Beneficiile legaturii dintre copii si animale de companie

Beneficiile pe care cainii si pisicile le aduc copiilor sunt nenumarate. In general, compania unui animal imbunatateste calitatea vietii fiecarui om ; creste longevitatea, pastreaza echilibrul fizic si mental , faciliteaza recrearea , reduce stresul si scade rata generala de depresie.

Dar la copii joaca un rol si mai important, deoarece contribuie la dezvoltarea educationala si sociala.; Ii obliga sa-si asume responsabilitati si sa invete valori precum respectul fata de ceilalti, le creste respectul de sine si le imbunatateste integrarea in familie. In plus, animalele dezvolta capacitatea copiilor de a avea grija de cineva si de a promova un sentiment de competenta si securitate: cele doua esentiale pentru a se dezvolta in primul ciclu al vietii copilului pentru a-si atinge echilibrul emotional corect.

Valoarea responsabilitatii: ce sarcini poate sa-si asume copilul?

Potrivit specialistilor despre legatura dintre animale si oameni, primele concepte pe care majoritatea copiilor le asociaza atunci cand sunt intrebati despre relatia lor cu cainele sau pisica sunt: ​​„ai grija”, „hraneste” si „joaca” ” Acestea sunt valorile responsabilitatii pe care animalele de companie le transmit copiilor.

Pe masura ce copiii imbatranesc, pot ajuta cu diferite sarcini de ingrijire a animalului. Putem adapta responsabilitatile copiilor in functie de varsta lor . Copiii mai tineri se pot asigura ca animalele au apa curata zilnic, le hranesc, le spala si le spala, iar copiii mai mari fac plimbari si isi asuma alte responsabilitati mai importante.

Dezvoltare sociala si emotionala sanatoasa

Persoanele care au avut contact cu un animal de companie in copilarie invata valori precum compasiunea si empatia , importante pentru a mentine o relatie interpersonala pozitiva cu alte persoane. Relatia cu cainii sau pisicile actioneaza ca un stabilizator al comportamentului copiilor , contribuie la incurajarea bucuriei si eliminarea tristetii, precum si la reducerea temerilor care sunt normale in copilarie .

Mai mult, conform studiului mentionat mai sus, pentru 46% dintre copii animalul este perceput ca principala sursa de sprijin emotional dupa parinti. Legaturile emotionale cu animalul de companie ajuta la depasirea sentimentului de teama sau tristete , deoarece copilul isi foloseste regulat cainele sau pisica pentru a-l imbratisa si a gasi alinare in aceste situatii. Acest comportament se repeta atunci cand copilul prezinta o problema, deoarece isi cauta animalul de companie ca o sursa de confort in acelasi mod ca si pentru parintii sai.

In alte scenarii de mai multa fericire pentru copil, cum ar fi timpul liber, 50% asociaza cainele sau pisica cu „ tovarasul pentru activitati si jocuri ” si chiar opt din zece copii intre 9 si 12 ani prefera sa se joace cu animalele lor. companie mai degraba decat jocuri video.

Animale de companie si primele zile de scoala

Compania de caini ajuta, de asemenea, sa faca mai putin dificile primele zile de scoala . Fundatia Affinity a aratat, cu initiativa sa de pionierat la Escola Lleo XII ), ca este posibil datorita cainilor de terapie sa creeze o experienta unica pentru copii in prima lor zi de scoala . Copiii uita de tristetea provocata de separarea cu familiile lor, pentru ca gasesc caini dresati la usa centrului educational care sa le aduca liniste si sa-si schimbe starea de spirit.