Cum se citeste corect un sondal electoral

Saptamana trecuta, cele mai multe sondaje electorale prezidentiale au aratat faptul ca candidatul democratic Joe Biden este lider in cursa impotriva presedintelui Trump. Unii analisti au considerat ca marja este subtire: oriunde de la 1 punct procentual la 6 sau 8. Altii, maruntind diferit numerele lor sau zdrobind numere diferite, au gasit o preferinta coplesitoare pentru Biden, cu 17, 18, chiar 25 de puncte. Un sondaj a considerat ca Biden il intrece pe Trump cu 1 punct. Printre gunaoiele electorale, in sali de stiri si pe social media, fiecare dintre aceste rezultate ale sondajelor creeaza un subiect de conversatie, titlu sau tweet.

Acordarea atentiei la rezultatele sondajului nu este doar o modalitate de a transforma procesul democratic intr-un sport. Rezultatele sondajelor pot influenta, de asemenea, comportamentul alegatorilor. Unii experti atribuie prezenta scazuta a alegatorilor la alegerile prezidentiale din 1996 la sondaje care arata ca Bill Clinton il conducea pe Bob Dole cu o marja larga. Acum, deficitul presedintelui Trump in sondaje a creat o discutie despre daca ar trebui sa renunte la cursa. In schimb, numerele apropiate de sondaje pot starni emotia si ii pot motiva pe oameni sa se indrepte spre cabina de vot. Pentru ceva cu o atitudine atat de ferma asupra canalelor de stiri si a comportamentului alegatorilor, sondajele in sine sunt adesea misterioase si plictisitoare pentru publicul larg. Numerele apar zilnic din ceata, si putini oameni se intreaba cu adevarat cum au ajuns acolo.

Acea neclaritate, desi este de inteles, este usor de exploatat pentru castigul politic. Nu toate datele de la sondaje au o valoare si o calitate egala – departe de acestea. Exista sondaje care raporteaza ca Biden il conduce pe Trump cu 2 puncte procentuale. ,,Nu are sens”, spune Jennifer Stromer-Galley, care cerceteaza politica digitala si face campanii la Universitatea Syracuse. ,,Daca este un sondaj bun, atunci exista marja de eroare, care este de obicei de 3 pana la 5 puncte procentuale.”

Chiar si rezultatele sondajelor care se afla in afara marjei de eroare nu inseamna neaparat ceea ce credeti ca inseamna. In 2016, aproape fiecare sondaj i-a oferit lui Hillary Clinton conducerea in fata lui Trump, dar nu a contat. Sondajele ofera o imagine generala a opiniei populare si poate chiar o privire asupra votului popular, dar alegerile americane sunt determinate de Colegiul Electoral, care poate propune rezultatele in favoarea unui candidat, datorita unui numar relativ mic de buletine de vot. ,,Perceptia este ca sondajele au devenit mai putin exacte”, spune Michael Traugott, care studiaza campanii, alegeri si metode de sondaj la Universitatea din Michigan. ,,Dar asta doar pentru ca rezultatul votului popular nu indica neaparat castigatorul Colegiului Electoral.” Trump nu a reusit decat sa-si depaseasca numerele de sondaj cu cateva puncte procentuale in majoritatea statelor, dar acea situatie era tot ce avea nevoie.

Neplaceri precum cea care s-a intamplat la alegerile din 2016 sunt motivul pentru care oameni precum Stromer-Galley si Traugott se gandesc adesea la numerele de sondaj ca fiind putin mai mult decat un clickbait sofisticat, bogat in date. ,,La sfarsitul zilei, presa foloseste sondajele de opinie publica pentru a inventa povesti”, spune Stromer-Galley. ,,Sunt mai mult un dispozitiv folosit de jurnalisti pentru a capta atentia in jurul unei povesti decat o informatie semnificativa, demna de stiri.” Desi este vorba, nu este probabil sa se schimbe. Asadar, este important ca oamenii sa poata face distinctia intre sondajele adevarate si cele false.

Cercetatorii au efectuat o varietate de studii despre cat de mult valoreaza oamenii sursa sau metodologia atunci cand vine vorba de cat de mult au incredere in sondaje, dar la sfarsitul zilei oamenii pun cea mai mare incredere intr-un singur lucru: rezultatele. ,,Oamenii considera ca sondajele cu care sunt de acord, ca sunt mai credibile”, spune Gabriel Madson, care studiaza comportamentul politic american la Duke University. ,,Ambele parti fac acest lucru. Nu este unic pentru o anumita populatie. Toata lumea este partinitoare. Nu este minunat. ” Cand va apropiati de evaluarea unui sondaj pentru rigurozitatea si credibilitatea acestuia, este cel mai bine sa va luati propriile prejudecati ca fiind date si sa treceti peste ele.