Cele mai importante asasinari care au schimbat lumea

Asasinatele au puterea de a schimba lumea. De-a lungul istoriei, liderii mondiali, activistii politici si icoanele culturale au fost vizati de organizatiile teroriste, ucigasii oportunisti, armisti singulari si chiar organele guvernamentale. Desi majoritatea asasinatelor sunt efectuate in efortul de a schimba echilibrul de putere sau de a promova o cauza (sau intr-adevar impinge una inapoi), altele sunt acte de violenta aparent aleatoare, fara motivare sau scop real

Inejiro Asanuma (1898-1960)

Desi numele sau nu este la fel de recunoscator ca altii de pe aceasta lista, asasinarea lui Inejiro Asanuma, liderul Partidului Socialist Japonez, a fost unul dintre cele mai socante care a fost prins vreodata pe camera. In timp ce vorbea la o dezbatere politica televizata, Asanuma a fost atacat pe scena de Otoya Yamaguchi, un activist militant in varsta de 17 ani. Yamaguchi a alergat la Asanuma cu o sabie de samurai si i-a infipt-o in abdomen. Filmarile arata impactul puternic in detalii socante, iar Yamaguchi reuseste sa-l injunghie rapid pe Asanuma din nou in inima inainte ca multimea sa intre pe scena si sa doboare asasinul la pamant. Trei saptamani mai tarziu, Yamaguchi a scris, Sapte vieti pentru tara mea. Zece mii pentru Majestatea Sa Imperiala cu pasta de dinti pe peretele celulei sale din penitenciar.

Lord Louis Mountbatten (1900-1979)

De la sfarsitul anilor 1960 pana in 1998, Problemele din Irlanda de Nord au fost un conflict politic de durata, ineludibil. Grupurile paramilitare republicane s-au confruntat cu grupurile loialiste si armata britanica intr-un conflict care a durat mai bine de trei decenii. Ambele parti pareau blocate intr-un impas al violentei si multe vieti s-au pierdut in aceasta perioada, dar unul dintre cele mai notabile atacuri a fost asasinarea varului reginei, Lordul Louis Mountbatten. Mountbatten era in vacanta la casa sa de vara din judetul Sligo, situata in nord-vestul Irlandei, in august 1979. In ciuda avertizarilor ca zona din apropiere era cunoscuta a fi folosita ca refugiu de frontiera de catre membrii IRA, Mountbatten a iesit la pescuit cu barca sa pe 27 august. In timp ce naviga in larg de doar cateva sute de metri, barca a explodat si a fost complet distrusa de o bomba controlata prin radio.

Anraham Lincoln (1809-1865)

Abraham Lincoln a fost primul presedinte al Statelor Unite care a fost asasinat, iar moartea sa tragica a schimbat tara pentru totdeauna. In timp ce participa la o piesa de teatru la Ford’s Theatre din Washington D.C., la 14 aprilie 1865, John Wilkes Booth a avut acces la cutia prezidentiala si l-a impuscat pe Lincoln o data in spatele capului. Booth, un apreciat actor de scena, care lucra ca conspirator intr-un complot confederat, a reusit sa scape de la teatru si a fost urmarit timp de aproape doua saptamani inainte de a fi incoltit intr-un hambar din Virginia si impuscat mortal pe 26 aprilie. Alti opt conspiratori au fost prinsi si judecati in lunile urmatoare. Patru au fost executati (una, Mary Surratt, a fost prima femeie executata de guvernul Statelor Unite), una a murit in inchisoare si trei au fost gratiate. S-a speculat ca, in zilele anterioare mortii sale, Lincoln a avut premonitii stranii cu privire la asasinarea sa.

Martin Luther King (1929-1968)

Martin Luther King a fost una dintre cele mai proeminente figuri din Miscarea Drepturilor Civile Americane. King a crezut in utilizarea protestului nonviolent pentru a aborda problema drepturilor civile pentru afro-americani si a lucrat neobosit in fata unei opozitii zdrobitoare si violente pentru a continua cauza. In timp ce statea la Lorraine Motel, in Memphis, Tennessee, pe 4 aprilie 1968, King a fost impuscat in fata in timp ce iesea pe balconul camerei sale de motel. Glontul a calatorit prin maduva spinarii si a ajuns in umar. King a fost grabit la spital si a avut o interventie chirurgicala de urgenta la piept, dar a murit la scurt timp dupa aceea. Revoltele din cursa au izbucnit in toata America in urma mortii regelui si o ancheta a FBI pentru a gasi criminalul sau a fost lansata.