De ce este important marketingul inbound pentru IMM-uri?

Inbound marketing poate deveni cel mai bun aliat pentru IMM-uri. Pe langa faptul ca este o tehnica non-intruziva, care permite utilizatorilor sa fie atinsi intr-un mod diferit si, mai presus de toate, sa le confere valoare adaugata, nu necesita investitii mari. Antreprenorii gasesc astfel o solutie la grijile lor constante despre daca investitia lor in marketing va fi in sfarsit profitabila sau nu. Vrei sa afli mai multe?

IMM-urile care tocmai au ajuns in lumea online opteaza pentru canalele traditionale de plata pentru a atrage atentia utilizatorilor, a castiga trafic si a obtine mai multe clienti potentiali. Cu toate acestea, de multe ori, in ciuda obtinerii unor cifre bune, pana la urma nu exista nicio conversie. Este marketingul inbound solutia? Desi este de preferat sa optezi pentru o strategie multipla (care imbina marketingul traditional cu marketingul de atractie), adevarul este ca pentru IMM-uri, inboundul le permite sa aiba propriul canal de trafic, lead-uri si clienti.

Principalele motive pentru a face marketing inbound in IMM-ul tau

 • Economisire. Spre deosebire de alte tehnici, inbound marketing se bazeaza pe adaugarea de valoare clientilor prin continut de calitate, in principal. Scrierea de articole, crearea de videoclipuri sau infografice sunt sarcini care necesita timp, dar nu este necesar sa aveti un buget mare. De fapt, continutul poate fi realizat chiar de antreprenori sau de profesionisti angajati, ceea ce necesita o investitie, dar mai mica decat ati putea cheltui pe publicitate.
 • Nu e intruziv. Utilizatorii sunt in mod constant „bombardati” de canalele traditionale. Piata online este saturata de publicitate, asa ca inbound marketing face diferenta. Trecand dincolo de vanzare, clientii nu numai ca vor afla detalii despre produsele sau serviciile tale, ci se vor bucura si de alt continut care ii intereseaza. .
 • Mai eficient. Multe dintre tehnicile traditionale reusesc sa trezeasca interesul utilizatorului, dar mai tarziu descoperim ca nu prea au nevoie de solutiile noastre. Cu inbound marketing, IMM-urile pot obtine un numar mai mare de clienti potentiali calificati; rata de conversie creste pentru ca tintam oamenii care au acea nevoie sau problema si le putem oferi solutia. .
 • Mai buna loialitate. Inbound marketing nu se incheie atunci cand se face o vanzare. Dupa aceasta, trebuie sa continuati sa adaugati valoare: oferiti un serviciu post-vanzare, newslettere speciale pentru clienti precum si sa fiti atenti la ocaziile speciale precum date importante sau stiri relevante si care sunt strans legate de acestea. Astfel, relatia devine mai stransa si clientii isi vor repeta experienta in IMM-ul nostru. .
 • Continut durabil in timp. Desi crearea de continut necesita mult timp pentru a oferi intotdeauna cea mai inalta calitate posibila, tot ceea ce cream va ramane pe Internet, pe blogul nostru sau pe retelele de socializare si va fi in circulatie constanta . Nu cream continut „de aruncat”, dar va continua sa functioneze si, in consecinta, traficul si clientii potentiali vor creste si ele. .
 • Vizite in continua crestere. Legat de cele de mai sus, inbound marketing este o tehnica de atragere a clientilor pe termen lung. Traficul web continua sa creasca datorita pozitionarii continutului nostru , asa cum se intampla daca il distribuim pe retelele sociale. Daca profilurile noastre cresc, vor exista mai multe optiuni pentru ca continutul nostru sa fie consumat si, prin urmare, vom obtine si mai mult trafic. .
 • Cunoasteti palnia de colectare. IMM-urile pot identifica modul in care a avut loc atragerea clientilor si cate vizite sau clienti potentiali sunt necesare pentru a obtine o achizitie. Acest lucru va fi posibil atunci cand vom avea un numar considerabil de vizite.

Procesul comercial in companiile BTB din sectorul energetic

Ca si in alte sectoare, sectorul energetic are caracteristicile si particularitatile sale. Ca si in alte sectoare, aceasta singularitate este data de tipul de produs/serviciu care este comercializat si de mediul in care se intampla acest lucru.

Dar ce caracteristici specifice gasim in ea?

-Procesele se bazeaza fundamental pe criterii rationale: cine imi ofera un serviciu mai bun si la un pret mai mic.

– Tipurile de produse si servicii care sunt vandute sunt de obicei complexe si costisitoare, ceea ce complica luarea deciziilor si indelunga procesele de vanzare.

– Propunerile noastre ar trebui sa vizeze: cresterea vanzarilor, reducerea costurilor sau a timpului, cresterea rentabilitatii investitiei, cresterea sau generarea de eficiente sau activitati de externalizare.

Cum sa integrezi Instagram intr-o strategie de Inbound Marketing

– Propunerile noastre trebuie sa justifice si sa demonstreze ca suntem capabili sa ajutam compania , calitativ si mai ales cantitativ.

-Companiile-clienti din acest sector-model de afaceri cumpara doar ceea ce au nevoie pentru a-si continua activitatea, a creste, a economisi costuri sau a-si imbunatati eficienta.

Pe acest tip de piata, principala sarcina a B2B Inbound Marketing este de a minimiza riscul perceput si de a castiga increderea clientilor.

Aproximativ 70% din deciziile de cumparare B2B sunt luate online. Inainte chiar de a face pasul de a contacta compania noastra. Pana cand potentialul nostru cumparator decide sa actioneze si sa ne contacteze, probabil ca a facut deja o preselectie a furnizorilor care ii pot ajuta.

Prin urmare, daca stim ca potentialul nostru client studiaza si analizeaza toate informatiile online si pe baza acesteia stabileste o preselectie a furnizorilor, este clar ca, daca  continutul nostru  nu exista in retea sau nu este bine pozitionat, acesta va fi dificil sa ne gaseasca Cel putin daca vrem sa facem parte din acei 70%.

Inbound Marketing in companiile energetice

Puterea marketingului de continut, esenta marketingului inbound, este de a crea si de a oferi informatii valoroase clientilor nostri potentiali. Informatii care rezolva indoielile, care ofera solutii, care mentin publicul nostru tinta bine informat despre sector. Pe parcurs, ne va pozitiona ca experti si ne va face o referinta obligatorie, generand astfel atractia pe care o cautam. Singura conditie este sa nu incerci sa vinzi prin intermediul lor. Procedand astfel, ne vom pierde toata capacitatea de seductie.

„Persona cumparatorului” in sectorul energetic

O alta caracteristica relevanta a acestui model de afaceri este determinata de tipologia „persoanei cumparatoare” a acestuia.

Una dintre  cheile sectorului  consta in definirea si cunoasterea persoanelor care au puterea de decizie de cumparare.

 • Cui vrem sa ajungem sau cine sunt clientii nostri potentiali.
 • Ce nevoi au si ce informatii au nevoie pentru a deveni clienti.
 • Unde iti gasesti solutiile?
 • De ce vor contacta compania mea si ce valoare diferentiala vor avea daca o vor face?

Aflati cum sa le gasiti, sa va conectati cu ei, sa-i atrageti si sa-i insotiti in timpul procesului de cumparare, care este de obicei lung si complex.

Cunoasterea bine a preocuparilor, nevoilor sau valorilor tale… ne va permite sa structuram propuneri, in functie de interesele tale.

„Calatoria cumparatorului” (ciclul de viata al cumparatorului in drum spre conversie) ne arata diferitele etape prin care parcurge potentialul nostru cumparator. Metodologia Inbound Marketing in companiile energetice sugereaza actiunile de realizat in fiecare dintre etape. Aplicarea corecta a acestuia este vitala pentru a crea o experienta buna de cumparaturi si pentru a nu pierde vanzari din cauza anticiparii sau a intarzierii.

Avem de-a face cu un profil de client foarte eterogen care decide daca si cand sa comunice cu noi, ceea ce sugereaza sa nu folosim tehnici de vanzare intruzive.

Descoperiti cele mai eficiente tehnici in Inbound Marketing

Obiectivele urmarite si idei de executie

Propunem utilizarea Inbound Marketing in companiile energetice pentru imbunatatirea comerciala a companiilor BTB. Prin aceasta urmarim sa atingem o serie de obiective:

 • Consolidam imaginea marcii noastre pe baza criteriilor de sustenabilitate
 • Imbunatatim vizibilitatea noastra pe Internet pentru a genera trafic calificat
 • Conectati-va si creati interactiune cu publicul nostru potential
 • Cresteti numarul de conversii  
 • Scurtati ciclurile de cumparare.

Sunt obiective atinse intr-o perioada medie de timp, a caror executie va necesita aplicarea unei serii de actiuni cu sfatul unei companii specializate in metodologia mentionata mai sus.

Va lasam aici cateva dintre actiunile care trebuie implementate pentru a atinge obiectivele in cel mai scurt timp:

-Structurarea si organizarea continutului blogului nostru corporativ in jurul intereselor potentialilor nostri cumparatori.

Pentru aceasta, trebuie sa realizam o strategie de continut corecta si sa definim un calendar editorial multi-suport (webinar, newsletter, carti electronice, postare…) care sa reuseasca sa ne obisnuiasca publicul potential sa ne urmareasca.

 • Site-ul nostru corporativ trebuie sa fie pregatit sa surprinda toate interactiunile care apar in el pentru a le putea monitoriza si astfel a putea analiza comportamentul utilizatorilor in mediul digital al companiei noastre.
 • Stabiliti KPI-urile necesare care sa ne permita sa analizam toate interactiunile care apar in diferitele medii utilizate (web, retele sociale, blog) si sa le masuram eficacitatea.

Procedand astfel, putem corecta greselile, putem incerca noi cai si putem evita problemele viitoare. Incetul cu incetul vom imbunatati rata de conversie si vom reduce costurile comerciale, optimizand astfel ROI-ul nostru de marketing.