate provoca iritatii in multe parti ale corpului. Umidificatoarele pot fi deosebit de eficiente pentru tratarea uscaciunii pielii, nasului, gatului si buzelor. De asemenea, pot usura unele dintre simptomele cauzate de gripa sau raceala obisnuita .

Cu toate acestea, utilizarea excesiva a umidificatoarelor poate agrava problemele respiratorii. Este important sa stii cum sa le folosesti corect.

La ce pot folosi un umidificator?

Umiditatea actioneaza ca un agent natural de hidratare care poate ameliora uscaciunea. Din acest motiv, umidificatoarele sunt adesea folosite pentru ameliorarea:

 • piele uscata
 • congestie sinusala / cefalee
 • gat uscat
 • iritarea nasului
 • nasuri sangeroase
 • corzile vocale iritate
 • tuse seaca
 • buzele crapate

Este posibil sa fiti predispus la aceste disconforturi atunci cand aerul din casa dvs. este uscat. Acest lucru este deosebit de frecvent in timpul lunilor de iarna sau cand se utilizeaza un aparat de aer conditionat in timpul verii.

Umidificatoarele adauga umezeala in aer, ceea ce poate aduce beneficii persoanelor cu simptome respiratorii sau piele uscata.

Exista mai multe moduri de a folosi umidificatoarele la domiciliu sau la birou, dar exista si unele riscuri.

In acest articol, aflati despre beneficiile umidificatoarelor, cum sa le utilizati corect si precautiile de luat.

Cinci utilizari ale umidificatorului si beneficiile acestora

Unele persoane prezinta simptome respiratorii in lunile de vara, cand vremea este calda, iar aerul contine mai multi alergeni. Aparatele de aer conditionat si ventilatoarele pot circula aer uscat prin camera, iar aparatele de aer conditionat elimina orice umiditate din aer. Un umidificator poate fi benefic in acest sezon.

Cu toate acestea, este mai probabil ca oamenii sa beneficieze de un umidificator in lunile reci, cand aerul rece usuca plamanii, nasul si buzele. De asemenea, unele tipuri de incalzire centrala pot usca aerul in interior.

Beneficiile unui umidificator pot include:

 1. Prevenirea gripei

Autorii unui studiu au remarcat faptul ca umidificatoarele ar putea reduce riscul de a lua gripa . Dupa adaugarea virusului gripal in aer cu o tuse simulata, cercetatorii au descoperit ca nivelurile de umiditate de peste 40% au dezactivat rapid particulele de virus, facandu-le mult mai putin susceptibile de a fi infectioase.

 1. Efectuarea unei tuse mai productiva

Aerul uscat poate provoca o persoana cu tuse uscata, neproductiva. Adaugarea de umiditate in aer poate aduce mai multa umiditate in caile respiratorii, ceea ce poate face o tuse mai productiva. O tuse productiva elibereaza flegma prinsa sau lipicioasa.

 1. Reducerea sforaitului

Cresterea cantitatii de umiditate din aer poate reduce si sforaitul. Daca aerul este uscat, caile respiratorii ale unei persoane sunt mai putin susceptibile de a fi suficient lubrifiate, ceea ce poate agrava sforaitul.

Adaugarea de umiditate in aer prin rularea unui umidificator noaptea poate ajuta la ameliorarea unor simptome.

 1. Mentinerea pielii si a parului umed

Unii oameni observa ca pielea, buzele si parul devin uscate si fragile in timpul iernii.

Multe tipuri de unitati de incalzire pompeaza aer cald si uscat prin casa sau birou, ceea ce poate face pielea uscata, mancarime sau fulgi. Aerul rece din exterior poate usca si pielea.

Utilizarea unui umidificator pentru a adauga umezeala in aerul din interior poate ajuta la reducerea aparitiei pielii uscate si crapate.

 1. Beneficii pentru locuinta

Umezeala de la un umidificator poate fi de ajutor in casa. Orice plante de apartament care iubesc umezeala pot deveni mai vibrante, iar pardoselile sau mobilierul din lemn pot dura mai mult. Umiditatea poate ajuta, de asemenea, la prevenirea craparii tapetului si la formarea electricitatii statice.

Aerul umed se poate simti, de asemenea, mai cald decat aerul uscat, ceea ce ar putea ajuta o persoana sa economiseasca bani pe facturile de utilitati in lunile de iarna.