Cum sa evitam dependenta de internet la copiii nostri

Copiii de astazi sunt practic „nativii digitali”, adica de cand sunt mici, sunt inconjurati de toate noile tehnologii aparute de-a lungul anilor. Sunt atrasi de tot ce are legatura cu ei, deoarece isi satisfac nevoile de divertisment, distractie, comunicare si informatii. Cu toate acestea,  nu acorda o importanta deplina utilizarii educationale pe care o au cu adevarat.

TIC, sau tehnologiile informatiei si comunicatiilor, aduc multe avantaje, dar parintii sunt tot mai preocupati de timpul petrecut de copiii lor folosind aceste instrumente, ceea ce poate cauza probleme in multe aspecte.

Copiii cu ADHD au probleme cu o atentie sustinuta si directa, dar atunci cand se joaca cu console, telefoane mobile, tablete etc., atentia lor creste, deoarece primesc continuu un raspuns imediat la miscarile lor. Cu putin efort suplimentar, obtin o intarire pozitiva prin puncte sau recompense, ceea ce determina o crestere treptata a interesului si motivatiei lor spre utilizarea insistenta a acestora.

De aceea, copiii cu ADHD pot avea mai multe posibilitati de a folosi excesiv si necorespunzator tehnologia, ceea ce poate provoca probleme de anxietate, tulburari de somn, obezitate, tulburari de atasament, agresiune si multe alte dificultati, astfel incat este necesar sa combate-i intervenind cat mai curand posibil si introducand modificarile necesare.

Cand este necesar sa se intervina in utilizarea excesiva a TIC.

Factorii care indica cel mai mult nevoia imediata de interventie cu privire la utilizarea excesiva a TIC ar putea fi:

Cand timpul petrecut in tehnologie consuma complet ceea ce ar trebui sa folosesti pentru alte activitati.
Cand abandoneaza alte distractii care erau distractive pentru el, cum ar fi jocul cu fratii sau cu prietenii.
Cand te retragi din familii si din momentele de prieteni.
Cand solicitati utilizarea TIC in timp ce mancati.
Cand petreci mult timp pe Internet fara niciun scop.
Cand emotiile tale devin incontrolabile, punandu-i limite in folosirea ei.
Cand ai anxietate si schimbari bruste de stare de spirit cand esti separat de ele.
Cum se poate evita utilizarea excesiva a acestuia.

Uneori, parintii recurg la utilizarea tehnologiilor pentru comoditate: pentru ca isi doresc ca copiii sa fie distrati in timp ce termina sa ia cina sau sa vorbeasca la telefon, in adunari familiale sau sociale etc.

Aceasta utilizare gresita face ca TIC-urile sa isi piarda puterea ca intarire pozitiva in fata actiunilor sau comportamentelor pozitive pe care intentionam sa le consolidam si ajung sa fie „moneda” si, in timp, se pot indrepta impotriva parintilor insisi.

Pentru a nu cadea in aceste erori, este necesar sa se tina cont de aceste 5 sfaturi:

1. Parintii trebuie sa fie un model de utilizare responsabila

Pentru a da un exemplu, parintii trebuie, de asemenea, sa opreasca sau sa reduca semnificativ utilizarea TIC. Trebuie sa setati limite de timp si sa il utilizati pentru alte activitati.

2. Desemnati un „timp” pentru a va conecta cu el

In functie de caz, este posibil ca copilul sa fi inceput dependenta din cauza anxietatii sociale. Asadar, una dintre noile reguli este sa diferentiezi cand ai permisiunea si cand nu ai voie sa folosesti aceste dispozitive. Ar trebui sa fie inlocuit cu putin timp pentru a le impartasi cu ei.

3. Explorati alternative cu el

Lasa-i sa creeze o lista cu lucrurile care ii plac. Aceasta nu poate include nici o tehnologie. Aplicati ideile in timpul „timpului desemnat pentru a va conecta cu el” ori de cate ori este posibil.

4. Faceti tranzitia putin cate putin

Cineva dependent de TIC va trebui sa se deconecteze treptat. Daca este eliminata brusc, vom alimenta anxietatea copilariei in loc sa o imbunatatim. In consecinta, daca aveti probleme de performanta si de invatare, nu ar trebui sa fiti provocati cu activitati foarte dificile sau foarte usoare, deoarece starea de spirit se va agrava.

5. Cauta ajutor profesional daca este necesar

Daca situatia a devenit incontrolabila, nu exista o buna comunicare parental-filiala si anxietatea este foarte mare, cel mai bine este sa gasiti un profesionist in psihologia copilului care sa va ajute sa aflati care este radacina problemei si cum poate fi rezolvata.

Cum sa va prevenim dependenta

Pentru a preveni utilizarea excesiva sau dependenta a TIC, normele trebuie sa fie incorporate in viata oricarui copil in general, dar in special acestea sunt mult mai necesare in dezvoltarea vietii copiilor cu ADHD.

Reguli de baza pe care parintii ar trebui sa le aplice pentru a evita dependenta de TIC ar putea fi:

Setati o limita de timp pentru utilizare.
Determinati ca trebuie petrecut acelasi timp jucandu-va si stand cu prietenii sau fratii.
Insistati ca, daca au nevoie de computer si internet pentru a desfasura activitati scolare, ar trebui sa se limiteze la utilizarea acestuia doar pentru acest lucru.
Prioritizeaza momentele familiei inainte de TIC.
Ramaneti cu ei in timp ce utilizati dispozitivele.
Si daca toate acestea nu sunt suficiente, instalati computerul si alte tehnologii in camera de zi, unde puteti fi monitorizat intotdeauna.