Cele mai eficiente modalitati de a scapa de acnee

Aparitia acneei pot fi frustranta si, de asemenea, iti poate lasa cicatrici pe fata si in alte zone ale corpului. Unii oameni constata ca cicatricile acneei sunt o amintire nedorita a unei afectiuni dureroase si deranjante. Cu toate acestea, cicatricile acneei nu trebuie sa fie neaprat permanente, deoarece unele remedii de acasa si tratamente medicale te pot ajuta sa scapi de ele.
In acest articol, aflati despre o varietate de modalitati prin care puteti scapa de aspectul cicatricilor acneei si de a promova pielea sanatoasa.

Remedii naturale

Sunt disponibile diverse remedii naturale, multe dintre ele putand ajuta oamenii sa gestioneze acneea si sa reduca aspectul cicatricilor.

Acid salicilic

Acidul salicilic este un compus natural care este adesea un ingredient in produsele de ingrijire a pielii acneice. Acidul salicilic ajuta la curatarea murdariei, a celulelor pielii si a altor resturi care duc la acnee. De asemenea, ajuta la reducerea umflaturii si a petelor rosii din zona, ceea ce poate reduce cicatricile. Acidul salicilic este benefic pentru toate tipurile de cicatrici. Este un plus bun pentru orice rutina zilnica de ingrijire a pielii pentru majoritatea oamenilor care traiesc cu acneea.

Persoanele cu piele sensibila ar putea avea nevoie sa testeze un produs care contine acest acid pe o suprafata mica a pielii inainte de a-l folosi pe intreaga suprafata, deoarece poate provoca uscaciune sau iritare (vezi tratamente anti-acnee).

Retinoizii

Unele retinoide pot ajuta la eliminarea acneei. Dupa cum noteaza autorii unei reviste in revista Dermatologie si Terapie, retinoizii topici blocheaza inflamatia, reduc leziunile de acnee si accelereaza regenerarea celulara. Autorii afirma, de asemenea, ca retinoizii ar putea ajuta la usurarea cicatricilor hiperpigmentate ale acneei, inclusiv la persoanele care au culoarea pielii mai inchisa. Este important de retinut ca retinoizii pot face pielea sensibila la soare. Oricine foloseste retinoizi pentru tratamentul acneei sau cicatricilor trebuie sa poarte protectie solara atunci cand merg la plaja.

Acizii alfa-hidroxi

Acizii alfa hidroxi (AHA) pot ajuta la eliminarea celulelor moarte ale pielii si la prevenirea porilor infundati. Medicii pot recomanda AHA pentru tratarea acneei si reducerea cicatricilor. AHA-urile sunt o forma usoara de acid care desfac stratul exterior al pielii pentru a dezvalui pielea proaspata si noua. Acest proces poate ajuta la decolorare datorata cicatricilor.

Acid lactic

Acidul lactic poate actiona ca o pielita care indeparteaza celulele moarte ale pielii. Poate ajuta la reducerea cicatricilor si la netezirea texturii generale a pielii. Acidul lactic poate ajuta si la usurarea tesutului cicatricial intunecat, desi uneori provoaca hiperpigmentare. Datorita acestui posibil efect advers, este mai bine sa testati produsele care contin acid lactic pe o mica portiune de piele inainte de a le utiliza pentru a trata cicatricile. Multe produse pentru acnee contin acid lactic. De asemenea, este prezent in otetul de cidru de mere diluat, ceea ce face un tratament mai natural, mai rentabil.

Remedii naturale

Multe persoane folosesc remedii naturale pentru a ajuta la eliminarea cicatricilor, dar stiinta din spatele lor nu este clara. Unele pot provoca iritatii suplimentare sau alte probleme, astfel incat oamenii ar trebui sa le foloseasca cu precautie.

Remediile naturale pe care oamenii le-au folosit in mod traditional pentru a trata cicatricile pentru acnee includ:

  • ulei de cocos
  • unt de shea
  • gel de aloe vera
  • miere cruda
  • praf de copt
  • suc de lamaie

Tratamente medicale

Mai multe tratamente medicale sunt disponibile pentru a ajuta la reducerea cicatricilor. Un dermatolog poate recomanda proceduri diferite in functie de tipul de piele al unei persoane si de amploarea cicatricii.

Tratamentele medicale pentru cicatricile pentru acnee includ:

Pielite chimice

Un dermatolog poate recomanda ce tip de pielita se potriveste pentru tipul de piele al persoanei, severitatea acneei si cicatricea. Autorii unui review din 2017 privind tratamentele pentru cicatricile acneei noteaza un studiu care a constatat ca sase din 10 participanti care folosesc un tip specific de pielita chimica numita acid tricloroacetic (TCA) au avut cel putin o imbunatatire de 70% la cicatrizarea acneei lor.