Cum a castigat economia Chinei avant in ultmii ani?

Economia Chinei a aratat mai multe semne de stabilizare sustinuta de vanzarile cu amanuntul mai puternice la sfarsitul celui de-al treilea trimestru si sustinute de eforturile guvernamentale de stimulare. Economia Chinei a castigat un impuls in ultimul trimestru, deoarece oamenii si-au marit cheltuielile pentru orice.

Cresterea economica din China a depasit prognoza, ajutata de vanzarile cu amanuntul mai puternice la sfarsitul celui de-al treilea trimestru si sustinuta de eforturile guvernamentale de stimulare.

Cererea populatiei a fost, de asemenea, robusta in SUA si probabil a contribuit la cel mai puternic ritm de crestere economica din aproape doi ani. Intre timp, se preconizeaza ca problemele industriale persistente vor lasa economia germana – cea mai mare din Europa – intr-o alta recesiune anul acesta.

Asia

Economia Chinei a castigat un impuls in ultimul trimestru, deoarece oamenii au crescut cheltuielile pentru orice, de la restaurante si alcool pana la masini, compensand obstacolele din cauza crizei imobiliare si punand obiectivul anual de crestere al Beijingului la indemana.

Economia Chinei a castigat un impuls in ultimul trimestru, deoarece oamenii au crescut cheltuielile pentru orice, de la restaurante si alcool pana la masini, compensand obstacolele din cauza crizei imobiliare si punand obiectivul anual de crestere al Beijingului la indemana.

Banca centrala a Chinei si-a intensificat eforturile pentru a sprijini redresarea economica a natiunii si vanzarile de datorii, oferind cea mai mare injectie de numerar din 2020, cu imprumuturi de politica pe un an. Injectarea de numerar suplimentar in economie va oferi un impuls atat de necesar cresterii Chinei, care a fost provocata de lipsa cererii si de o scadere a pietei imobiliare in acest an.

Ministrul comertului din Coreea de Sud a declarat ca tara sa este pregatita sa caute surse alternative de grafit daca noile controale consolidate ale Chinei la export ale materialului cheie folosit in bateriile pentru vehicule electrice provoaca o penurie grava.

Europa

Inflatia din Regatul Unit nu a incetinit conform prognozei in septembrie, deoarece cresterea pretului petrolului a compensat presiunile in scadere ale costurilor alimentelor. Domnisoara sustine argumentul ca Banca Angliei sa lase ratele dobanzilor la cel mai inalt nivel din ultimii 15 ani in viitorul apropiat.

Germania nu va scapa de o a doua recesiune in acest an, deoarece economia, vazuta de mult ca motorul Europei, schiopateaza din cauza slabiciunii industriale persistente, potrivit prognozatorilor. Perspectivele colective sugereaza ca Germania va fi suferit cinci trimestre consecutive fara nicio expansiune.

Cheltuielile suplimentare cu pensiile si asistenta medicala, impreuna cu costurile crescute ale imprumuturilor, vor impiedica capacitatea Uniunii Europene de a-si atinge obiectivele climatice si de a-si consolida fortele armate, potrivit unui studiu realizat de Scope Ratings. Cresterea cheltuielilor sociale, ecologice si militare si a ratelor dobanzilor mai mari sunt de asteptat sa agraveze deficitele statelor membre ale UE cu aproximativ 4,5% din productia economica, in medie, pana in 2030.

SUA

Vanzarile cu amanuntul din SUA au depasit toate previziunile, iar productia industriala s-a consolidat luna trecuta, o noua dovada a unui consumator american rezistent. Rapoartele au determinat o multime de economisti sa-si imbunatateasca previziunile de urmarire pentru PIB-ul al treilea trimestru. Guvernul emite joi prima estimare a produsului intern brut al trimestrului trei.

Presedintele Joe Biden a dezvaluit o cerere de aproape 106 miliarde de dolari pentru fonduri de urgenta pentru a inarma Israelul si Ucraina si pentru a consolida granita dintre SUA si Mexic. Cea mai mare parte a cererii suplimentare – si poate cel mai mare obstacol – este o cerere de 61,4 miliarde de dolari pentru asistenta in valoare de un an pentru Ucraina in efortul sau de a intoarce invazia Rusiei. Casa Alba cere, de asemenea, 14,3 miliarde de dolari pentru a spori apararea Israelului in urma atacului din 7 octombrie al Hamas.

Americanii au inregistrat o crestere record a averii nete in timpul pandemiei, punand bazele rezistentei economice in 2023. Valoarea neta mediana ajustata in functie de inflatie a crescut cu 37% din 2019 pana in 2022, cea mai mare crestere pe trei ani a datelor Rezervei Federale din 1989.

Pietele emergente

Urmatorul presedinte al Argentinei va prelua conducerea in mijlocul unei situatii de urgenta financiara – ceea ce este normal pentru una dintre cele mai disfunctionale economii din lume. Daca economia se contracta anul acesta asa cum era de asteptat, aceasta va insemna ca economia s-a micsorat in aproape jumatate din anii din 1980.

Bank Indonesia si-a majorat rata de rascumparare inversa pe sapte zile la un nou maxim din patru ani, care a fost prezis doar de unul dintre cei 31 de economisti chestionati de Bloomberg. Guvernatorul Bancii Coreei, Rhee Chang-yong, a avertizat cu privire la riscul de nervozitate a pietei ca urmare a conflictului Israel-Hamas, dupa ce banca centrala a rezistat la ratele dobanzilor. Tunisia a avut loc si ea.

De-a lungul Americii, guvernele au desfasurat trupe si au ridicat bariere pentru a incerca sa opreasca ceea ce a devenit un exod a 7,7 milioane de venezueleni din statul petro odinioara bogat. In Brazilia, ei ii intampina pe nou-veniti cu bratele deschise.