Dragostea in carantina: pandemia a pus presiune asupra multor relatii

Viata in carantina a fost grea pentru multe relatii. Dar tranzitia spre ,,normal” avand in vedere faptul ca restrictiile continua sa apara ar putea fi, de asemenea, o provocare pentru cupluri. Deci, care sunt factorii cheie care afecteaza modul in care relatiile decurg in astfel de perioade?

3 factori importanti

Dupa cum sugereaza si numele sau, modelul propune trei factori generali care afecteaza rezultatele relatiilor: vulnerabilitati, stresori si adaptari.

Vulnerabilitatile sunt orice fel de factor care impiedica o persoana sa duca relatii de lunga durata si satisfacatoare. Vulnerabilitatile pot include probleme de sanatate mintala, trasaturi de personalitate (cum ar fi nevrozele), relatiile proaste din trecut, dependenta si altele asemenea.

Stresorii sunt evenimentele din viata provocatoare si experientele din afara relatiei, dar pentru care depui eforturi pentru mentinerea unei legaturi stranse si satisfacatoare. Acestia pot include greutati financiare, stresul de la munca si relatiile dificile cu familia sau cu prietenii.

Adaptarile reflecta abilitatile si capacitatile pe care le detin cuplurile de a face fata eficient si de a se adapta la circumstante provocatoare. Adaptarile pot include simtul distractiei sau umorului intr-un cuplu, modalitati constructive de a gestiona conflictele si de a rezolva problemele si de a va sprijini reciproc.

Stresorii si vulnerabilitatile influenteaza comportamentele negative ale relatiilor (cum ar fi critica si insensibilitatea) si, la randul lor, cresc rezultatele negative ale relatiilor (nemultumiri si despartiri). Pe de alta parte, adaptarile amortizeaza efectele stresului si reduc riscul de nemultumire si de despartire.

Normele de distantare sociala aplicate in timpul pandemiei au facut ca cuplurile sa petreaca perioade lungi de timp impreuna, ceea ce inseamna ca relatiile intime dintre parteneri se intensifica pe tot parcursul pandemiei, asa ca nu strica sa dai click pe jucarii sexuale cupluri, daca vrei sa iti intaresti relatia intima pe care o ai cu partenerul. Conturile din intreaga lume ne arata ca nu toate cuplurile s-au adaptat bine. China a raportat o crestere a numarului de cupluri casatorite care au divortat. In mod ingrijorator, poate ca au crescut si incidentele de abuz in familie.

Perioadele lungi de contact pot actiona ca un factor de stres care intensifica comportamentele si nemultumirile relatiilor, in special pentru persoanele cu vulnerabilitati personale existente. Modificarile asociate regulilor de distantare sociala, cum ar fi lucrul de acasa si cursurile online pentru elevi, sunt factori de stres suplimentari. Acestea probabil vor duce la vulnerabilitati personale exacerbate si comportamente distructive pentru unele cupluri.

Unele cupluri vulnerabile pot fi capabile sa-si mentina relatia stabila, cu conditia ca stresul izolarii si alti factori de stres legati de COVID-19 sa ramana scazuti sau sa existe sprijin pentru a reduce stresul. Cu toate acestea, aceste cupluri pot intampina probleme daca factorii de stres se inmultesc (de exemplu, un partener isi pierde brusc locul de munca) sau daca sprijinul este inlaturat (cum ar fi de la prieteni sau familie).

In mod similar, cuplurile pot face fata bine provocarilor de restrictie sociala si alte dificultati legate de COVID-19. Dar, daca stresorii devin prea multi, cuplurile probabil vor avea parte de pierderea satisfactiei. Persoanele din relatiile solide si de sustinere pot face fata mai eficient regulilor de distantare sociala (si a altor provocari, indiferent daca sunt legate de pandemie sau nu). Acestea sunt in mod obisnuit cupluri care se ocupa in mod constructiv de conflict, lucrand impreuna pentru rezolvarea problemelor, preiau perspectivele altora si raspund sensibil atunci cand celalalt se simte stresat.

Asta nu inseamna ca aceste cupluri nu se cearta niciodata si nu se frustreaza uneori. Dar prin modalitatile lor de adaptare, de a comunica si de a se sprijini reciproc, inseamna ca aceste cupluri vor dura mai mult.