Coca-Cola si Pepsi, nevoite sa-si schimbe retetele

O noua lege a statului american California ii obliga pe producatorii de bauturi carbogazoase sa-i avertizeze pe consumatori asupra continutului cancerigen al bauturilor. Pentru a nu fi nevoite sa puna eticheta “Atentie, acest produs poate fi cancerigen”, Pepsi si Coca-Cola prefera sa schimbe retetele.

Cele doua mari companii vor ajusta nivelul de coloranti pe baza de caramel folositi la fabricarea bauturilor, pentru a se conforma noilor standarde impuse de legea californiana. Ca o consecinta logica, toate produsele Coca-Cola si Pepsi de pe piata americana vor suferi aceleasi modificari.

The American Beverage Association, organizatie al carei rol este de a-i reprezenta in fata statului pe producatorii de bauturi, a emis un comunicat din care reiese ca se vor folosi in continuare coloranti pe baza de caramel pentru fabricarea bauturilor, insa intr-o proportie mai redusa. “Consumatorii nu vor simti nicio diferenta in gustul produselor si nu vor avea niciun motiv de ingrijorare nici din pricina sanatatii” se arata in comunicatul asociatiei.

Coca-Cola protesteaza, dar se supune legii

Marele producator de bauturi a emis un comunicat propriu in legatura cu impunerea noului standard in materie de substante cu potential cancerigen. “Desi consideram ca nu exista niciun risc la adresa sanatatii populatiei care sa justifice o asemenea schimbare, am cerut furnizorilor de caramel sa faca acest pas, pentru ca produsele noastre sa nu faca obiectul unor afirmatii fara baza stiintifica”, se arata in comunicatul semnat de reprezentantul Coca-Cola, Diana Garza-Giarlante.

Potrivit unui studiu intocmit de US Food and Drug Administration, organism ce controleaza alimentele si medicamentele din Statele Unite, un consumator trebuie sa bea mai mult de 1.000 de cutii de suc pe zi pentru ca substantele cancerigene sa atinga nivelul critic in organism.

“Aceeasi reteta, de 125 de ani”…

Pentru consumatorii din Romania, schimbarea legislatiei americane si a retetei bauturilor carbogazoase din Statele Unite nu va avea insa niciun efect. In ciuda faptului ca reprezentantii companiilor sustin ca reteta bauturii racoritoare e identica peste tot in lume, mai multe studii si in general consumatorii afirma ca bauturile difera in functie de zona geografica unde sunt produse.

”Coca-Cola este produsa la aceleasi standarde superioare de calitate peste tot in Europa si in lume, avand la baza o reteta pe care o folosim de 125 de ani”, obisnuiesc sa afirme la unison representantii companiei, negand astfel evidenta.