10 sfaturi pentru a cumpara online in siguranta in Prime Day si vanzari

Inca un an, se apropie mult asteptata perioada de vanzari si Prime Day, mai digitale ca niciodata. Comertul electronic va juca un rol fundamental in acest sezon, crescand riscul de a suferi un atac cibernetic. Pentru a evita pe cat posibil posibilitatea de a fi victima unei fraude cibernetice, in acest articol va oferim zece sfaturi pe care trebuie sa le aveti in vedere pentru achizitiile online sigure. Continua sa citesti!

10 sfaturi pentru cumparaturi online sigure

In urmatoarele zile se apropie date foarte importante pentru achizitiile online. Pe de o parte, pe 21 si 22 iunie, Amazon isi sarbatoreste Prime Day, care va include reduceri la un numar mare de produse.

Pe de alta parte, exista multe magazine care incep cu primele vanzari, atat in ​​magazinele fizice, cat si online. Se estimeaza ca in aceste saptamani comertul online va fi mai important ca niciodata si ca va urma o tendinta similara sau chiar mai mare decat cea a vanzarilor din ianuarie.

Aceasta crestere a tranzactiilor online presupune o crestere a tentativelor de frauda, asa cum s-a observat anul trecut in perioada de izolare, in care, potrivit datelor Garzii Civile,  infractiunile de frauda pe internet crescusera cu cel putin 70%.

Din toate aceste motive, tineti cont de urmatoarele zece sfaturi pe care sa le aveti in vedere pentru achizitiile online sigure.

1. Masuri de protectie preventiva

Primul sfat pentru cumparaturi online sigure este implementarea masurilor de protectie preventiva. Inainte de a efectua orice achizitie online, trebuie sa verificam ca dispozitivul de utilizat este corect configurat si protejat. Pentru a face acest lucru, vom confirma ca sistemul de operare al dispozitivului este actualizat cu cea mai recenta versiune. De asemenea, este necesar sa instalati un instrument antivirus si sa scanati dispozitivul pentru potentiale amenintari.

2. Atentie la ofertele exorbitante si la „urgente”

Cu scuza inceperii campaniilor de vanzari, internetul se umple de reclame cu oferte deosebit de irezistibile. Trebuie sa petreceti cateva minute inainte de a cumpara pentru a detecta daca ceea ce avem in fata este o chilipir sau o frauda. Mai ales cand sunt pe pagini web necunoscute si reduc preturile produselor cu mai mult de jumatate. Bunul simt ar trebui sa ne avertizeze ca astfel de oferte exagerate nu pot fi adevarate. Trebuie sa revizuim cat costa acelasi produs sau similar in alte magazine, sa validam „autenticitatea” articolelor si sa revizuim marturiile altor cumparatori.

3. Examinati conditiile de cumparare

Inainte de finalizarea procesului de achizitie trebuie sa ne asiguram in ce consta dreptul de retur sau daca presupune vreun cost si cat. Prin lege, atunci cand un consumator cumpara de la o companie din Uniunea Europeana si daca achizitia a fost efectuata online, acesta are dreptul de a anula si returna comanda in termen de 14 zile, din orice motiv si fara nicio justificare. La fel si cu garantia legala. Produsele UE au intotdeauna dreptul la o garantie minima de doi ani, fara costuri. Este important de mentionat ca aceste criterii nu trebuie sa se aplice magazinelor care nu apartin statelor membre.

4. Nu utilizati reteaua WiFi publica

Acest punct este foarte de baza, dar de multe ori uitam sa-l verificam. Este important sa nu conectam dispozitivul cu care urmeaza sa facem achizitii online cu o retea WiFi publica. Accesul la detalii bancare sau gateway-uri de plata ar putea fi expus si ar fi expus riscului de a fi interceptat in timpul procesului de achizitie. Utilizati conexiunea la internet; reteaua dvs. de domiciliu sau reteaua de date mobile. Daca urmeaza sa efectuam tranzactiile de acasa, trebuie sa ne asiguram ca configuram routerul astfel incat tertii sa nu se poata conecta la retea.

5. Daca magazinul nu este cunoscut, cauta informatii despre acesta

Orice magazin online trebuie sa-si afiseze public numele complet, NIF-ul si adresa fiscala. De asemenea, un numar de telefon de contact si o adresa de email pentru a putea trimite indoieli sau reclamatii. De asemenea, este important sa se identifice textele legale, precum „Termeni si conditii” si „Politica de confidentialitate”. Daca detineti aceste informatii, cautati opinii de la alti utilizatori pe internet pentru a verifica daca sunt de incredere. Retelele sociale joaca un rol important in demascarea magazinelor frauduloase.

6. Incercati sa platiti cu un card de plata online sau cu gateway-uri de plata precum PayPal

Un alt sfat pentru cumparaturi online sigure este sa fii atent la metodele de plata. Optiunile de plata la livrare, prin card de credit sau folosind intermediari de incredere precum PayPal sunt cele mai sigure. Mai presus de toate, nu trimite numerar si nu face transferuri bancare pentru a finaliza o achizitie. Avantajul platii cu platforme precum PayPal este ca garantia clientului asigura rambursarea banilor daca este o inselatorie sau transportul nu ajunge niciodata. In plus, in acest fel minimizi numarul de site-uri web care cunosc detaliile cardului tau.

7. HTTPS 

Cand urmeaza sa furnizam informatii private precum ID, nume, adresa sau detalii bancare, de exemplu, trebuie sa verificam ca site-ul web trimite informatiile folosind protocolul de comunicare securizat „https” si ca nu pune „http”. Putem gasi acest lucru la inceputul adresei URL sau paginii web de unde cumparam.

Autoritatile garanteaza legitimitatea unui certificat digital. Prin urmare, este necesar sa se verifice daca magazinul are un certificat de securitate si ca URL-ul browserului se potriveste cu site-ul asteptat. Daca o face, browserul va afisa o pictograma sub forma unui lacat si, facand clic, veti putea vedea datele acesteia. Uita-te la numele care apare in bara browserului, criminalii cibernetici profita de graba si altele asemenea pentru a te duce pe site-uri rau intentionate. De exemplu, intr-un e-mail cu o superoferta si un link catre Compracomcabeza.com in loc de Compraconcabeza.com.

8. Pastrati dovada tranzactiei

Odata facuta achizitia, asigurati-va ca pastrati dovada tranzactiei. In mod normal, iti trimit automat un e-mail de confirmare cu toate detaliile achizitiei. Asigurati-va ca il primiti inainte de a inchide paginile. Daca nu, salvati capturi de ecran, chitante sau numere de referinta pana la sosirea comenzii.

9. Asigurare de risc cibernetic

Odata cu extinderea digitalizarii determinata de pandemie, atacurile cibernetice au crescut exponential. Din acest motiv, tot mai multe companii ofera asigurari de risc cibernetic. Aceste asigurari va ofera acoperire pentru daunele pe care le pot solicita 

10. Alegeti afaceri cu sigilii de incredere

Ultimul sfat pentru cumparaturi online sigure este alegerea afacerilor cu sigilii de incredere. Sigiliile de incredere sunt distinctive care sunt oferite intreprinderilor electronice pentru a-si demonstra calitatea si securitatea in vanzarile pe Internet. Pentru a obtine acest sigiliu, magazinele sunt auditate si evaluate pentru a verifica daca indeplinesc corect criteriile de securitate, confidentialitate si protectie a consumatorilor. Unul dintre cele mai cunoscute sigilii din Spania este cel al „Confidence Online”.