Ce este investitia ESG si ce tipuri exista?

Factorii de mediu includ contributia unei companii sau a unui guvern la schimbarile climatice prin emisiile de gaze cu efect de sera, gestionarea deseurilor si eficienta energetica. Avand in vedere eforturile reinnoite, reducerea emisiilor a devenit mai importanta. Ca urmare a acestui fapt a luat nastere investitia ESG. Vrei sa stii ce este si ce tipuri exista? 

Ce este investitia ESG?

Criteriile de mediu, sociale si guvernanta (ESG) sunt un set de standarde pentru operatiunile unei companii care sunt utilizate de investitorii constienti din punct de vedere social pentru a verifica investitiile potentiale.

Pe de o parte, criteriile de mediu iau in considerare modul in care o companie functioneaza in ceea ce priveste impactul asupra naturii. In al doilea rand, criteriile sociale examineaza modul in care sunt gestionate relatiile cu angajatii, furnizorii, clientii si comunitatile in care isi desfasoara activitatea. Pe de alta parte, guvernanta se ocupa de conducerea unei companii, compensarea executivului, auditurile, controalele interne si drepturile actionarilor.

Cu alte cuvinte, investitia ESG este un termen care este adesea folosit ca sinonim pentru investitii sustenabile sau investitii responsabile din punct de vedere social. Este definita ca luarea in considerare a factorilor de mediu, sociali si de guvernanta impreuna cu factorii financiari in procesul de luare a deciziilor de investitii.

Investitiile ESG castiga multa importanta in randul investitorilor institutionali si de retail. Practica sa a inceput in anii 1960 ca o investitie responsabila social. Investitorii au exclus actiunile sau industrii intregi din portofoliile lor pe baza activitatilor lor de tranzactionare. De exemplu, legat de productia de tutun sau de participarea acestora la regimul sud-african la acea vreme.

Astazi, considerentele etice si alinierea la valori raman motivatii comune pentru multi investitori. Intr-adevar, domeniul creste si evolueaza rapid, deoarece multi investitori cauta sa incorporeze factori ESG in procesul de investitii alaturi de analiza financiara traditionala.

Motivatii comune pentru investitorii ESG

Sub umbrela investitiilor ESG, au fost identificate trei obiective sau motivatii comune pentru investitori atunci cand iau in considerare aceste tipuri de strategii:

 • Integrare: Investitie cu o includere sistematica si explicita a riscurilor si oportunitatilor ESG cu intentia de a imbunatati rentabilitatea pe termen lung ajustata la risc.
 • Valori: Investeste in aceeasi linie cu valorile si convingerile morale ale unei organizatii sau ale unui individ.
 • Impact: Investeste cu intentia de a sprijini beneficii sociale sau de mediu pozitive, impreuna cu un profit financiar.

Cum functioneaza investitiile ESG?

Investitorii aplica din ce in ce mai mult acesti factori non-financiari ca parte a procesului lor de cercetare pentru a identifica riscurile materiale si oportunitatile de crestere. Masurile ESG nu fac de obicei parte din raportarea financiara obligatorie, desi companiile fac din ce in ce mai mult dezvaluiri in raportul lor anual sau raportul independent de sustenabilitate.

In ceea ce priveste metrica, nu exista o abordare standardizata a calculului sau prezentarii. Investitorii pot folosi o varietate de abordari analitice si surse de date pentru a aborda aceste consideratii. Inclusiv interesul clientilor si valoarea potentiala. Intelegerea meritelor si limitarilor diferitelor indicatori poate ajuta la formarea unei imagini mai complete asupra riscurilor si oportunitatilor ESG.

Nicio companie nu poate trece toate testele din toate categoriile. Prin urmare, investitorii trebuie sa decida ce este cel mai important pentru ei. La nivel practic, firmele de investitii care urmeaza criteriile ESG trebuie, de asemenea, sa stabileasca prioritati. Cu toate acestea, criteriile ESG includ evitarea companiilor cu expunere la mineritul carbunelui si a celor cu un anumit procent din veniturile lor provenind din energie nucleara sau arme.

Acestea fiind spuse, pentru a evalua o companie pe baza criteriilor de mediu, sociale si de guvernare, investitorii se uita la o gama larga de comportamente:

Criterii de mediu

Criteriile de mediu pot include totul, de la consumul de energie la deseuri, poluare, conservarea resurselor naturale si tratarea animalelor de catre o organizatie.

Criteriile pot fi, de asemenea, utilizate pentru a evalua orice riscuri de mediu cu care se poate confrunta o companie si modul in care compania gestioneaza aceste riscuri. In plus, riscurile de mediu create de activitatile de afaceri au efecte negative reale sau potentiale asupra aerului, solului, apei, ecosistemelor si sanatatii umane.

In acest sens, activitatile de mediu ale unei companii care sunt considerate factori ESG includ urmatoarele puncte:

 • Managementul resurselor si prevenirea poluarii
 • Reducerea emisiilor si a impactului asupra climei
 • Efectuarea de rapoarte sau dezvaluiri de mediu

In cele din urma, rezultatele pozitive de mediu includ urmatoarele:

 • Evitati sau minimizati responsabilitatile de mediu
 • reduce costurile
 • Cresteti profitabilitatea prin energie
 • Reduceti riscurile de reglementare, litigii si reputatie

Criterii sociale

Criteriile sociale analizeaza relatiile comerciale ale firmei. De exemplu, daca furnizorii sai au aceleasi valori ca si organizatia, daca compania doneaza un procent din profiturile sale comunitatii locale sau daca incurajeaza angajatii sa faca voluntariat acolo etc.

Riscurile sociale se refera la impactul pe care companiile il pot avea asupra societatii. Acestea sunt abordate prin activitati sociale precum urmatoarele:

 • Promovarea sanatatii si sigurantei
 • Promovarea relatiilor dintre lucratori si conducere
 • Protectia drepturilor omului
 • Concentrati-va pe integritatea produsului.

Pe de alta parte, rezultatele sociale pozitive includ urmatoarele aspecte:

 • Cresteti productivitatea si moralul
 • Reducerea cifrei de afaceri si a absenteismului
 • Imbunatatiti loialitatea marcii

Pe scurt, criteriile sociale includ drepturile omului, standardele de munca in lantul de aprovizionare, orice expunere la munca ilegala a copiilor etc. De asemenea, mai multe probleme de rutina, cum ar fi conformitatea cu sanatatea si securitatea la locul de munca. Un scor social creste, de asemenea, daca o afacere este bine integrata cu comunitatea locala si, astfel, are o „licenta sociala” pentru a functiona cu consimtamant.

Criterii de guvernare

In ceea ce priveste guvernanta, investitorii ar putea dori sa stie daca o companie foloseste metode contabile precise si transparente. Pe de alta parte, de exemplu, daca actionarii au posibilitatea de a vota asupra problemelor importante.

De asemenea, ar putea dori asigurari ca companiile vor evita conflictele de interese in alegerea membrilor consiliului de administratie. Sau daca nu vor folosi contributiile politice pentru a obtine un tratament nejustificat de favorabil si, bineinteles, nu se vor angaja in practici ilegale.

Guvernanta se refera la un set de reguli sau principii care definesc drepturile, responsabilitatile si asteptarile intre diferitele parti interesate din varful companiilor. Un sistem de guvernanta corporativa bine definit poate fi utilizat pentru a echilibra sau a alinia interesele intre partile interesate. In plus, poate functiona ca un instrument de sprijinire a strategiei pe termen lung a unei companii.

Riscurile de guvernare se refera la modul in care sunt gestionate companiile. Se adreseaza domenii precum independenta si diversitatea marcii corporative, managementul riscului corporativ si compensarea excesiva a directorilor, prin activitati de guvernanta corporativa, cum ar fi:

 • Cresterea diversitatii si responsabilitatii consiliului
 • Protectia actionarilor si a drepturilor acestora
 • Raportarea si dezvaluirea informatiilor.

Pe de alta parte, rezultatele pozitive ale guvernarii includ:

 • Aliniati interesele actionarilor si ale managementului
 • Evita surprizele financiare neplacute.