Combinatul Oltchim incepe sa se miste. Luna aceasta este asteptata o cifra de afaceri de 12 milioane euro

Colosul industrial Oltchim da semne de revenire din coma in care a fost in ultima perioada. Administratorul judicial al companiei, Rominsolv, estimeaza ca, luna aceasta, combinatul valcean ba ajunge la un grad de utilizare a capacitatilor de productie de 23,52%, iar cifra de afaceri va creste cu un milion fata de cea din iunie, pana la 12 milioane euro. In februarie 2013, gradul de utilizare a capacitatilor de productie era de 6,02% si in iunie de 21,9%, iar cifra de afaceri se situa la 5,4 milioane euro, respectiv 11 milioane euro.

” SC Oltchim isi propune in perioada imediat urmatoare stabilizarea financiara si cresterea cotei de piata bazata pe noi fundamente de competitivitate si calitate a produselor oferite. Aceste obiective sunt realizabile atat printr-un management eficient, cat si printr-un efort colectiv al tuturor angajatilor, in pofida presiunilor exercitate asupra companiei. In ultimele luni, desi in plina perioada de austeritate, prin forte proprii, SC Oltchim SA isi recastiga cota de piata si clientii traditionali. In prezent, exista o crestere constanta a increderii partenerilor, confirmata de cresterea lunara a cifrei de afaceri. Luand in calcul datele preliminare, rezulta ca in decurs de numai cinci luni s-a inregistrat o dublare a cifrei de afaceri, exclusiv cu forte proprii. In conditiile unei cresteri constante a gradului de utilizare a capacitatilor de productie, au fost diminuate cheltuielile raportate la cifra de afaceri, rezultand, deci, o eficientizare a activitatii”, precizeaza administratorul judiciar.

Reprezentantii Rominsolv sustin ca , in aceste conditii, s-a imbunatatit semnificativ EBITDA (rezultatul inainte de dobanzi, taxe si amortizare), efectul pozitiv doar pentru iulie fiind de 3,31 milioane euro (previzionat). EBITDA estimat pentru iulie este de minus 780.000 euro, fata de minus 4,09 milioane euro in februarie. De asemenea, fata de luna august 2012, cand exista o intarziere la plata salariilor de patru luni, in prezent exista o intarziere de 1,5 luni.

Angajatii protesteaza pentru salarii

Daca administratorul judiciar anunta o redresare a activitatii combinatului, angajatii nu se arata la fel de optimisti. Peste o suta de angajati protesteaza, joi, in fata pavilionului administrativ al societatii, nemultumiti de neplata salariilor pentru luna mai, transmite Mediafax. Potrivit reprezentantilor sindicali, oamenii sunt nemultumiti ca nu si-au primit salariile pentru luna mai, vineri urmand sa le fie achitata doar jumatate din suma aferenta acestei perioade.”Sunt peste o suta de salariati care protesteaza, dupa ce au aflat ca maine vor primi doar 50 la suta din suma aferenta lunii mai, aceasta este motivarea pentru faptul ca acesti oameni au ales sa protesteze in fata pavilionului administrativ al societatii”, a declarat liderul Sindicatului Victoria din cadrul Oltchim, Corneliu Cernev.Salariatii striga “Hotii” si “Demisia”, iar la protest sunt asteptati sa participe si persoane care au fost disponibilizate de la Oltchim in luna iunie.