Cum faci sa-ti creasca factorul «whuffie» in online?

“Factorul «whuffie» este un fel de aura pentru oameni, o aura pe care ti-o dau cei din jurul tau”,  este de parere Bogdana Butnar, Head of Strategy la MRM Partners, parte a grupului McCann. Pentru un brand, acest factor explica in ce fel poate fi relevant si popular in mediul online, e ceva mai mult decat masurarea in vizulizari, multe click-uri  etc, e vorba de «social capital».

“I don’t want to be friend with your brand” este sintagma reprezentativa evidentiata de Bogdana Butnar, care a vorbit, la intalnirea High Impact Brands de anul acesta, despre o altfel de modalitate de a-ti creste valoarea ca brand, pe internet. Toti incearca sa-si faca marketing pe internet, pentru ca e gratis, insa lucrurile nu sunt atat de simple. “Sunt tot felul de conturi dubioase pe care se scrie cu totul altceva decat domeniul pe care-l ar trebui sa-l promoveze”, noteaza Bogdana Butnar. Factorul «whuffie» este legat direct de “social capital”(eng.), despre care s-a vorbit prima data in 1916, “nu e un termen inventat odata cu aparitia Facebook”.  Este valoarea pe care o dau unui om sau unui brand numarul de conexiuni si retele din care face parte.

Cu cat numarul de conexiuni este mai mare, cu atat valoarea este mai mare. In plus, recomandarea specialistului in online este aprecierea valorii unui brand altfel decat in matematica:”In nebunia asta de social media, este necesara mai multa libertate de actiune, niste directori care sa nu se sperie atunci cand un utilizator le scrie un comentariu nefavorabil. Daca gresesti ceva, la doua secunde, undeva in Romania, s-a intamplat ceva mai important. In online apare imediat ceva care atrage atentia.

Iar brandurile mari nu au ajuns acolo pentru ca au avut multe click-uri, ci pentru ca au acea aura interesanta legata de interactiune”.Pe de alta parte, daca factorul whuffie al unui brand este ridicat, reprezentantii companiilor respective nu iau in considerare aproape niciodata un raspuns la sesizarile de pe internet. Spre exemplu, factorul whuffie a lui Steve Jobs e suficient de mare incat sa zica: “nu ma intereseaza”.Ce se mai intampla pe internet este ca nimanui nu-i place sa vorbeasca cu oamenii din online pentru ca ei sunt sinceri. Nu mai ai nicio sansa daca persoana din online mai e si anonima, adica sincer si anonim inseamna ca poate sa zica absolut orice, pentru ca nu are nimic de pierdut.

Oamenii din online traiesc cu impresia ca ei detin toata puterea. “Daca tu, ca brand, intri pe un forum pe care se discuta despre produsul tau, incearca sa nu intri in forta cu ceea ce ai de zis, sa te lauzi, pentru ca oamenii din online te pot combate intr-un timp foarte scurt”, a mai explicat Bogdana Butnar.In prezent, sunt multe conturi pe care se scrie despre cu totul altceva decat domeniul care are legatura cu produsul sau serviciul promovat, considera reprezentanta MRM Partners, aducand in discutie exemplul concursurilor care ofera ca premii iPod-uri. “Stiti cate iPod-uri s-au dat la concursuri anul trecut? De patru ori mai multe decat s-au vandut in Romania. De aici reiese ideea ca, de fapt, nimeni nu prea mai are nevoie de un iPod, trebuie sa astepte sa vada cine mai da unul pe net”, a evidentiat Bogdana Butnar.

Cat despre cine trebuie sa se ocupe de un cont pe o retea sociala, in general, specialistul in relatii publice ar fi cel mai in masura, pentru ca el stie cel mai bine ce se intampla in companie si ce trebuie sa spuna.Potrivit reprezentantei MRM Partners, in mediul online romanesc exista aproximativ 5 milioane de utilizatori, 10.000 de bloguri, din care numai 1.000 active, ceea ce indica faptul ca suntem inca departe de alte state unde numarul retelelor sociale este cu mult mai mare.