Cele mai mari crize financiare din istorie

In mijlocul spaimei coronavirusului, lumea ar putea privi inca o alta criza financiara importanta; una din care poate nu vom iesi din timp in curand. Spre deosebire de majoritatea accidentelor financiare majore din istorie, aceasta nu va avea prea multe legaturi cu lacomia umana – sau chiar cu prostia umana.

Desi contextul majoritatii oamenilor pentru o criza financiara este limitat la cel din 2008, acesta a fost departe de a fi primul, sau chiar ultimul. Istoria este plina de exemple despre ceea ce se intampla atunci cand ne confruntam cu economia prea mult, desi, din anumite motive, avem tendinta de a continua repetarea greselilor. In timp ce unele dintre acestea au fost rezultatul unor societati intregi care nu stiau cum functioneaza banii, altele au sfarsit sa fie cazuri de manevra corporativa si exces de materiale.

Criza locuintelor de la sfarsitul anilor ’80. Cand vorbim despre prabusirile burselor, cea din 2008 vine in minte imediat, deoarece aproape toti cei care citesc acest lucru trec probabil prin unul dintre efectele de lunga durata, de anvergura. Miliarde de dolari au fost stersi din oferta globala in cateva ore, declansand o recesiune in masa care ar avea consecinte masive pentru lume. Dar, din nou, nu a fost cel mai mare accident de o singura zi din istoria pietei bursiere americane.

Cunoscuta si sub denumirea de ,,Black Monday” in randul comunitatii comerciale, piata bursiera a pierdut 22,61% din valoarea sa intr-o singura zi, venind imediat dupa anii in plina expansiune a pietei imobiliare la inceputul anilor 80. Desi o scadere similara astazi probabil nu va insemna mult, ci doar pentru ca astazi piata bursiera este mult mai mare decat cea din 1987. Este mult mai interconectata cu economia globala; Un accident similar astazi ar cuprinde mult mai multe tari si intreprinderi globale.

Criza lalelelor din 1637. In secolul al XVII-lea, cand aproape toate tarile vest-europene urmareau sa-si extinda granitele, Olanda a fost luata de o nebunie cu totul noua (pe langa extinderea granitelor, desigur). Olandezii tocmai au dat de lalelele din Turcia pentru prima data si le placeau atat de mult incat au inceput sa le cumpere si sa le vanda ca active valoroase. Oamenii isi ipotecau casele pentru a cumpara soiuri deosebit de scumpe ale lalelelor frumoase, in speranta ca cineva il va cumpara de la ei la un pret mai mare. Dupa cum v-ar spune oricine a studiat economia de baza, aceasta a fost deja o reteta pentru dezastru, intrucat lalelele nu au, in mod inerent, nicio valoare.

In timp ce bula a izbucnit si oamenii au alergat sa-si desparta banii de la uzinele inutile, economia olandeza a vazut una dintre cele mai mari – si, probabil, primele – accidente financiare. Lalelele si-au pierdut valoarea aproape peste noapte, iar multe familii olandeze din clasa mijlocie au pierdut o mare parte din economiile lor in accidentul care a urmat. Criza este inca studiata ca un exemplu al modului in care functioneaza accidentele financiare.

Pretul petrolului OPEC din anul 1973. Orientul Mijlociu a fost fundalul a cateva evenimente majore ale secolului trecut, unul dintre ele fiind formarea Israelului. Desi nu vom comenta acest lucru, a fost – dupa toate conturile – un punct de cotitura pentru Orientul Mijlociu si influenteaza relatiile geopolitice din regiune (si nu numai) pana in zilele noastre.

Una dintre cele mai devastatoare consecinte – cel putin pentru acea perioada – a venit sub forma diferitelor crize energetice de la sfarsitul anilor ’60 si inceputul anilor ’70. Cel mai rau – tarile producatoare de petrol din Orientul Mijlociu (cunoscut si sub denumirea de OPEC), embargoul de petrol din 1973 – a venit pe calea razboiului Yom Kippur. Acesta avea drept scop pedepsirea tarilor aliate cu Israelul in razboi si a avut mare succes si el. Embargoul a impins lumea occidentala intr-o mini recesiune si a fortat multe tari sa caute in alta parte pentru aprovizionarea fiabila de petrol. Inflatia a aparut brusc in multe dintre aceste tari, insotita de somaj ridicat si tulburari civile emergente. Aceasta a avut si alte consecinte imediate, cum ar fi caderea guvernului conservator la alegerile din Marea Britanie din 1974.

Criza economica din 2008. A fost de departe una dintre cele mai importante evenimente ale vremurilor noastre, iar efectele puteau fi inca observate in multe regiuni ale lumii. La fel ca prabusirea pietei imobiliare de la sfarsitul anilor 80, aceasta a fost cauzata si de o piata a locuintelor umflata artificial; numai de aceasta data, piata a fost mult mai incurcata cu economia globala. Drept urmare, prabusirea din 2008 s-a dovedit a fi cel mai mare soc financiar global de la prabusirea din 1929.

Milioane de dolari au fost stersi din economia globala peste noapte, iar recesiunea globala cauzata de prabusire a dezlantuit un val de tulburari civile si conflicte in intreaga lume, cu consecinte de anvergura. De asemenea, a expus practicile lacome din sectorul financiar si bancar, contribuind masiv la valul popular – si in crestere – de neincredere al elitei politice si sociale din Occident.