Beneficiile practicantilor de bondage

In ciuda faptului ca preferintele lor sexuale sunt enumerate in cea de-a cincea editie a Manualului de diagnostic si statistici a tulburarilor mintale ca fiind potential problematice, persoanele care se joaca cu biciuri si lanturi in dormitor pot fi, de fapt, mai sanatoase din punct de vedere psihologic decat cei care nu.

Un nou studiu constata ca practicienii de bondage, disciplina, sadism si masochism sau BDSM, se descurca mai bine la o varietate de masuri psihologice si de personalitate decat persoanele ,,vanilate” care nu se angajeaza in acte sexuale neobisnuite. BDSM este o practica sexuala care se invarte in jurul acelor patru fetisuri.

BDSM este listat in DSM-5, cea mai noua editie a manualului definitiv al psihiatrului, ca o parafilie sau o fixare sexuala neobisnuita – o eticheta care a provocat controverse intre comunitatile inradacinate si psihiatrii. Dupa cum s-a scris, DSM-5 nu eticheteaza BDSM o tulburare decat daca dauneaza practicantului sau altora.

Cu toate acestea, unii psihiatri considera includerea BDSM si a altor kink-uri in manual ca fiind stigmatizant, in special pentru ca studiile nu au reusit sa demonstreze ca sexul cu o latura a durerii este legata de probleme psihologice. Noul studiu, publicat pe 16 mai in Jurnalul de Medicina Sexuala, constata ca, de fapt, practicienii BDSM ar putea fi mai buni din punct de vedere psihologic decat publicul larg (vezi articole bondage).

Practicienii BDSM ,,nu difereau de populatia generala si, daca au diferit, au diferit intotdeauna in directia mai favorabila”, a spus cercetatorul de studiu Andreas Wismeijer, psiholog la Universitatea de afaceri Nyenrode din Olanda, care a condus cercetarea in timp ce a fost la Universitatea Tilburg.

Wismeijer nu si-a propus sa studieze sanatatea psihologica a persoanelor afectate de BDSM. Cercetarile sale se concentreaza de obicei pe psihologia secretelor si discretului. O intalnire intamplatoare cu fondatorul celui mai mare forum BDSM Web din Olanda l-a convins ca grupul ar putea face o populatie de studiu interesanta pentru a analiza modul in care sunt pastrate secretele si cine le pastreaza.

Wismeijer si colegii sai au depus o cerere pe forum pentru persoanele din ,,scena” BDSM de a lua online o varietate de chestionare psihologice. De asemenea, au cautat participanti care nu au facut BDSM prin intermediul unui site web de femei, al unui site personal secret sau al vreunui site universitar.

Niciunul dintre participanti nu stia despre ce sondaje era vorba, in afara de ,,comportamentul uman”. Acestea fiind spuse, 902 de practicanti BDSM si 434 de participanti vanilie (non-BDSM) au completat chestionare cu privire la personalitate, sensibilitate la respingere, stil de atasament in relatii si bunastare.

Cercetatorii au ales aceste masuri de baza, deoarece cercetarile anterioare asupra celor din comunitatea BDSM s-au concentrat pe rezultate grave – fie ca sunt mai susceptibile sa aiba tulburari mentale sau sa raporteze violul si abuzul in comparatie cu publicul larg.

Noile rezultate dezvaluie faptul ca, la nivel de baza, practicienii BDSM nu par sa fie mai tulburi decat populatia generala. Erau mai extrovertiti, mai deschisi la experiente noi si mai constiinciosi decat participantii vanilie; erau de asemenea mai putin nevrotici, o trasatura de personalitate marcata de anxietate. Practicienii BDSM au obtinut, de asemenea, un nivel mai mic decat publicul larg in ceea ce priveste sensibilitatea la respingere, o masura a modului in care oamenii sunt paranoici in ceea ce priveste faptul ca celelalte persoane nu ii plac.

Oamenii din scena BDSM au raportat niveluri mai bune de bunastare in ultimele doua saptamani decat oamenii din afara ei, iar acestia au raportat sentimente de atasament mai sigure in relatiile lor, au descoperit cercetatorii.

Dintre practicienii BDSM, 33 la suta dintre barbati au raportat ca sunt supusi, 48 la suta dominanti si 18 la suta ,,comutati”, sau dispusi sa treaca intre roluri in pat. Aproximativ 75% dintre femeile respondente ale BDSM au fost supuse, 8 la suta dominante si 16 la suta au schimbat.