“Clar si limpede” a ajuns la final

MaiMultVerde si Ciuc Premium au ajuns la finalul campaniei “Clar si limpede” initiata in judetul Harghita cu scopul de a renova sapte izvoare de apa minerala din zona. Aceasta actiune a dispus si de ajutorul hocheistilor de la Sport Club Miercurea Ciuc, campioana Romaniei la hochei, dar si de ajutorul a 50 de voluntari.

In cadrul unei conferinte de presa, Dragos Bucurenci, presedintele MaiMultVerde, a prezentat rezultatele programului desfasurat in perioada aprilie-mai.

Si pentru ca aceasta campanie a vizat izvoarele de apa minerala, era normal ca evenimentul de inchidere sa aiba in centru tot apa, in cele trei forme ale ei: lichida, solida si vapori. MaiMultVerde a pregatit cuburi de gheata care au fost sculptate de Iulian Tanase si Chiritoiu Bogdan, o instalatie de vaporizare iar cireasa de pe tort a fost filmul de prezentare al campaniei proiectat pe o perdea de apa, realizat cu ajutorul Stage Expert.

Asa cum v-am prezentat si in articolele trecute, “Clar si limpede” a ajutat la renovarea pavilioanelor a sapte izvoare de apa minerala unde s-au folosit doar materiale naturale, precum si mana de lucru locala.

Cele sapte izvoare sunt: Festo si Kirulyfurdo din Baile Chirui, Nadasto, Szeltersz si Deloi pe Valea Varghisului, izvorul Lobogo in Homorod si izvorul Doboseni. Acestea sunt de interes local si national, fiind folosite de comunitatea din zona ca resursa zilnica de apa potabila, dar reprezinta si un punct de interes pentru turisti.

In discursul sau, Dragos Bucurenci a comparat aceste izvoare cu o fata frumoasa dar saraca. Si este o paralela buna tinand cont de faptul ca zona si-a pastrat din frumusetea naturala dar a fost uitata din punct de vedere financiar.

Jojsef Szabo, coordonatorul proiectului “Clar si limpede”, a avut grija sa respecte natura folosind materiale de constructii naturale, precum lemn, piatra sau vopsea pe apa.

Si ca sa vedeti cat de importante sunt aceste izvoare, o sa va prezentam cateva detalii despre fiecare. Primul pe lista este Festo care este denumit si “cel care vopseste”, nume capatat dupa morile de macinat opal din zona. Apa acestui izvor este indicata impotriva gastritelor cu hipoaciditate si anaciditate, hiposteniilor sau afectiunilor renale.

Izvorul Kiruly (”Rege”) are un continut important de sodiu, magneziu, potasiu, fier si clorura de hidrocarbonati. Este indicat in cure interne impotriva afectiunilor renale si pentru refacerea poftei de mancare.

Izvorul Nadasszek este un remediu impotriva afectiunilor respiratorii si de digestie, impotriva bolilor de stomac, impotriva anemiei si a bolilor nervoase rezultate din anemie, in afectiunile renale.

Apa izvorului Delloi va poate ajuta impotriva afectiunilor respiratorii si de digestie, impotriva bolilor de stomac, a anemiei si a bolilor nervoase rezultate din anemie.

Izvorul Kabanai poate fi folosit impotriva afectiunilor respiratorii si de digestie, impotriva bolilor de stomac sau in afectiunile renale.

Doboseni dispune de apa alcalina carbogazoasa cu un exces mare de acid carbonic liber, care datorita presiunii exercitate de acesta, apa izvorului nu poate fi imbuteliata.

Izvorul Lobogo este cel mai cunoscut dintre izoare si apa sa este indicata impotriva gastritei cronice cu hipoaciditate si anaciditate, impotriva afectiunilor inflamatorii ale intestinului gros si subtire, afectiuni ale ficatului si ale cailor biliare. Sub forma de bai era indicat impotriva afectiunilor aparatului cardio-vascular sau impotriva anemiei.

Cei de la Heineken sunt constienti de valoarea acestor izvoare tocmai de aceea si-au propus, impreuna cu MaiMultVerde, sa protejeze “cea mai de pret resursa a judetului Harghita”.

La eveniment au fost prezenti si Malvina Cservenschi (TVR1) care sustine cu drag proiectele asociatiei de aproximativ un an si jumatate, Gianina Corondan, Mircea Cotosman, secretar de stat in Ministerul Mediului si Padurilor, dar si Zolt Bogos, director de cabinet in cadrul Agentiei Nationale pentru protectia mediului care a subliniat faptul ca “este clar si limpede nevoia de constientizare”.

Aceasta ar si trebui sa fie concluzia acestei campanii: toti trebuie sa constientizam ca avem nevoie de aceste izvoare si ca trebuie sa protejam resursele si bogatiile pe care natura ni le ofera. Si sper ca este “Clar si limpede” ca  izvoarele trebuie de acum protejate, vizitate si apreciate, nu numai in strainatate, ci mai ales in Romania pentru ca nu degeaba le-am primit.