Cand se face listarea companiilor energetice de stat

Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul Energie, facut joi cateva precizari legate de listarea companiilor energetice de stat. Oficialul a declarat ca s-a decis amanare pentru sfarsitul lunii august a vanzarii a 10% din actiunile Nuclearelectrica.

“Tehnic, listarea Nuclearelectrica trebuia sa inceapa, dar nu a inceput din cauze independente de noi. (…) Nu are rost sa pornesti o listare in august, care e luna moarta. Vom amana pana la finele lui august”, a afirmat Dumitrascu intr-o conferinta pe teme energetice.Guvernul spera sa obtina 300-350 milioane lei prin oferta de vanzare pe bursa a 10% din actiunile detinute de stat la Nuclearelectrica, o transa reprezentand 85% din aceste titluri urmand sa fie alocata investitorilor institutionali.Inainte de listarea la Bursa, Nuclearelectrica va emite actiuni noi, pentru majorarea capitalului cu 11,077%, din care 10% vor fi vandute la bursa, iar 1,077% vor putea fi cumparate de Fondul Proprietatea, in baza dreptului de preferinta.Listarea Nuclearelectrica este intermediata de consortiul format din firmele de brokeraj Swiss Capital si BT Securities.Compania este sub autoritatea Ministerului Economiei, statul detinand 90,28% din actiuni.

Romgaz- listare duala

Ministerul Economiei vrea sa obtina 600 milioane euro din vanzarea pe bursa a 15% din actiunile Romgaz Medias, in noiembrie, si ia in calcul o listare duala, la Bucuresti si Varsovia sau Londra. “In noiembrie suntem hotarati sa lansam listarea Romgaz. Lucrurile sunt ceva mai simple, pentru ca pe piata de capital este perceputa ca un foarte bun plasament. Suma de 600 milioane de euro pentru 15% este putin cam mare pentru posibilitatile pietei de capital, de aceea analizam o listare duala, la BVB si alternativa fie la Londra, fie la Varsovia”, a explicat Dumitrascu. Listarea la bursa a Romgaz, companie controlata de stat, a fost amanata de mai multe ori in ultimii ani, la fel cum s-a intamplat si cu alte companii din portofoliul statului.

Dumitrascu a adaugat ca listarea Romgaz la Varsovia ar avea avantaje pentru ca piata de capital poloneza este “interesanta, ajunsa la maturitate si efervescenta”, dar si dezavantajul apropierii geografice de Bucuresti. Totusi, Dumitrascu apreciaza ca Romgaz ar putea sa intre in indicele bursei de la Varsovia si astfel ar avea vizibilitate.

Hidroelectrica si Electrica, anul viitor

In cazul Hidroelectrica s-a hotarat ca firma sa fie pregatita pentru listarea la bursa in toamna anului viitor. “”Anticipam ca Hidroelectrica va fi in pozitia de listare undeva in toamna anului viitor. Hidroelectrica va fi o piatra de incercare interesanta, importanta si, asa cum este Romgaz in 2013 o listare de maxim interes, la fel va fi si Hidroelectrica in 2014″, a explicat Dumitrascu. Hidroelectrica a inregistrat un profit de 481 milioane lei in primele 6 luni ale anului 2013, mai mare cu 47 de milioane lei decat profitul bugetat pe intregul an 2013.

De asemenea, autoritatile iau in calcul ca pana la sfarsitul lunii aprilie 2014 sa fie lansata operatiunea de listare a Electrica.”La Electrica apar o serie de probleme legate de structura corporatista a grupului. Este Hotararea de Guvern data din martie. Vizam o privatizare majoritara, prin majorare de capital. Statul va ramane cu 49%, iar plasamentele private reunite vor detine 51%. In grupul Electrica intra, in momentul de fata, si participatiile minoritare la companiile de distributie privatizate. Vorbim de un 20% la Enel, la E-ON si asa mai departe”, a spus Dumitrascu.

Potrivit acestuia, in urma proceselor de privatizare nu toate obligatiile din contractele de privatizare au fost indeplinite de catre cumparatori. “In urma controalelor Curtii de Conturi s-a ajuns la niste imputatii, sa le numesc asa, destul de consistente. Au inceput niste procese care au ajuns la Curtile de arbitraj. Pretentiile Electrica sunt undeva in jur de 1,5 – spre 2 miliarde de euro, vorbim de sume insemnate. In schimb, cei vizati vin in aparare cu un alt mecanism de calcul al penalitatilor si, dupa parerea dansilor, penalitatile insumate ar fi undeva la 500 – 700 milioane euro. Constatati ca diferenta este mare intre ce se pretinde de unii si ce se pretinde de ceilalti. Lasand aceste pachete de actiuni in Electrica, rezultatul final, valoarea pe actiune si pretul minim indicat de evaluator, va fi viciat si supus discutiilor. Decizia noastra a fost sa extragem participatiile de care discutam sa le plasam intr-un fond controlat de Departamentul de Energie, urmand ca Departamentul sa continue demersurile de recuperare a pretentiilor emise anterior de Electrica si sa gestioneze aceste pachete de actiuni, iar Electrica ca Grup sa aiba o structura corporatista si de capital curat, care sa nu ridice atatea intrebari”, a precizat oficialul Departamentului pentru Energie.

El a mai spus ca, in paralel, se va desfasura o actiune importanta de restructurare la nivel de grup. “In urma reorganizarilor grupului Electrica au aparut Electrica Serv pe zonele neprivatizate si alte cinci societati de servicii energetice. Trei dinte aceste societati sunt in stare vadita de insolventa. Acolo unde distributia este privata nu au mai apelat la serviciile societatii de stat, care in mod clasic asigura intretinerea de retele. Si-au format propriile structuri. Trei dintre cele cinci societati de servicii energetice au bilanturi negative, pe zi ce trece se indatoreaza tot mai mult, intr-un cuvant devin insolvabile. In perioada urmatoare, toate cele cinci societati vor intra intr-o procedura de reorganizare, dar mai mult ca sigur, pe baza datelor economice, trei vor intra intr-o procedura rapida de lichidate-dizolvare. Actiunea trebuie sa se petreaca din aceasta toamna, ca pana la finalul anului sa curatam bilantul consolidat al grupului Electrica. Restructurarea va viza si alte zone din grupul Electrica. Si in distributie sunt segmente supradimensionate. Una dintre ele are peste 90 de oameni in zona IT si peste 60 in contabilitate. Asa poate fi transformata distributia intr-o firma de soft si sa faci concurenta lui Deloitte pe auditul economic”, a mai afirmat Dumitrascu.