Genii printre noi: economista din Peru

In Bolivia si Peru, transportul intre doua localitati mici este o sursa inepuizabila de experiente “autentice”.

Neexistand autobuze interurbane pentru peruani (si, cu atat mai putin, autobuze turistice dotate cu aer conditionat, scaune rabatabile si patruzeci si ceva de pasageri inalti si blonzi ciripind in engleza despre care bar din Cusco are atmosfera cea mai londoneza si in care hostel gasesti cele mai tari petreceri de backpackeri) esti nevoit sa te inghesui in masini mici pe care le imparti cu patru, cinci, sase, doispe localnici cu tot atatea tabieturi, capricii sau viziuni despre viata, Univers sau culesul cartofilor.

De la batranelele care tes in masina la adolescentii care isi petrec doua ore sugand neintrerupt apa din cate o punga (!) sau mancand pui cu garnitura din diferite recipiente mai mult sau mai putin conventionale (oasele si ambalajele se arunca, bineinteles, pe fereastra), la cate un viceprimar care injura de mama focului opozitia, varietatea e incredibila. Si nepretuita. Dar sa nu o lungesc prea mult.

Saptamana trecuta, de pilda, ma aflam intr-o astfel de masinuta care gonea intre Maras si Chinchero, Peru. De cum m-am urcat, vecina mea de bancheta, o doamna de in jur de patruzeci si ceva de ani, s-a aratat interesata de nationalitatea mea. Pai romanca. Oaaaaau, ce frumos, si nu-mi dai si mie adresa ta de mail, am deja o adresa de la cineva din Franta si cineva din Japonia, mi-ar placea sa am o prietena si din Romania! Tonul era usor prea entuziast pentru o prima intalnire, dar am ignorat acest aspect si i-am notat adresa mea de mail in carnetel. Si numele, te rog, cum te numesti? Paula. Aaaah, imi pare bine, Paula, eu sunt Maria Concepcion!

Si cu ce te ocupi in Romania, Paula?  Paaai suuuunt (cum s-o dau ca sa nu fie foarte specific)… economista. ECONOMISTA?? Ce coincidenta: si eu!!!

Un zambet pana dincolo de urechi s-a asternut pe fata Mariei Concepcion. Am crezut ca este vorba de o simpla bucurie la descoperirea ca strainul cu care imparti bancheta iti este, intr-un anumit fel, coleg.

Ma inselasem. De fapt a fost momentul in care interlocutoarea mea a luat-o razna rau de tot:

Si voi cu ce va ocupati in Romania? Cu minimizarea costurilor, nu?? (Respira greu. De fapt “intens” e un cuvant mai potrivit) Aaaaaaah, MINIMIZAREA COSTURILOR, CEREREA SI OFERTA, ECONOMII DE SCARAAAAAA, MARX, MILTON FRIEDMAN!!!!!!!!!!!! Exista si la voi rate de dobanda, nu??? Si statistica! Si clasa proletara! AYYY, QUE BONITO, ECONOMIA, MINIMIZAREA COSTURILOR!!!!!!!!

Ok, sa lasam deoparte (lipsa de) coerenta (a) ideilor. Tonul ei era, cum sa va explic, cel putin exaltat. Atat de exaltat incat daca cineva care nu vorbeste spaniola i-ar fi auzit monologul, ignorand numele proprii pronuntate, ar fi crezut ca se vorbeste de ceva partida de amor cu Brad Pitt.

Sub privirile mele siderate, Maria Concepcion continua sa se extazieze: Ay, minimizarea costurilor, me pasiona!!

Si, spune-mi, care sunt problemele economice cu care se confrunta Romania acum?

Pai stiti, avem ceva probleme structurale destul de serioase, iar la nivel de politici…

Mi-a taiat vorba abrupt. Nu asta vroia sa auda. Mantra declansatoare a starii de transa, pe care ar fi trebuit s-o rostesc era…

MINIMIZAREA COSTURILOOOOR!!!!!! Asa-i ca si voi minimizati costurile in Romania??? Vorbeste-mi de minimizarea costurilor la voi!!!!!

Apai, cum s-ar zice pe frantuzeste, chill, woman! Subiectul conversatiei trebuia cumva deviat. Mi-am revenit din starea de soc si am inceput sa vorbesc despre peisajul de afara, despre faptul ca ma intereseaza America de Sud, despre cat de mult imi place bucataria peruana. Apoi, eu nefiind specialista in a vorbi mult si repede, am intrat in pana de idei. Asa ca, avand in vedere ca ea ma intrebase la un moment dat cum a luat nastere pasiunea mea pentru economie, m-am decis sa ii intorc intrebarea.

Ah, mama mea avea un magazinas de alimente si eu o ajutam…Ahaaa, incuviintez eu interesata, foarte frumos.

… si trebuia sa cumpere produse in cantitati mai mari, sa obtina reduceri, sa MINIMIZEZE COSTURILE!!!!!!