Casele de lux se vand ca painea calda la Hong Kong

Piata imobiliara din Hong Kong si-a adaugat un nou record de vanzari, luna aceasta, in ciuda diverselor masuri guvernamentale ce ar fi putut determina o inghetare a pietei. In Europa, piata scade in continuare.

Paradoxal, cele mai cautate locuinte sunt cele de lux, astfel ca, de la inceputul anului si pana in prezent, au fost vandute nici mai mult nici mai putin de 2.628 de case. Aceasta cifra este deja cu mult peste cea rezultata in anii de bubble imobiliar, in 1997 si mai apoi 2007. Iar pretul unei astfel de locuinte este in continua crestere, influentat de cerere. Pretul mediu al locuintelor de lux este, in prezent, mai mare cu 14%, fata de cel din trimestrul trei al lui 1997.

Analistii vorbesc despre o crestere de 35% a proprietatilor, pana la sfarsitul lui 2011, in conditiile in care masurile, ce ar fi trebuit sa determine o inghetare a pietei, nu au avut nici un efect. Guvernul de la Singapore, de exemplu, incearca sa inghete piata imobiliara, pentru a preveni un bubble, mai ales ca cifrele pietei le depasesc pe cele la creditele contractate de constructori. Specialistii de la The Economist se asteapta la o crestere la fel de consistenta a  pretului locuintelor si de acum inainte, insa nu cred ca exista pericolul unui bubble. Si aceasta, chiar daca piata este supraevaluata, cam la 19%. Preturile au inregistrat o crestere de 18%, in perioada 1997-2010.

Din 20 de piete imobiliare analizate de The Economist, doar patru au inregistrat un declin, in ultimul an, iar cea mai catastrofala situatie este in Irlanda. In Statele Unite, indicele imobiliar FHFA a scazut, desi zece orase incluse in acest indicator au inregistrat o crestere modesta a vanzarilor de locuinte.

In Singapore, Hong Kong si Australia pretul la case a crescut, chiar daca rata de apreciere este usor in scadere, la acest moment, comparativ cu vara  care tocmai a trecut. In China, pretul caselor a urcat cu 9,1%, de la inceputul anului si pana in septembrie, fata de o crestere de 12,4% in mai a.c. Pentru Guvernul de la Beijing este o crestere mult prea rapida, motiv pentru care, luna trecuta,  a urcat dobanda de referinta si a majorat taxele pe proprietate, cu scopul de a ingheta piata.  

In tot acest timp, piata imobiliara europeana nu da semne de revenire. In Spania, Italia si Irlanda, casele continua sa se ieftineasca, in timp ce in Germania si Franta casele s-au scumpit, in ultimul an. In Marea Britanie, piata proprietatilor imobiliare a scazut in vara acestui an, insa chiar si asa analistii spun ca piata este inca supraevaluata, ceea ce inseamna ca mai este loc de scadere. Piata caselor din Statele Unite, cea mai afectata de marele bubble imobiliar, se afla la un nivel destul de rezonabil, daca avem in vedere raportul de rata pret-chirie, sustin specialistii.

In Romania, pretul caselor, construite in zone periferice Bucurestiului, a scazut si cu 40%. Analistii se asteapta la o ieftinire a proprietatilor, in 2010, de 10-15%, iar tendinta de scadere a pietei se va mentine si in 2011, mai ales ca disponibilitatea populatiei pentru economisire este scazuta.