Carbon 60 sau C60: utilizari, beneficii si recomandari

Stiti ce este carbonul 60 si la ce se foloseste? Continuati sa cititi si va vom spune mai multe despre aplicatiile sale si despre posibilele sale efecte benefice asupra sanatatii.

Carbonul 60 sau C60, cunoscut si sub denumirea de carbune activat , are aspectul unei pulberi fine, negre, inodore. Molecula mentionata este numita in acest fel deoarece este compusa din 60 de atomi de carbon.

Face parte din grupul de fullerene, nume care este legat de cel al lui Richard Buckminster Fuller. Acest lucru se datoreaza faptului ca forma icosaedrului pe care o adopta compusul (asemanatoare unei mingi de fotbal), se aseamana cu desenele acestui arhitect.

In special, carbonul 60 este un derivat al carbonului natural care se obtine prin supraincalzire. A fost descoperita in 1985 de chimistii Kroto, Curl si Smalley, datorita carora au obtinut Premiul Nobel. In ultimii ani, interesul a crescut pentru studierea aplicatiilor carbonului 60 in diverse domenii, de la industrie si estetica pana la sanatate.

Ce este carbonul 60 si ce proprietati are?

Carbonul este elementul primordial al vietii. Toate fiintele vii, inclusiv oamenii, sunt formate din molecule si mai multe molecule in care predomina acest compus.

Acum, carbonul 60 nu este natural, ci creat. Pentru a face acest lucru, sunt necesare conditii speciale de laborator. Grafitul este supus unui tratament cu curent electric de mare intensitate.

Cu toate acestea, forme de C60 au fost gasite in afara laboratorului. De exemplu, in funingine, desi in cantitati mici, precum si din spatiul cosmic.

Deci carbonul 60 nu este exact aceeasi substanta pe care o gasim in bulgarea de carbune pe care o folosim pentru a face un gratar. Este un derivat care are unele proprietati ale elementului natural, dar cu altele adaugate.

In primul rand, datorita modului in care atomii de carbon se leaga, C60 interactioneaza cu usurinta cu radicalii liberi din mediul in care se gaseste. Prin urmare, se considera ca are proprietati antioxidante.

Pe de alta parte, structura sa moleculara particulara ii permite sa se lege cu diversi compusi. Prin urmare, C60 prezinta o capacitate mare de absorbtie, ceea ce il face ideal pentru a ajuta la eliminarea substantelor din organism.

Cum se foloseste carbonul 60?

Acest compus este utilizat pentru a trata supradozajul sau otravirea. Personalul de urgenta efectueaza administrarea de carbune activ amestecat cu apa pentru a-l da de baut pacientilor in stare de ebrietate. Sau este introdus prin sonde.

Carbonul 60 se leaga de toxine, impiedicandu-le sa fie absorbite de stomac. Apoi, deoarece sistemul digestiv nu poate asimila carbonul, substantele sunt eliminate din organism prin fecale. Pentru ca acest lucru sa functioneze, tratamentul cu C60 trebuie aplicat la nu mai putin de 3 ore dupa consumarea toxinei, cand aceasta se afla inca in stomac.

Cu toate acestea, C60 nu se poate lega de toate tipurile de substante. Sunt exceptate cele care sunt corozive:

  • Benzina si alti derivati ai petrolului.
  • Solventi de vopsea.
  • Inalbitor si diverse produse de curatare.

Diluantii de vopsea nu se leaga de carbonul 60, deci nu sunt folositori pentru tratarea otravirii de la aceste substante sintetice.

Beneficiile potentiale ale carbonului 60

Se considera ca, datorita proprietatilor sale de a elimina toxinele si ca antioxidant, carbonul 60 poate fi folosit pentru tratarea diverselor afectiuni. In acest sens, i se atribuie multe si variate beneficii.

In prezent, suplimentele cu carbon 60 sunt vandute si consumate, iar acest compus este, de asemenea, inclus in diverse produse alimentare si de frumusete (cum ar fi uleiul de masline organic). In continuare vom vedea care sunt aceste beneficii.

Antioxidant

Se pretinde ca C60 este un reducator puternic al stresului oxidativ, chiar mai eficient decat vitamina C. Intr-adevar, un studiu de laborator a demonstrat actiunea antioxidanta in protejarea impotriva leziunilor pulmonare la soarecii tratati cu medicamente anticancer.

De asemenea, diverse investigatii au descoperit ca carbonul 60 dubleaza speranta de viata la sobolani, atenuand efectele stresului oxidativ. Dovezile sugereaza ca carbonul 60 poate influenta lungimea telomerilor.

In alte cercetari, datele obtinute sugereaza ca tratamentul cu C60 ar putea fi o strategie potentiala pentru a restabili sensibilitatea celulelor leucemice rezistente la medicamente.

Functia rinichilor

Prin absorbtia unora dintre toxine, carbonul 60 ar ajuta rinichii in procesul de filtrare. In aceasta ordine de idei, intr-un studiu de laborator efectuat cu sobolani care prezentau boala cronica de rinichi indusa, acestia au primit 4 grame pe kilogram de greutate pe zi de carbon 60. Rezultatele au indicat ca alterarea uremiei a fost atenuata.

Intr-un alt studiu similar, in care sobolanii cu insuficienta renala indusa au fost hraniti cu 20% carbune, si animalele au experimentat imbunatatiri. Inflamatia si afectarea rinichilor au fost reduse.

Flatulenta

Se crede ca gazele prinse in intestin pot trece in moleculele de carbon 60 pentru a fi neutralizate, reducand astfel flatulenta. Intr-un studiu clinic efectuat cu un grup mic de oameni, participantii au imbunatatit simptomele legate de gazele intestinale.

De asemenea, intr-un alt studiu, dupa ce au luat simeticona si carbon de 3 ori pe zi, participantii au aratat o reducere a durerilor abdominale cauzate de gaze.

Curatenie dentara

Diverse produse pentru curatarea dentara includ carbonul 60, deoarece ii sunt atribuite proprietati antifungice si antibacteriene. Acest lucru ar contribui la prevenirea cariilor.

Cu toate acestea, un articol publicat in 2017 a concluzionat ca nu exista suficiente dovezi clinice sau de laborator pentru a spune ca carbunele este benefic pentru sanatatea orala. Nici macar pentru albirea dintilor.

Osteoartrita

Se sustine ca C60 creste productia de condrocite, promovand regenerarea cartilajului si a tesutului care acopera capetele oaselor. Cercetarile efectuate in 2019 au verificat efectele C60 asupra leziunilor si inflamatiei articulatiilor. S-a ajuns la concluzia ca poate avea o potentiala aplicatie terapeutica pentru osteoartrita.

Ingrijire a pielii

Se crede ca carbonul 60 ajuta la eliminarea substantelor chimice si a toxinelor din piele. De asemenea, ar preveni acneea si ar promova productia de colagen, reducand daunele ultraviolete. De aceea, sapunurile sunt facute cu carbune activ.

Efectele unei creme C60 asupra ridurilor si rugozitatii pielii au fost examinate intr-un studiu randomizat. Dar nu au fost observate diferente semnificative intre participanti.

Intr-un alt studiu, legat si de ingrijirea pielii, cercetatorii au analizat efectele unui gel facial cu carbon 60 aplicat de doua ori pe zi. S-a constatat ca pustulele eritematoase scad dupa tratament.

Mai mult, a fost explorata eficienta acestui compus in reglarea eczemei ​​la soareci. Dovezile indica faptul ca C60 restabileste functia barierei cutanate, facandu-l o alternativa pentru tratarea bolilor alergice si inflamatorii.

Oboseala musculara

Studiile de laborator au explorat efectele C60 asupra oboselii musculare si rezistentei la sobolani. S-a observat o reducere a timpului de recuperare a fortei de contractie, crescand functionarea activa inainte de a se observa efectele de oboseala.

Diaree

Fiind considerat un absorbant de toxine si bacterii, utilizarea carbonului 60 a fost propusa ca tratament pentru diaree. In acest sens, o analiza a constatat ca acest compus ar putea impiedica organismul sa absoarba bacteriile patogene prezente in tractul digestiv.

Tratamentele pentru piele cu C60 sunt din ce in ce mai folosite in lumea frumusetii si a ingrijirii personale.

Dozare, riscuri si contraindicatii ale carbonului 60

Nu exista o estimare exacta a cantitatii minime care ar trebui sa fie la om pentru a profita de beneficiile atribuite carbonului 60. In studiile cu rozatoare, dozele au variat intre 0,4 si 5 miligrame pe kilogram de greutate corporala.

Pe de alta parte, rezultatele pielii au fost obtinute cu doze de C60 de 0,05%. Uleiul de masline organic C60 disponibil comercial are aproximativ 25 de miligrame pe uncie.

In ceea ce priveste toxicitatea sa, majoritatea cercetarilor concluzioneaza ca C60 nu este daunator pentru oameni sau animale, desi sunt necesare investigatii suplimentare. Cu toate acestea, utilizarea sa nu este recomandata femeilor insarcinate sau copiilor care alapteaza.

Cu exceptia durerilor de cap, nu se observa efecte secundare cu carbonul 60. Doar un studiu a constatat o usoara crestere a greutatii ficatului si a splinei animalelor utilizate pentru experiment.

Doar carbonul 60 este testat pentru otravire

Produsele cu C60 sunt disponibile fara reteta si multi oameni iau suplimente pe baza de acest compus pentru a combate radicalii liberi. Dar pana acum, utilizarile dovedite ale carbonului 60 sunt legate de tratamentul otravirii.

In ceea ce priveste celelalte beneficii, in toata lumea se fac anchete. Cu toate acestea, este oportun sa clarificam faptul ca multe studii sunt efectuate cu celule in vitro sau la animale. Si chiar si in cazurile care au fost studiate cu oameni, au fost grupuri mici.