Care sunt semnele unei alunite canceroase?

Sursa foto: Shutterstock

Alunitele sunt mici excrescente care pot aparea la nivelul pielii. De culoare maro, alunitele apar de la varste fragede si isi pot schimba aspectul si culoarea pe parcursul vietii. Desi majoritatea sunt inofensive sunt si unele alunite canceroase care au nevoie de ingrijire speciala. Identificarea modificarilor alunitelor pentru a detecta in special melanomul malign este esentiala, iar vizita la medicul specialist este vitala. Depistarea timpurie poate preveni aparitia altor complicatii pentru sanatate. 

O persoana poate avea o multime de alunite sau nevi pe intreaga suprafata a corpului si sa nu prezinte o problema de sanatate. Unele alunite apar in primii ani de viata pe un fond genetic, altele ca urmare a expunerii la soare sau a arsurilor. Aceste alunite trec printr-o serie de transformari de-a lungul vietii noastre, devin mai intense, mai mari sau tot mai sterse si mai mici. Tocmai aceste schimbari trebuie urmarite cu atentie pentru a identifica semnele unor alunite canceroase. 

Vizita la dermatolog este extrem de importanta, iar controlul anual trebuie sa fie o prioritate. Diagnosticate in faza timpurie, alunitele canceroase pot raspunde foarte bine la tratament, astfel incat nu se ajunge la raspandirea in alte zone ale corpului (metastaza). Iată ce trebuie sa ai in vedere cand vine vorba de alunite, primele 5 litere ale alfabetului fiind un ghid in acest sens. 

A de la asimetrie

Alunitele canceroase sunt de regula asimetrice. Daca incerci sa imparti una pe din doua, nu vei obtine jumatati egale. Acest lucru va scoate in evidenta si mai mult cat de deosebita este o astfel de alunita fata de una normala. 

B de la border (margine)

Marginile unei alunite benigne sunt de regula destul de bine definite, uneori chiar netede si uniforme. In schimb, conturul unei alunite maligne este zdrentuit sau crestat din loc in loc. 

C de la culoare

Culoarea este un criteriu si un semnal de alarma pentru alunitele canceroase. O alunita normala este maro, chiar daca nuantele pot varia de la o formatiune la alta. O alunita periculoasa are culori variate de la maro pana la negru. 

Si, pentru ca o alunita canceroasa tinde sa creasca, culorile se pot schimba, mai pot aparea si alte tonuri de rosu, alb sau albastru-vinetiu. 

D de la dimensiune

Observarea si identificarea unei alunite canceroase de mici dimensiuni este o situatie ideala, iar medicul specialist este singurul in masura sa faca aceasta analiza. In schimb, se pot sesiza alunitele canceroase care au leziuni, pentru ca vor fi mai inchise la culoare decat cele benigne. 

O situatie aparte, spun expertii, este cea a melanoamelor extrem de rare, care sunt incolore. 

E de la evolutie

Melanomul ofera cateva semne de avertizare, atat in momentele in care isi schimba forma, culoarea sau inaltimea, cat si atunci cand este in plina expansiune, apar senzatiile de mancarime sau usturime, se formeaza cruste pe suprafata sau poate sangera. 

Consult medical de specialitate

Oricare dintre semnele descrise anterior trebuie sa te trimita de urgenta la un consult dermatologic. Doar medicul specialist poate spune daca alunita supusa examinarii este una normala sau una canceroasa. Daca ultima varianta este cea care se concretizeaza, dermatologul va identifica varianta potrivita de tratament. 

Controalele dermatologice anuale trebuie sa devina o obisnuinta. 

Extra sfat: examineaza cu atentie alunitele de pe corp si daca ai suspiciuni sau apar simptome anormale ale unora dintre acestea fa-ti o programare la medicul dermatolog. Daca ai in familie persoane diagnosticate cu cancer de piele sau care au avut alunite canceroase trebuie sa mergi la controale dermatologice periodice preventiv. 

Alunitele canceroase pot fi recunoscute dupa forma, marginea, culoarea, dimensiunea, evolutia rapida si transformarea prin care pot trece. La primele suspiciuni consulta dermatologul pentru un diagnostic corect si complet si, acolo unde este cazul, un tratament adecvat. 

Surse de informare:

1. Melanoma Warning Signs – https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/melanoma/melanoma-warning-signs-and-images/

2. Moleshttps://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/moles/symptoms-causes/syc-20375200#:~:text=Moles%20(nevi)%20are%20a%20common,appearance%20or%20fade%20over%20time

3. Signs and Symptoms of Melanoma Skin Cancer – https://www.cancer.org/cancer/melanoma-skin-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-and-symptoms.html