CE l-ar face pe ministrul Varoufakis sa-si TAIE mainile | Cum arata buletinul de vot la referendum

Incertitudinea domina la Atena in legatura cu soarta tarii dupa referendumul de duminica in timp ce noi sondaje spun ca distanta intre opozantii austeritatii si sustinatorii reformelor s-a ingustat considerabil.

The Guardian noteaza publicarea unui astfel de sondaj, realizat de GPO si difuzat de euro2day.gr, care spune ca procentajul celor care ar vota „DA” va ajunge la 47 la suta.

Procentajul opozantilor austeritatii (format in principal din sustinatori Syriza) ar fi scazut la 43%. Studiul are o marja de eroare de 3,1%.

(Update: Compania GPO a difuzat joi un comunicat in care anunta ca sondajul publicat de euro2day.gr s-a facut fara permisiunea sa si ca studiul era ‘incomplet’.)

Intre cei mai inversunati adepti ai unui vot „NU” (impotriva planului creditorilor) se numara Zoe Konstantopoulou, presedintele Parlamentului.

Un ‘DA’ ar insemna sa aprobam ultimaturile (…) Un ‘DA’ inseamna ca acceptam supunerea, somajul, austeritatea, taxele nesfarsite, subminarea economiei nationale. Poporul va spune ‘NU’ sugrumarii deponentilor de catre bancile inchise, ‘NU’ sclaviei statelor-membru, ‘NU’ subordonarii economice si politice”, a estimat ea.

In tabara pro-UE, doi fosti prim-ministri, Kostas Karamanlis si Antonis Samaras (predecesorul lui Alexis Tsipras) au facut apeluri televizate in favoarea unui vot „DA”.

Unde ne vom duce (daca nu vom incheia un acord cu creditorii)? In Argentina sau in Zimbabwe?” a spus Samaras la Bloomberg TV, facand aluzie la incapacitatea de plata a Argentinei fata de creditorii privati in deceniul trecut si la intrarea Zimbabwe in default fata de FMI.

Un vot majoritar ‘NU’ este primul pas in afara zonei euro„, a declarat, la randul sau, Kostas Karamanlis (foto dreapta), care a condus guvernul grec in perioada 2004 – 2009.

Tot joi, ministrul de Finante Yanis Varoufakis a declarat intr-un interviu ca „mai degraba si-ar taia mainile” decat sa semneze cu creditorii un acord care nu predeve si restructurarea uriasei datorii a Greciei.

Varoufakis a afirmat la Bloomberg TV ca o intelegere cu institutiile internationale finantatoare va fi posibilia si in conditiile unui vot majoritar „NU”.

Ministrul s-a declarat increzator ca sustinatorii guvernului si ai unui vot negativ dat planului de reforme de la finele luni iunie vor avea castig de cauza la consultarea populara.

Corespondentul Sky News Europe, Rob Nisbet, noteaza insa ca pe televiziuni domina spoturile favorabile taberei „YES”.

Conform legislatiei din Grecia, referendumurile reprezinta doar o forma de consultare si nu impun o obligatie vizavi de rezultat. Totusi, un referendum, cel din 1974, a consfintit ca forma de guvernamant a tarii este republica, Grecia fiind anterior monarhie sub regele Constantin a II-lea. Participarea a fost atunci de 75%, cu 62% dintre votanti in favoarea republicii.

Referendumul este considerat valid daca la el participa cel putin 40% dintre votanti.

Buletinul de vot (fisierul buletin_vot, click pentru deschidere), criticat public pentru lipsa de claritate si concizie, are urmatorul continut:

Ar trbui sa fie acceptat planul de acord, trimis de Comisia Europeana, de Banca Centrala Europeana si de Fondul Monetar International la intalnirea din 25 iunie 2015, care contine doua parti, ce consituie propunerea completa? Primul document se numeste „Reforme pentru indeplinirea programului actual si dupa programul actual” iar cel de-al doilea, „Analiza preliminara a sustenabilitatii datoriei”.

Prima optiune este „Nu sunt de acord / NU” (OXI).

Cea de-a doua este „De acord / DA” (NAI).

Guvernul Tsipras, care a sfatuit oficial alegatorii sa voteze „NU”, a spus ca va respecta rezultatul consultarii, oricare ar fi acesta. Un site dedicat votului din 5 iulie a fost lansat de autoritati la adresa www.referendum2015gov.gr.

Insa analistii considera ca – in cazul unui „DA” majoritar – ii va fi imposibil actualului cabinet sa implementeze un plan de reforme pe care l-a „torpilat” in mod constant.