De vorba cu Bodgan Deaky, parintele conceptului 3DCar

Saptamana trecuta, compania Bluemind Software a prezentat publicului cea mai noua editie 3DCar, primul configurator auto 3D interactiv. Dezvaluit pentru prima data la SIAB 2007, softul le permite utilizatorilor sa isi configureze masina dorita, sa interactioneze cu modelul si, la sfarsit, sa afle pretul vehiculului utilat dupa propriile dorinte. Am stat de vorba cu managerul si patronul companiei, Bogdan-Alexandru Deaky, doctor in inginerie mecanica si autorul proiectului 3DCar.

Cum v-a venit ideea sa creati o asemenea aplicatie? Ce reactii ati primit din partea echipei in acele prime momente?

In 2002 am facut cunostinta cu programarea pentru medii 3D, odata cu demararea unui proiect personal CAD/CAM (proiectare si fabricatie asistata de calculator) destinat arborilor drepti (cei care intervin in alcatuirea raductoarelor, cutiilor de viteza etc.). La vremea respectiva eram student in anul trei la Facultatea de Inginerie Tehnologica din cadrul Universitatii “Transilvania” din Brasov. Proiectul, numit Shafts D/M, a fost finalizat in 2004, include o serie de inovatii si, printre altele, a castigat concursul international de proiecte ingineresti din cadrul ICAMES 2004. Mi-a placut foarte mult sa dezvolt parte de vizualizare 3D, iar experienta acumulata mi-a  permis sa concep alte implementari.

Un configurator 3D pentru masini mi-a aparut ca fiind cea mai provocatoare idee, asa ca am atacat-o, incepand primele experimente in 2005 (in timpul liber). In prima faza nu am dezvaluit idea, intrucat nu aveam mare lucru de aratat. In 2006 am asamblat toate rezultatele experimentelor intr-un sistem fezabil si am prezentat ideea cunostintelor apropiate. Aplicatia demo prezenta o masina realizata din cuburi, doar unele fiind interactive dar, chiar si asa, a atras interesul, iar cei care au avut vazut-o au continuat sa intrebe “Cand vedem versiunea finala?”. Din acel moment, ideea a atras repede persoane capabile precum Cristian Bronescu (modelare 3D), Cornel Harsan (design), Irina Micu (marketing si PR) care s-au alaturat echipei si au ajutat cu entuziasm la imbunatatirea 3DCar.

3DCar Configurator

Cum functioneaza concret 3DCar si ce tehnologie are la baza?

3DCar este o aplicatie complet 3D, nu un configurator bazat pe poze 2D. Foloseste un motor 3D foarte performant (fundamentat pe tehnologia OpenGL) si este cu siguranta printre primele (fara modestie, cred ca este primul) configuratoare auto 3D cu adevarat interactive. Concret, utilizatorul poate interactiona cu masina nu doar prin schimbarea culorii si selectarea unor optiuni 3D suplimentare, ci si prin deschiderea usilor, portbagajului, capotei prin apasarea/click-ul asupra acestora! Aceasta lume virtuala in care clientul isi personalizeaza masina visata si interactioneaza cu ea creeaza o legatura cu mult mai puternica intre client si masina dorita decat alte instrumente de prezentare. Un mare avantaj al 3DCar este faptul ca poate incarca repede modele 3D complexe (peste 1 milion de triunghiuri/poligoane) si ca le poate afisa fluent chiar si pe calculatoare vechi de 5-6 ani. 3DCar poate fi implementat si pentru monitoare cu atingere (touch-screen), pe monitoare cu diagonala mare (LCD, plasma). Exista si o versiune cu implementare online (web-start).

Ce rol are 3DCar in procesul de cumparare a unei masini?

Utilitatea configuratoarelor auto este deja binecunoscuta. Ele faciliteaza prezentarea ofertei (intr-un showroom, nu este fizic posibil sa vedem un model in toate culorile oferite sau sa ascundem/afisam extra-optiuni). Pe de alta parte, ne ajuta, ca si clienti, sa avem la dispozitie toata informatia necesara si sa ne hotaram mai usor asupra versiunii dorite. In cazul versiunii online, si aceasta poate fi integrata cu sistemul de vanzari existent si ne poate directiona catre dealerul potrivit. In acest caz, dealerul va primi dorintele nostre inainte ca noi sa ajungem la acesta si astfel va fi pregatit sa ne ajute cu o eficienta mai mare.

Care e urmatorul pas pentru 3DCar? Ce planuri de dezvoltare aveti?

Vom lucra la promovarea acestui proiect, deoarece noi speram ca asa va arata viitorul cumparaturilor de masini. Suntem siguri ca este un lucru bun, deoarece este un mod foarte eficient de a prezenta informatia si economiseste timp atat pentru client cat si pentru cel care vinde. Personal, lucrez la realizarea unui sistem mai simplu care sa implice costuri accesibile dealerilor mai mici si garajelor de tuning. De asemenea, dorim sa reducem timpul necesar implementarii de noi modele interactive 3D si sa aratam ca acest configurator poate fi folosit si pentru alte produse, nu doar masini. Am ales masinile pentru ca era cea mai grea provocare. Acum suntem siguri ca putem dezvolta aplicatii similare pentru alte domenii, mai repede si la preturi mai mici.

Care sunt cele mai recente directii de cercetare in domeniul configuratoarelor auto 3D?

Intrucat urmarim aceste directii si, intr-o oarecare masura le si inducem, voi aminti cateva directii de cercetare pe care le urmarim chiar noi. De cativa ani urmarim tehnologiile care permit integrarea direct in pagini web.

3DCar Configurator

Problema cu cele existente a fost dintotdeauna lipsa de fiabilitate si cerintele mari de sistem. In sfarsit, se pare ca una dintre aceste tehnologii a ajuns la maturitate, este optimizata si asigura robustete. O alta directie de cercetare importanta este legata de realitatea virtuala, cu mai multe posibilitati: dispozitive haptice (care permit “atingerea” obiectului virtual), display-uri Reachin, holograme etc. Desi Bluemind Software este o firma mica, pornita din pasiunea mea pentru software de calitate, a fost invitata recent intr-un consortiu de cercetare, alaturi de universitati din Italia, Franta, Mexic, Grecia si Romania. Sunt sigur ca acest parteneriat va conduce la noi tehnologii si posibilitati de dezvoltare.

Ce reactii ati primit din partea producatorilor si dealerilor? Dar din partea cumparatorilor?

La initiativa mea si cu ajutorul unor prieteni (TopArt, ADV) am prezentat versiunea de la acea vreme dealerilor, la SIAB 2007 pentru a strange feedback si contacte. Feedback-ul dealerilor si cumparatorilor de masini a fost pozitiv si foarte incurajator (poate fi citit pe site), fapt care ne-a dat energie sa continuam. Legat de producatori, am avut norocul sa ii cunoastem pe reprezentantii Daimler, care ne-au primit foarte bine. Un raspuns mai mult sau mai putin oficial a fost ca le place ideea dar ca, la momentul respectiv, proiectul era prea futurist si ca doreau sa mai lucram la prezentarea grafica a modelelor 3D (lucru pe care l-am si facut intre timp). In rest contactarea producatorilor ne apare dificila, dat find faptul ca suntem o echipa tanara, fara prea multe legaturi in domeniu. Dar luptam si pe acest front!

Cum se obtine accesul la aplicatia 3DCar?

Avand in vedere faptul ca am mai primit solicitari pe parcursul acestor zile, o vom face descarcabila de pe situl 3DCarConfigurator.com, cel mai probabil, chiar saptamana viitoare. Oricine este interesat sa beneficieze de proiecte plecand de la aceasta tehnologie, noi vom veni in sprijinul dumnealor cu oferte fezabile.