Teorii stiintifice care ar putea fi gresite

In ciuda a ceea ce va pot spune unii oameni, o teorie stiintifica este o explicatie a lumii naturale, care a fost in mod repetat fundamentata de experimente si dovezi stiintifice. Sunt incredibil de greu de ,,dezaprobat”, dar din cand in cand o teorie poate fi eronata sau poate fi gresita.

Materia intunecata

Observatiile despre extinderea universului au dezvaluit ceva ciudat despre galaxii. Nu par sa se supuna legilor fizicii. Sau, mai degraba, materia vizibila prezenta in galaxii pare a fi inadecvata pentru ca acestia sa functioneze asa cum se intampla, fara a pluti.

Cosmologii si matematicienii au venit cu ideea ca exista, poate, o forma invizibila de materie care sa scoata la iveala ce lipsea in aceste galaxii, care sa permita ca volumul corespunzator de gravitatie sa tina seama de viteza majoritatii galaxiilor. Ei au numit aceasta materie invizibila ,,materie intunecata”.

Ideea parea promitatoare, iar oamenii de stiinta au pornit sa gaseasca acest mister, o forma invizibila a materiei.

De ce ar putea fi gresit:

Dupa zeci de ani de cautare, nu am gasit de fapt nici o materie intunecata, iar alti fizicieni incep sa gaseasca alte modalitati de a explica viteza aparent imposibila a galaxiilor. Una dintre aceste abordari variate se invarte in jurul ideii ca mecanica gravitationala functioneaza diferit la scari uriase.

Universul holografic

Teoria universului holografic este ideea ca universul nostru tridimensional este de fapt o proiectie bidimensionala care apare doar 3D. Acum, acest lucru nu sugereaza ca universul este o forma de simulare ca in The Matrix. Ideea este ca unele suprafete bidimensionale indepartate pot contine toate informatiile necesare pentru a descrie universul nostru. Practic, daca principiul este adevarat, atunci realitatea tridimensionala pe care o percepeti poate fi o iluzie.

De ce ar putea fi gresit:

Principiul holografic este ceea ce folosesc fizicienii pentru a conecta teoria sirurilor la relativitatea generala si recent, dovezi au ajuns sa contrazica ceea ce ofera teoria sirurilor. De asemenea, nu exista nicio dovada pentru acest principiu holografic, iar oamenii de stiinta nu pot fi de acord cu adevarat cu privire la ceea ce ar constitui o dovada.

Teoria formarii planetelor

Teoria merge astfel: acum 4.5 miliarde de ani, gravitatia a reunit un nor masiv de gaz si praf impreuna pentru a forma soarele si corpurile sistemului nostru solar. Planetele stancoase au sfarsit orbitand mai aproape de soare, in timp ce mai multe corpuri gazoase precum Jupiter si Neptun au sfarsit orbitand mai departe de soare, in apropierea exteriorului.

De ce ar putea fi gresit:

Nimic din stiinta nu este static. Ani de zile, ne-am gandit ca sistemul nostru este tipic, comun. Dar cand am inceput sa descoperim exo-planete cu telescopul spatial Kepler, am descoperit ca o mare parte din ceea ce am presupus despre sistemele de stele extraterestre s-a dovedit a fi gresit. Am gasit giganti de gaz (ceea ce sunt cunoscuti ca un hot-Jupiters) orbitand aproape de stelele lor. Sisteme compuse in intregime din lumi stancoase asemanatoare Pamantului (ca Trappist-1) si alte configuratii orbitale ciudate, care ii lasau pe astronomi nedumeriti. In timp ce teoria nu a fost eliminata in intregime, aceste descoperiri i-au obligat pe oamenii de stiinta sa vina cu noi modele pentru a explica cum s-ar fi putut forma aceste sisteme extraterestre. Mai ales acum, se pare ca sistemul nostru solar este destul de unic in comparatie cu fratii si surorile noastre ceresti.

Planeta 9

Pe baza acelorasi metode pe care astronomii le-au folosit pentru a prezice existenta lui Neptun si a lui Pluton, astronomii au cautat de mult aceasta planeta misterioasa noua, in speranta de a explica aspecte si de ce apar asteroizi glaciali dincolo de orbita lui Neptun. Centura Kuiper este compusa din obiecte inghetate care orbiteaza soarele dincolo de Neptun. In timp ce Centura Kuiper gazduieste astazi asteroizi cu dimensiuni mari – unii dintre ei avand aproape 2000 de kilometri – si bucati mici de materiale planetare ramase de la formarea sistemului solar, majoritatea acestor obiecte au orbite eliptice similare cu cele ale lui Pluto.

De ce planeta noua ar putea sa nu existe:

Doar ca nu am gasit-o. Ceea ce inseamna ca obiectul este probabil prea intunecat pentru a fi vazut cu telescoapele noastre actuale. Exista, de asemenea, teoria ca planeta 9 nu este deloc o planeta, ca este de fapt o gaura neagra primordiala. Exista, de fapt, o serie de dovezi in acest sens. In timp ce cautau planeta noua, astronomii au observat, de asemenea, mici evenimente cu lentile gravitationale care ar putea fi explicate printr-o gaura neagra. Gaura neagra ar trebui sa fie complet latenta, ceea ce inseamna ca nu a consumat niciun material de la formarea universului.