Cat de importanta este consultatia prenatala?

Consultatia prenatala reprezinta un procedeu medical foarte important, cu ajutorul lui diminuandu-se riscul mamei si a fatului si identificandu-se gradul de risc obstetrical al sarcinii. Se disting 3 tipuri de consultatie prenatala:

  1. Consultatia prenatala primara– urmareste evitarea aparitiei unor eventuale boli.
  2. Consultatia prenatala secundara- stabilirea diagnosticului si tratamentului cel mai potrivit.
  3. Consultatia prenatala tertiara- urmareste eliminarea eventualelor complicatii si tinerea sub control a bolii.

Scopul consultatiei prenatale:

–          Tinerea sub supraveghere a sarcinii si identificarea factorilor de risc pentru evitarea complicatiilor obstreticale.

–          Stabilirea starii de sanatate a organelor materne ce vor fi folosite pe toata perioada sarcinii.

–          Pregatirea atat fizica , cat si psihica a viitoarei mamici.

Obiectivele primei consultatii prenatale:

–          Examenul clinic general cu aprecierea tipului constitutional al femeii, starea sa de nutritie si de asemenea starea tuturor aparatelor si sistemelor organismului feminin.

–          Anamneza cat mai detaliata si completa, punandu-se accent mai ales pe antecedentele fiziologice si patologice ale aparatului reproducator.

Prima consultatie prenatala stabileste daca gravida va avea o sarcina normala sau una cu grad de risc crescut, aceasta din urma avand nevoie de supraveghere pe toata durata sarcinii. Viitoarea mamica este informata asupra stilului de viata pe care trebuie sa-l adopte, asupra masurilor de igiena, dar si asupra unor eventuale riscuri.

Consultatiile prenatale ulterioare se efectueaza lunar in al doilea trimestru de sarcina si de doua ori pe luna in cel de-al treilea trimestru. Desi consultatiile ulterioare depind de complicatiile ce pot aparea pe parcursul sarcinii, unii specialisti recomanda consultul saptamanal dupa cea de-a 36 saptamana a sarcinii.

Consultatiile ulterioare vor oferi informatii mai exacte asupra starii generale a gravidei si fatului, acordandu-se o atentie mare  examenului clinic, a curbei ponderale, tensiunii arteriale si edemelor.

Dupa etapa examenului clinic, urmeaza cea a examenului obstetrical cu evaluarea circumferintei abdominale si a inaltimii fundului uterin. In ultimul trimestru se asculta BCF-urile (bataile cordului fetal) si se noteaza data primelor miscari ale fatului. Dupa saptamana 36 se va face la fiecare consultatie si examinarea prin tact vaginal.

La fiecare consultatie prenatala se efectueaza si sumarul de urina, iar intre saptamanile 30 si 32 se repeta hematocritul si hemoglobina. Ecografia determina starea fatului, varsta gestationala si greutatatea.

In cazul in care nu exista compatibilitate intre sangele mamei si cel al fatului se vor doza anticorpi intre saptamanile 24 si 26 .

Pentru mai multa siguranta si exactitate, in cazul sarcinilor cu risc mai ridicat, se efectueaza o serie de teste biochimice si biofizice.

Incepand cu saptamana 20, se vor stabili locul nasterii, si data intrarii in concediu prenatal. Se efectueaza profilaxia rahitismului si vaccinarea antitetanica.

Este de asemenea foarte importanta relatia cu partenerul, avand un mare impact asupra sanatatii mentale a viitoarei mame. Daca gravida se bucura de sustinere si intelegere din partea viitorului tatic, sarcina evolueaza armonios, dezvoltarea fatului fiind favorizata de starea afectiva buna a mamei.