Deficitul fiscal poate atinge 8% din PIB-ul anului fiscal 21 la imprumuturi suplimentare guvernamentale

Finantele deja stresate ale guvernului si gestionarea economiei, care a fost afectata de pandemia Covid-19, vor fi puse la incercare in timp ce incearca sa asigure aprobarea Parlamentului pentru o suma suplimentara de 1,67 trilioane de lei pentru anul fiscal 2020-21. Banii vor fi folositi pentru recapitalizarea bancilor de stat, combaterea pandemiei Covid-19 si finantarea diverselor scheme anuntate pentru sectiunile vulnerabile.

,,Masura in care se pot gasi economii prin masurile de gestionare a cheltuielilor care au fost puse in aplicare va contribui la determinarea eventualului rezultat fiscal pentru anul fiscal 21, in lumina socului de venituri in curs de aproximativ 6 trilioane de lei. Asteptarile noastre de baza sunt acum ca al Guvernului se deficitul fiscal va largi la cel putin 14 trilioane Rs, sau 7,4 la suta din produsul intern brut (PIB), in anul fiscal 21 “, spune Aditi Nayar, vicepresedinte si economist principal la ICRA.

Dezvoltarea se produce intr-un moment in care economia revine la normalitate dupa un blocaj strict care a durat peste doua luni. Majoritatea agentiilor de cercetare si rating, in acest context, au redus proiectiile de crestere pentru anul fiscal 21 masurate in functie de PIB. Luni, S&P Global Ratings a declarat ca se astepta ca economia Indiei sa se contracte cu 9% in anul fiscal 21 , mult mai mare decat estimarea sa anterioara, cu o contractie de 5%.

Saptamana trecuta, Fitch si Goldman Sachs si- au redus estimarile pentru cresterea PIB-ului din anul 21. In timp ce Fitch se asteapta ca PIB-ul sa se contracte cu 10,5% in FY21 fata de estimarea sa anterioara de 5% in aceasta perioada, Goldman Sachs a prognozat o contractie mai accentuata la 14,8% (-11,8% prognozata anterior) in FY21 si 11,1% (-9,6% mai devreme) in anul calendaristic (CY20).

,,Desi va exista o crestere generala a imprumuturilor guvernului, exista suficienta lichiditate in sistem. Imprumutul de 1,67 trilioane de lei, daca va veni, va creste din anul deficitul fiscal fiscal 21 cu aproximativ 0,8% din PIB. Cu toate acestea, unele dintre aceste cheltuieli, cum ar fi cresterea NREGA si Grarib Kalyan Yojana, au facut parte dintr-un pachet anterior si, prin urmare, nu ar fi dincolo de ceea ce a fost deja tamponat pentru calcularea deficitului fiscal. Dar, suma de aproximativ 47.000 de milioane de euro pentru finantarea deficitului de stat ar fi un element suplimentar care nu facea parte din pachet si ar presupune imprumuturi suplimentare. Ne-am putea astepta ca deficitul fiscal al Centrului sa varieze intre 8 – 8,5% in acest an, permitand toate aceste cheltuieli “, a declarat Madan Sabnavis, economist-sef la CARE Ratings.

Acestea fiind spuse, majoritatea analistilor atrag acum un anumit confort din faptul ca activitatea economica din India revine. Cu toate acestea, acestia fac prudenta impotriva lipsei acestei recuperari pe termen mediu-lung.

Dupa scurt timp de platou in iunie-iulie, Indicele de reluare a afacerilor Nomura India (NIBRI) – indicatorul Nomura al ritmului de normalizare a activitatii economice in tara – a crescut pana in luna august si a avansat pana la un nivel maxim post-blocare de 81,6 pe 13 Septembrie, despre care Nomura considera ca se datoreaza cresterii mobilitatii cu amanuntul si recreerii, a unui indice mai mare de mobilitate la volan si a unei cereri mai mari de energie.

,,Accelerarea continua a reluarii afacerilor in august si septembrie a avut loc alaturi de o crestere constanta a infectiilor, atat cantitativ, cat si geografic. Durabilitatea recuperarii ramane in discutie, deoarece cazurile in crestere pot duce la reimpunerea blocarilor localizate sau la crearea unor consumatori mai averse de risc, in ciuda nivelurilor actuale de oboseala a blocarii “, a scris Sonal Varma, director general si economist sef India la Nomura intr-un raport coautor din 14 septembrie cu Aurodeep Nandi.